X סגירה
 

יוגה לנכים

שימוש ביוגה לנכים

המילה "יוגה" מעוררת בקרב רבים אסוציאציה מיידית של תנוחות בלתי אפשריות כמו רגליים משולבות על הצוואר ופיתולים מוזרים. אזכורה ככלי טיפולי לבעלי מוגבלויות זוכה לא אחת להרמת גבה.

ליוגה -  שהיא מסורת בת אלפי שנים, מגוון עצום של סגנונות ועקרונות תרגול, החל מתנוחות (אסאנות) שחלקן דורשות מיומנות רבה, דרך טכניקות, המתאימות לבעלי מוגבלויות כמו תרגילי נשימה והרפיה ועד לפילוסופיית חיים שלמה, המאפשרת בניית דימוי עצמי חיובי, חזק ויציב המשפיע ישירות על מצבו הגופני של המתרגל.
 
היוגה היא שיטת רפוי טבעית, המטפלת ברמות הפיזיות, הנפשיות והאנרגטיות של הגוף. הבסיס העומד מאחורי השיטה, הוא הניסיון לעורר את הכוח המרפא המצוי בתוכנו. המטפל באמצעות יוגה מלמד ומכוון – אך הפעולה והיוזמה הם של הלומד.

יוגה - דרך חיים ולא טכניקה

במהלך העשורים האחרונים, החלו מומחי רפואה מהודו ומהמערב לחקור את הפוטנציאל הרפואי של היוגה. שעות לימודים ומחקרים רבים הושקעו והתוצאות העידו כי העיסוק ביוגה אכן יכול ללמד את האדם לשלוט בפרמטרים פיסיולוגיים כמו לחץ דם, דופק, נשימה, קצב חילוף חומרים, עמידות העור, גלי המוח, חום הגוף ועוד תפקודים רבים של הגוף.

אין זה משנה אם היוגה נחקרת כשיטה למניעה או לטיפול במחלות, כדרך להתמודדות עם מחלות כרוניות קשות או כדרך לשינוי המצב האנרגטי של הגוף, חשוב לזכור שיוגה היא דרך חיים ולא טכניקה.

היוגה מביאה את הגוף והנפש למצב של איזון, המשמעותי לכולנו אך במיוחד לבעלי מוגבלויות. כשמתקיים איזון, יכולות הריפוי של הגוף גדלות והמערכת החיסונית מתחזקת. באמצעות התרגול, הנכה מתחזק מנטאלית ופיזית. הוא יכול לעבור טיפולים קשים בצורה טובה יותר ולשמור על אופטימיות. מחקרים מראים, שלגישה חיובית יש חשיבות רבה בתהליך הריפוי.
 
תרגול יוגה עשוי לסייע לנכים בהפחתת מתח. התרגול עוזר לשיפור מצב הרוח, מה שמעודד ריפוי עצמי והקלה בסימפטומים, שיפור המודעות והחיבור לגוף, סיגול נשימה נכונה, שיווי משקל וקואורדינציה. המודעות להרפיה משחררת מתח שרירי וספסטיות. בין השאר משפרת היוגה דימוי עצמי ובטחון עצמי, ועשויה להיטיב במקרים של התקפי חרדה ובדיכאון.

להעיר את הקונדליני

ישנם שני סוגי יוגה המומלצים לנכים:

ויניוגה - שהיא יוגה רכה, העובדת עם מה שנקרא "תהליך הרצף" viniyasa krama. הדגש בסוג זה של יוגה אינו מתמקד בהישגים בביצוע, אלא בתרגול התנוחה בהתאם ליכולתו ולצרכיו של המתרגל. בגישה זו חשוב מאוד שילוב הנשימות בתיאום עם תנועות הגוף. התרגול מאופיין גם בתנוחה מרכזית שעליה מבוסס השיעור.

סהג'ה יוגה - היא יוגה אנרגטית נטולת אסאנות (תנוחות) המתורגלת גם בישיבה על כסא ומטרתה לגרום להתעוררותה של אנרגיית הריפוי - הקונדליני הרדומה. יוגה זו אינה מפתחת גמישות פיזית או כישורים פיזיים כלשהם. פירוש השם הוא "איחוד ספונטני" והיא מתייחסת לעובדה שהקונדליני נמצאת בכל אדם מרגע לידתו ומצפה לרגע ההתעוררות הספונטנית.

מטרת התרגול היא להעיר את אנרגיית הקונדליני, השוכנת בעצם הזנב, ולגרום לה לעלות במעלה עמוד השדרה, לפתוח את הצ'קרות ולחזק תכונות כמו יצירתיות, שביעות רצון, ביטחון עצמי, חמלה, תקשורת והגשמה עצמית, ולאפשר יציאה של קונדליני מהמערכת האישית אל המערכת האנרגטית הקולקטיבית, כדי ליצור חיבור בין השתיים.

יוגה צחוק- פותחה ע"י ד"ר מאדן קטריה - רופא הודי שחיבר בין צחוק לבין בריאות. הוא גילה שאנשים חולים שצוחקים נרפאים מהר יותר. השיטה בנויה ממגוון תרגילים מעוררי צחוק, שגורמים לצחוק דרך הגוף ולא דרך ההיגיון. באמצעות הצחוק מרגישים תחושת הקלה בעקבות שחרור הורמון הסרוטונין מהמוח. הצחוק מעודד ייצור תאי דם לבנים הנלחמים בחיידקים ומחלות, לירידת הורמוני סטרס והורדת לחץ דם. יוגה זו משכיחה לשעה קלה דאגות ביחס לעתיד ולב שבור. היא  מומלצת לכולם בימים מתוחים אלה,  ולבעלי המוגבלויות בפרט. בשעת הצחוק הגוף מפריש חומרים משככי כאבים, פותח את כלי הדם והריאות מרגיע את המערכות וממלא באנרגיית חיים.

איינגר יוגה -  אחד מזרמי היוגה הפופולאריים בעולם המערבי, פותחה על ידי ב.ק. איינגר – החי בפונה שבהודו עד עצם היום הזה. מדובר ביוגה מאוד פיזית, המשלבת מכשירים ואלמנטים על מנת למקסם את התועלות של התרגול. איינגר אף פיתח טכניקה טיפולית וטכניקה שיקומית, שנועדו לעבוד יותר באיטיות רבה יותר ובעומק רב יותר ולהביא לשיקום. בקרב תלמידיו ניתן למצוא מספר "סיפורי ניסים" על נפגעי תאונות דרכים, שתנועתם הוגבלה לתמיד, אשר בעקבות התרגול הרחיבו את טווח התנועה של מפרקיהם באופן אשר צמצם למינימום את נכותם ואף העלימה כליל.


 

נותני חסות: