אתר זה משתמש בקבצי קוקיז אתר זה משתמש בקבצי Cookies כדי להתאים אישית תוכן ומודעות. למידע נוסף OK
X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
מועדון החברים של פורטל נכי צהלהכרה כנכהחמי מרפאייעוץ משפטיקנאביס רפואיטפסים להורדהרכב רפואיטבלאות תגמוליםטיפולים רפואייםזכויות והטבותארגון נכי צהלאגף השיקום
X סגירה
 

הכרה כנכה צה"ל: מדריך חובה לכל מי שנפגע בשירות הצבאי

תהליך ההכרה כנכה צה"ל צעד אחר צעד 

חבר יקר, זאת תקופה לא קלה שעוברת עליך, תקופה בה מצאת את עצמך מתמודד מול אתגרים לא פשוטים, טיפולים רפואיים, שיקום רפואי ומקצועי וקבלת המצב החדש, הגוף והנפש כבר אינם אותו הדבר וצריך ללמוד את המגבלות החדשות, להשלים ולקבל אותן. והכי חשוב לדעת להפוך אותם ליתרון ולא לחיסרון.

יחד עם זאת, אתה מוצא את עצמך לא פעם מתמודד מול מערכת בירוקרטית ומסועפת, מערכת שנועדה לטפל בנכי צה"ל, אך בפועל לא תמיד רואה עין בעין יחד איתך. כל טיפול רפואי, כל בקשה, לעיתים עלולה לשאוב אנרגיה רבה, אנרגיה שהיית מעדיף להשקיע דווקא בשיקום שלך כנכה צה"ל.

במדריך המיועד לכלל נכי צה"ל, רצינו לנסות וליידע אותך על אותם נקודות בהם ייתכן ותמצא עצמך, נקודות אלו יעזרו לך להבין שאינך בודד במערכה וישנם נכי צה"ל רבים שנקלעים למצבים דומים מידי יום.
הכנה מוקדמת להתמודדות מול אותם מצבים, יסיעו לך להבין כיצד לפעול בדרך הקצרה והטובה ביותר על מנת לקבל את זכויותיך כנכה צה"ל.

הכרה כנכה צה ל - מדריך לנפגע בשירות הצבאי

למה חשובה ההכרה כנכה צה"ל?

אדם שנפגע במהלך חייו עומדת בפניו הזכות להכרה באחריות וקבלת פיצוי בגין הנזקים הגופניים ו/או נפשיים מהם הוא סובל כתוצאה מאותה פגיעה ע"י "המזיק" או מי שהחוק קבע שמוטלת עליו האחריות.  

כפי שבחיים האזרחים במידה ואתה נפגע בתאונה אתה פונה בבקשה, לביטוח לאומי או חברת ביטוח להכרה בפגיעה וקבלת פיצוי. כך גם כל חייל בסדיר או מילואים, אנשי משטרה ושב"ס שנפגעים במהלך שירותם - פונים לאגף השיקום במשרד הביטחון, האגף המשמש גוף מטעם המדינה לטיפול בנכי צה"ל.

למה ההכרה באגף השיקום חשובה? 

להכרה על-ידי אגף השיקום קיימת חשיבות נוספת: ההכרה על-ידי אגף השיקום היא מהן "פוליסת ביטוח" לעתיד, כך שבמידה וחלילה וחס תהיה החמרה במצב הרפואי הקיים ו/או נכות מוסבת (נכות שנובעת מהנכות שהוכרה ע"י קצין התגמולים) תהיה אפשרות לחזור לאגף השיקום ולתבוע בגין החמרה.

למשל, אדם שנפגע ברגלו בתאונת דרכים, קיבל פיצוי מחברת הביטוח על הפגיעה שאירעה באותה תאונה – בזו הסתיימה הזכות של אותו אדם לתבוע. לכן במידה ולאחר מספר שנים קיימת לאותו אדם החמרה רפואית או נוצרת נכות מוסבת (נכות שנובעת מהנכות שנגרמה בתאונה). אותו אדם אינו יכול לחזור לחברת הביטוח ולבקש פיצוי נוסף ! 

אבל, במידה ואותו אדם תבע את קצין התגמולים והוכר כנכה צה"ל – הדלת להגשת החמרה בגין מצבו הרפואי פתוחה בפניו. כלומר, האדם יכול לחזור אל אגף השיקום, להיבדק מחדש על-ידי ועדה רפואית ואם קיים קשר לאותו אירוע מהעבר – אותו אדם יקבל אחוזי נכות נוספים ומכאן גם פיצוי שיכול להתבטא בתגמולי נכות, טיפול רפואי (לרבות תרופות ואביזרים) ושלל הטבות וזכויות.

רגע, לפני שנמשיך...

לפני שנמשיך, זה בדיוק הזמן להדגיש את החשיבות בקבלת ההחלטה הנכונה למי להגיש את התביעה. מאחר ולפעמים ניתן להגיש תביעה בגין אותה פגיעה כנגד כמה "מזיקים" (כלומר לכמה "גורמים") קיימת חובת אחריות משפטית ו/או נזיקית לפצות אותך.

במקרה כזה, מומלץ מאוד לפנות לעורכי דין המתמחים בייצוג מול אגף השיקום ולקבל מהם ייעוץ משפטי. עורכי הדין שמתמחים בחוק הנכים תגמולים ושיקום יוכלו להסביר לך את המשמעות בבחירת מסלול הגשת התביעה לאגף השיקום או המוסד לביטוח לאומי או חברת ביטוח.

מי יכול לבקש הכרה כנכה צה"ל ?

הזכות לבקש הכרה כנכה צה"ל עד תאריך 27 באפריל 2017 הייתה פתוחה בפני כל מי שנפצע או חלה תוך כדי ועקב השירות הצבאי והיה נמנה על רשימה שכללה את: 

חיילי חובה, אנשי צבא קבע ומילואים וכן כל מי ששירת בשב"כ או במוסד, משטרה, שב"ס, משמר הכנסת, משמר אזרחי, חברי המחתרות (לח"י, הגנה, אצ"ל), לוחמי צד"ל (צבא דרום לבנון), אזרחים שפגעו בפעילות קדם צבאית או גיבוש כהכנה לגיוס, אנשי כוננות ורבש"צים.

מה קרה אחרי תיקון גורן ?

בעקבות תיקון 29 לחוק (שנקרא: תיקון גורן) שנכנס לתוקף בתאריך 27.4.2017 הזכות להכרה כנכה צה"ל השתנתה וכיום היא נחלקת לשניים: 

(א) חייל בשירות חובה, מילואים או חייל שנמצא פחות מ- 6 חודשים בקבע ונפצע ו/או חלה תוך כדי השירות יכול לפנות ישירות לקצין תגמולים בתביעה להכיר בו כנכה צה"ל. (לרבות, חייל בקבע שנפצע לפני 27.4.2017 ללא קשר לתקופת השירות בקבע).

(ב) חייל בצבא קבע, אנשי מוסד, שב"כ, משטרה, שב"ס, משמר הכנסת וכד' יבחנו האם הפציעה או המחלה קשורה לשירות הצבאי. במידה וכן יהיו זכאים להגיש תביעה להכרה כנכה צה"ל במידה ולא יופנו להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי. 

כאשר חבלת שירות תחשב - כחבלה שנגרמה: בפעילות מבצעית, אימון לפעילות מבצעית או אירוע ייחודי לשירות הצבאי. 

ומחלת שירות תחשב - כאחת מהמחלות שנקבעו בחוק: חשיפה לחומר מסוכן, קרינה, הדבקות כתוצאה מחשיפה למוצרי דם במסגרת טיפול רפואי בתנאי שדה. פגיעה באיברי השמיעה שמקורו באמצעי לחימה. או מחלה אחרת שקבע שר הביטחון. 

מה קורה עם תסמונת הלם קרב PTSD ?

הלם קרב PTSD נחשב לפציעה בשירות ולא למחלה ולכן הפניה לקצין תגמולים תעשה כתביעה לחבלה בזמן השירות ותבחן על-ידי גורמי המקצוע. 

לאחרונה כחלק מיישום רפורמת נפש אחת - חלק מהטיפול בגין פוסט טראומה (PTSD) תעשה על-ידי היחידה לתגובות קרב. 

היחידה לתגובות קרב, המופעלת על ידי אגף שיקום נכים במשרד הביטחון, נותנת מענה רפואי - נפשי לאלה הסובלים ממצוקה בעקבות השתתפותם בלחימה או בפעילות מבצעית בעת שירותם הצבאי (סדיר או מילואים).

ביחידה ניתנים שירותי אבחון וטיפול בטראומה ללא תשלום, ללא צורך בהכרה בנכות או בהוכחה וכן ללא מגבלת זמן מאז אירוע הלחימה. למידע מורחב, הכרה בהלם קרב   

אני חושב שמגיעה לי הכרה כנכה צה"ל, מה עכשיו ?

כפי שכתבנו, בכל שלב מומלץ מאוד להתייעץ עם עו"ד שמתמחה בייצוג מול אגף השיקום. הגשת תביעה לאגף השיקום יש לה משמעות משפטית שיכולה להשפיע על קבלת התביעה וההכרה. 

לאחרונה החל אגף השיקום להפעיל מוקד ייעודי "בידיים טובות" שמסייע חינם בהכוונה כיצד להגיש את התביעה ואיך לארגן את המסמכים הרפואיים לפני הוועדה הרפואית. (השירות של "בידיים טובות" הוא לא שירות משפטי).

צעד ראשון - הגשת טופס תביעה

הפניה לאגף השיקום להכרה בנכות צה"לית מתבצעת על גבי טופס תביעה להכרה כנכה צה"ל, בפועל ישנן שני סוגי טפסים, טופס הכרה בחבלה וטופס הכרה במחלה (הלם קרב / פוסט טראומה PTSD נחשבת כחבלת שירות).

כבר בשלב זה עליך לדעת כי כל מידע שיירשם בטופס התביעה בעל משמעות עתידית בהכרה שלך כנכה צה"ל. לדוגמא, נכי צה"ל רבים איבדו זכויות ונאלצו להיגרר לבתי משפט אך ורק בשל מילוי לקויי של טופס התביעה. לכן נדגיש שמומלץ כבר בשלב זה להגיע ולקבל ייעוץ משפטי ראשוני בחינם, ייעוץ בו תוכל להתחיל את מסלול הגשת התביעה וההכרה בך ברגל ימין.

לאחר הגשת טופס התביעה לאגף השיקום, תביעתך תידון במשרדו של קצין התגמולים, והודעה מסודרת תישלח לביתך המודיע האם אגף השיקום מכיר בך כנכה צה"ל או לא.

קצין התגמולים יכול להכיר בתביעה – הכרה מלאה (לקחת 100% אחריות), הכרה חלקית על חשבון השירות (לקחת % מסוים אחריות ועל היתר לא) או לדחות את התביעה לחלוטין. 

במקרה בו קצין התגמולים דחה את התביעה תעמוד לרשותך הזכות לערער לבית המשפט תוך 30 ימים. (חשוב לדעת שניתן להאריך את הזמן להגשת התביעה מ- 30 ימים ל- 60 ימים אבל חובה !!! לבקש אישור מקדים מקצין התגמולים).

צעד שני - טיפול רפואי זמני

הגשת התביעה להכרה כנכה צה"ל מקנה לך זכות לקבלת טיפול רפואי, הטיפול הרפואי אינו ניתן באופן אוטומטי לנכי צה"ל אלא צריך לדרוש אותו מקצין התגמולים. בעזרת האישור תוכל לקבל הפניה לטיפול רפואי, מימון לעזרים רפואיים, תגמול זמני ועוד.

הזכאות לטיפול רפואי ניתנת גם לנכה צה"ל שקצין התגמולים דחה את תביעתו והוא הגיש ערעור לבית המשפט. בכל תקופת המשפט מחויב אגף השיקום להעניק לך טיפול רפואי בכל הקשור לפציעה. (מדובר על טיפול רפואי בלבד ולא הטבות או זכויות להם זכאים נכי צה"ל שהוכרו ונקבעו להם אחוזי נכות). 

צעד שלישי - ועדה רפואית לקביעת אחוזי נכות

במידה ותוכר על ידי קצין התגמולים כנכה צה"ל, תזומן תוך זמן קצר לוועדה רפואית, תפקידה של הוועדה הרפואית היא לקבוע את גובה אחוזי הנכות המגיעים לך בגין הפגימות שהוכרו על ידי קצין התגמולים.

נכי צה"ל ותיקים ממליצים כבר בשלב הזה לפנות לרופאים מומחים, לקבלת חוות דעת משפטית המעידה על גובה אחוזי הנכות המומלצים.

אומנם הוועדה הרפואית לא חייבת לקבל את חוות דעתו של הרופא, אך עליה להתייחס לתלונות הסובייקטיביות בפרוטוקול הוועדה.

אנו ממליצים לפנות למוקד "בידיים טובות" שמופעל ע"י אגף השיקום לקבל ייעוץ והכוונה כיצד להתנהל מול הוועדה הרפואית ולוודא שכל המסמכים הרפואיים יעמדו לעיון הועדה הרפואית.

צעד רביעי - ועדה רפואית עליונה

קיבלת את תוצאות הועדה הרפואית וברצונך לערער על גובה אחוזי הנכות, עליך לפנות בבקשה לקצין התגמולים על מנת שזה יזמן אותך לעמוד בפני ועדה רפואית עליונה.

הכנת הבקשה לעמוד בפני ועדה רפואית עליונה היא בעלת חשיבות רבה, פספוס ההליך יכול לגרור אותך לבתי המשפט או לעמדת המתנה של חצי שנה עד שתוכל להגיש ערעור חדש. נכי צה"ל מוכרים אך ורק מיום החלטת הועדה הרפואית.

צעד חמישי - ערעור על ועדה רפואית עליונה

לצורך ערעור על ועדה רפואית עליונה יהיה עליך לקחת שירות של עורך דין אשר מתמחה בייצוג נכי צה"ל. בפני בית המשפט ניתן לערער רק על בעיה משפטית של ההליך ולא על גובה אחוזי הנכות שהוחלטו על ידי הועדה.

ערעור על קביעת קצין התגמולים

כפי שציינו כבר, קצין התגמולים רשאי להחליט כי פגיעתך אינה קשורה לשירות הצבאי שלך, ההגדרה של הכרה בנכי צה"ל מוגדרת בחוק הנכים תגמולים ושיקום ומתייחסת לפגיעה או מחלה שנגרמה תוך כדי ועקב השירות הצבאי.

במידה ולא תוכר על ידי קצין התגמולים כנכה צה"ל, יהיה עליך להגיש ערעור לבית המשפט על פי חוק הנכים תגמולים ושיקום. זהו בית משפט שנועד לדון בתביעות של נכי צה"ל מול אגף השיקום.

ייעוץ מקצועי חובה

ציינו זאת ונדאג לציין זאת שוב - אנו מאמינים שכל הליך מול אגף השיקום וקצין התגמולים חייב בייעוץ מקצועי, מניסיוננו הרב התחום, נכי צה"ל רבים הכניסו את עצמם להליך ארוך ומתיש מול אגף השיקום אך ורק משום שניסו לחסוך בייעוץ.

קיימים מספר עורכי דין המתמחים בייצוג נכי צה"ל מול קצין התגמולים. רובם מעניקים ייעוץ ראשוני חינם (צריך לוודא זאת בשיחת הטלפון טרם הייעוץ). אל תתעצל – פנה לשניים ואפילו שלושה עורכי דין. תקשיב להם, ראה מה הם מייעצים לך ורק אז תבחר ! לחץ כאן למעבר לרשימת עורכי דין מומלצים.


 

נותני חסות: