אתר זה משתמש בקבצי קוקיז אתר זה משתמש בקבצי Cookies כדי להתאים אישית תוכן ומודעות. למידע נוסף OK
X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
מועדון החברים של פורטל נכי צהלהכרה כנכהחמי מרפאייעוץ משפטיקנאביס רפואיטפסים להורדהרכב רפואיטבלאות תגמוליםטיפולים רפואייםזכויות והטבותארגון נכי צהלאגף השיקום
X סגירה
 

משכנתא לנכי צה"ל

משכנתא לנכי צה"ל - מה קורה עם ביטוח חיים

לנכי צה"ל יש כמובן זכות לרכוש דירות משלהם. מגיע להם לקבל משכנתא כדי לממן את רכישת הדירה ולשפר את איכות חייהם – לעבור להתגורר בדירה בבעלותם, לאפשר לילדיהם לחיות בחדרי ילדים נוחים ומרווחים, לצייד את המטבח באופן המותאם לצרכיהם וכן הלאה. אלא שחלק מהתנאים לקבלת משכנתא בבנקים השונים למשכנתאות כוללים, בין היתר, ביטוח חיים של הלווים.

בעיית ביטוח החיים

את ביטוח החיים אמורים לעשות שני בני הזוג המעוניינים לקבל משכנתא, כך שאם וחס וחלילה אחד מהם ילך לעולמו לפני תום תקופת המשכנתא, הכספים שיתקבלו מביטוח החיים יכסו את יתרת החוב, ויפטרו את בן הזוג הנותר מתשלומים נוספים עבור הנכס.

מדובר באחד מסוגי הביטחונות שדורש הבנק כדי להבטיח שההלוואה תוחזר במלואה, גם במקרה של פטירת הלווה. כאן מתחילות הבעיות, כי מסתבר שבנקים רבים לא מוכנים לבטח בביטוח משכנתא נכי צה"ל, בטענה שמצבם הבריאותי אינו עומד בתנאי החיתום – תנאי הסף שמציבות חברות הביטוח, כדי לוודא שהן אינן מבטחות מועמדים שמהווים עבורן סיכון כלכלי.

מסלול עוקף

בין אם הטענה הזו לגיטימית ובין אם לא, הרי שמדובר באפליה של נכי צה"ל, גם של כאלה שמצבם הבריאותי, מלבד אחוזי הנכות שנקבעו להם, יכול להיות טוב בהרבה משל מבוטחים רבים אחרים, שעימם אין לחברות הביטוח כל בעיה. במקרים רבים הדרך היחידה של נכי צה"ל לעמוד בתנאי המשכנתא, היא לחפש לעצמם פתרונות אחרים שיאפשרו להם בכל זאת לחתום על ביטוח חיים.

אופציה אחת היא רכישת ביטוח חיים ללא תנאי חיתום - ביטוח המוצע לאנשים הסובלים מבעיות רפואיות שונות, ובשל כך הוא גם יקר יותר, וגם אינו מעניק כיסוי ביטוחי מלא בשנים הראשונות לביטוח. על פי רוב בשלוש השנים הראשונות של ביטוח חיים כזה, הכיסוי מוענק רק למוות במקרה של תאונה, ולא במקרה של מחלה או החמרה במצבו הבריאותי של המבוטח. אם חס וחלילה הלווה ילך לעולמו במהלך תקופה זו, דמי הביטוח לא ישולמו, לא יכסו את המשכנתא, ובן הזוג הנותר ייאלץ לעמוד לבדו בתשלום יתרת החוב לבנק.

מי אמור לטפל בבעיה?

הגוף שאמור לדאוג לזכויותיהם של נכי צה"ל מטעם המדינה הוא אגף השיקום במשרד הביטחון, אך מסיבה לא ברורה אגף השיקום אינו דואג להתערב לטובתם של הנכים, שנפגעו במהלך שירותם הצבאי, ולוודא כי לא יופלו על ידי הבנקים למשכנתאות.

במקום להגיע להסדר עם הבנקים או עם חברות הביטוח כך שיאפשרו ביטוח חיים לכל נכה צה"ל, מסתפק האגף בהסדר להשתתפות בביטוח בריאות, שהושג בשנת 2008. ההסדר אכן מוצלח מאוד, ומעניק כיסוי ביטוחי לכל חברי ארגון נכי צה"ל, ללא מגבלות גיל או דרגת נכות, אבל אינו פותר את הבעיה שאיתה נאלצים להתמודד נכי צה"ל המעוניינים לשפר את מצבם הכלכלי ולרכוש דירה באמצעות משכנתא.

בסופו של דבר, גם הגוף היחיד בישראל שאמור להיחלץ לעזרתם של נכי צה"ל הוא ארגון נכי צה"ל, העמותה ששמה לה למטרה להגן על זכויותיהם של נכי צה"ל ואף לשפר אותן.

הארגון מעניק כיום ביטוח חיים הדדי לכל חבריו,  הפרמיה הינה תוספת לדמי החבר החודשיים. דמי החבר הללו משולמים אוטומטית מהתגמולים שמקבלים נכי צה"ל מהמדינה, כך שבאופן עקיף יכול אגף השיקום לטעון כי הוא מסייע לנכי צה"ל לשלם עבור ביטוח החיים מטעם ארגון נכי צה"ל, ובכך לפטור את עצמו מאחריות נוספת.

בפועל שני הגופים לא מעניקים פתרון הולם לבעיה ונכי צה"ל רבים לא מבוטחים בביטוח חיים במשכנתא.


 

נותני חסות: