רכב הוא מוצר חיוני לכל אדם המנסה לחיות חיים פעילים, אולם רכבים בד"כ מותאמים לאנשים ללא מגבלות. עבור נכים רבים רכב מהווה צינור חמצן לחיים ויש להבטיח כי רוכשים את הרכב הנכון אשר יהיה מתאים לכל הצרכים והמגבלות של הנהג.
משרד הביטחון ומשרד התחבורה מכירים בחשיבות המיוחדת של רכב מותאם במיוחד עבור הנכה לצורך שיקומו ואפשרות קיום חיים פעילים. במסגרת זו, המשרדים מעניקים עזרה כספית ברכישת הרכב ובאבזור מתאים שלו על מנת שיענה על כל צרכי הנכה.
מה השיקולים לרכישת רכב עבור נכה?כל נכה יש לו הדרישות והצרכים המיוחדים שלו. כאשר באים לבחור רכב, יש לברר היטב מה הם הצרכים והדרישות הללו. הדרישות עבור הרכב המתאים והאבזור הנכון כוללות מענה על שאלות דוגמת – מה ההטבות הכספיות המוכרות לנכה לצורך רכישת הרכב? האם הנכה מתנהל עם כיסא גלגלים? האם הוא מסוגל להעביר את עצמו בכוחות עצמו מכיסא הגלגלים לכיסא הנהג? לאילו שינויים הוא זקוק באבזור הנסיעה (מגבר בלם? שליטה ידנית בלבד? וכדומה) על אופן הנהיגה ברכב?
עבור חלק מההתאמות הללו יש צורך בהצטיידות ברישיון נהיגה מיוחד, גם עבור מי שיש ברשותו רישיון נהיגה רגיל בתוקף. במהלך קבלת הרישיון יעשה גם בירור לעתים לגבי מגבלות קיימות על הנהיגה, והגדרת הצרכים הנדרשים.
כניסה לרכבהשאלה הראשונה שיש לשאול היא האם הנכה מסוגל לעבור עצמאית לכיסא הנהג? במידה וכן, הנכה מקבל אישור לרכב פרטי (לא עבור ואן), במידה ולא, ניתן לרכוש רכב המותאם לנהיגה בכיסא גלגלים. במקרה כזה מדובר בואן המסופק על ידי הביטוח הלאומי בהסדר כספי.
הוואנים נחלקים לאלו בעלי הרמפה המשופעת בהם שילדת הרכב עברה שינוי להתאמה לגובה כיסא הגלגלים. רמפה משופעת מתאימה לבעלי ידיים חזקות במיוחד או לבעלי כיסא גלגלים ממונע.
הסוג השני מצוייד במעלית והוא הסוג שבדרך כלל נקנה. בין הרכבים המתאימים ניתן למצוא רכבים כגון פולקסוואגן טרנספורטר, סיטרואן ג'אמפי, מרצדס ויטו, פורד אקונוליין, פורד טרנזיט, שברולט סוואנה, פורד אפלנדר, קרייזלר וויאג'ר וקיה קרניבל.
אחסון כיסא גלגליםבמידה ואדם מתנהל על כיסא גלגלים ומסוגל לעבור באופן עצמאי מכיסא הגלגלים אל כיסא הנהג, אז הפרמטר החשוב הוא מקום אחסון לכיסא הגלגלים. ניתן לאחסן כיסא גלגלים בתא המטען או על הגג. ניתן לאבזר כמעט כל רכב עם אביזרים אלו אולם, חשוב לזכור כי אחסון כיסא הגלגלים בתא המטען דורש רכב בעל תא מטען גדול מספיק לאחסון הכיסא (משפחתית מלאה), ולא משאיר מקום רב לאחסון נוסף ואילו אחסון על הגג באמצעות מעלון יכול להגביל את גובה הרכב בחנייה.
אבזור הרכב מתבצע לאחר רכישתו וניתן להתאים את מרבית הרכבים לדרישות האחסון הללו.
הליך קבלת הזכאות• פנייה למכון הרפואי לבטיחות בדרכים לצורך קבלת רישיון נהיגה בר תוקף סמוך למועד הרכישה או החלפת הרכב לצורך קבלת אישור לרישיון הנהיגה שבידו. האישור בתוקף רק אם נותרו עוד למעלה משישה חודשים עד לוועדה הרפואית הבאה
• קבלת הזכאות (ממשרד התחבורה או משרד השיקום ובתיאום עם הביטוח הלאומי) לרכב, בהתבסס על אחוזי הנכות, סוג הנכות והמגבלות בנהיגה
• ניתן להגיש ערער על ההחלטה אולם, יש לקחת בחשבון כי הערעור לא תמיד מתקבל.rn• קבלת הסיוע הכספי ורכישת הרכב המתאים
• אבזור הרכב והתאמתו לצרכי הנוסע (בתיאום עם משרד השיקום).rnיש לזכור כי רכב רפואי ניתן להחליף אחת לחמש שנים או יותר על מנת לממש את ההטבות הכספיות.
שיקולים נוספים בבחירת רכב נכהנכה המסוגל לעבור עצמאית לכיסא הנהג יכול לזכות בהטבות כספיות בהתאם לנפחי מנוע מסוימים: 1600, 1800 או 2500. לרוב, ההמלצה היא לרכוש את הרכב בעל נפח המנוע הגדול ביותר הניתן במסגרת ההטבה, אך לעיתים כדאי גם לחשוב על שיקולים נוספים, כגון חיסכון בדלק. נהגים המבלים שעות רבות בדרכים וצורכים דלק רב, כדאי להם לשקול רכב הנותן ביצועים כשל רכב 1600 סמ"ק למרות היותו בעל נפח מנוע קטן יותר, דוגמת סקודה אוקטביה 1.2.
מבין הרכבים המבוקשים ביותר שאינם ואנים, כדאי להזכיר את הפורד פוקוס, טיוטה קורולה, פולקסוואגן גולף והדגמים החזקים יותר של הסקודה אוקטביה.
רכב יציגגובה ההטבה הכספית נקבע על פי ה"דגם היציג". רכב יציג הוא רכב ממוצע, בנפח המסוים, המתאים לצרכיו הבסיסיים של הנכה. מחיר הרכב היציג מחושב לרכב אוטומטי סטנדרטי (ללא תוספות) כשהוא כולל את המע"מ החלקי, אביזרי הרישוי ומזגן. הרכבים היציגים הם - טויוטה קורולה - 1,600 סמ"ק, רנו סיניק - 1,600 סמ"ק, וולבו S-60 - 2,000 סמ"ק, ביואיק לה סייבר - 3,800 סמ"ק.
רכישת רכב היא צעד משמעותי בדרך לניהול חיים עצמאיים. ניתן לקבל הטבות כספיות משמעותיות ברכישת רכב והחלפתו מהמשרדים השונים וחשוב מאוד לבחור ברכב המתאים ביותר עבור צרכי הנכה על מנת שישרת אותו באופן הטוב ביותר.