X סגירה
 

זכויות נכה צה"ל הקונה דירה

האפשרות לרוכש דירה התרחקה מנכי צה"ל

רכישת דירה בישראל היא משימה לא פשוטה ולרוב אף יקרה. כך לדוגמא דירה שעלתה כ - 250,000 ₪ לפני כ - 20 שנה נמכרת כיום ב – 1,000,000 ₪ ויותר, אפשר לקבוע כי מחירי הדירות הכפילו את עצמם פי 4 למרות שההלוואות והמענקים מסביב השתנו בעשרות אחוזים בלבד.

כך נוצר מצב שבעשור האחרון אלפי נכי צה"ל אינם יכולים להרשות לעצמם לרכוש דירה, זאת למרות ההטבות שהם זכאים על פי הוראות אגף השיקום. אותם הטבות שמטרתם הייתה עזרה כלכלית לסיוע ברכישת דירה שמאחוריהן עמדה אג'נדה מוסרית של המדינה לדאוג לחיילים אשר נפצעו במסגרת שירותם.

מי מעניק את הזכויות לנכי צה"ל?

משרד הביטחון אמור לדאוג לכך שנכי צה"ל יוכלו להמשיך לחיות את חייהם בהצלחה ועם ביטחון כלכלי מסוים, גם לאחר הפציעה, אך בפועל המצב שונה לחלוטין ובימים אלו מתכנן אגף השיקום קיצוץ נוסף במסווה של דווח ועדת גורן.

תקציב אגף השיקום מחלק את הסיוע בנושא דיור על פי הקטגוריות להלן :

א. סיוע לדיור בסך של 3,532,000 ₪
ב. התאמת דיור והשתתפות בשכירות בסך של 5,700,000 ₪
ג. דיור לנכים קשים בלבד בסך של 22,000,000 ₪

עד לפני כ-5 שנים סכומים אלו בהחלט יכלו לתת פתרון הולם עבור דיור לנכי צה"ל, אך לאור הכפלת מחיר הדירות בחמש שנים האחרונות סכומי הסיוע כפי שהם מופיעים בתקציב היו אמורים להכפיל את עצמם ואף מעבר לכך. אך בפועל התמונה שונה לגמרי.

א. מחירי הדירות עלו.
ב. כמות נכי צה"ל הזכאים לעזרה מאגף השיקום עלתה (בעיקר בעקבות מלחמת לבנון 2).
ג. התקציבים לא התעדכנו בהתאם.

תוצאה :

המענקים וההלוואות לדיור הצטמצמו מאוד והפכו לסכומים שלא ניתן באמצעותם לקנות דירה אלא לאחר קבלת משכנתא נוספת בשוק בציבורי.

הציפייה של נכי צה"ל לעדכון משמעותי של הסכומים בעקבות חתימת ארגון נכי צה"ל על "הסכם היסטורי", התנפצה והשאירה את נכי צה"ל רחוקים מאפשרות לרכישת דירה אלפי שנות אור.

כך לדוגמא נכה צה"ל שדרגת נכותו הינה 45% (בכל סוגי הפגימות), אינו זכאי למענק דיור כלל וכלל אלא רק להלוואה בגובה של עד 143,300 ₪ (הלוואה שעליו לשלם מידי חודש !). – הוצאה שמצטרפת לתשלום משכנתא ואינה פותרת את הבעיה התקציבית של הזכאי אלא מסייעת בנושא אשראי בלבד.

אין עוררין כי מצבו הרפואי של נכה צה"ל מכביד עליו לקבל משכנתא ישירות מהבנק והדרך לרכישת דירה חדשה הולכת ומתארכת.

אלו זכויות מגיעות לנכי צה"ל בתחום הדיור?

אם תשאלו את אגף השיקום במשרד הביטחון תקבלו תשובה שלנכי צה"ל מגיעות לא מעט זכויות בתחום הדיור וישנן כמה דרגות של סיוע. הכול על פי הוראות אגף השיקום , אבל מעיון מעמיק בהוראות אגף השיקום עולה תמונה אחרת לגמרי.

נכי צה"ל בעלי פגימות שונות לא תמיד זכאים לזכויות ומענקים לעומת נכי צה"ל בעלי פגיעות ספציפיות כגון פגימות בגפים עליונות ותחתונות.

מדובר על כלל הוראות אגף השיקום בנושא דיור אשר עושות איפה ואיפה בין נכה צה"ל למשנהו כאשר נכים בעלי פגימות כלליות אינם זכאים להטבות מיוחדות אלא להלוואות שאותם יצטרכו לשלם.

הזכויות וההטבות הניתנות לנכי צה"ל אשר עומדים בקריטריונים על פי הוראות האגף מחולקות לתחומים הבאים :
א. רכישת דירה – קבלת הלוואה / מענק.
ב. השתתפות בשכר דירה.
ג. הנחה במס רכישה.
ד. פטור מאגרת משכנתא.
ה. השתתפות בהוצאות הובלה.
ו. סיוע בתשלום שכר טרחה של עורך דין המטפל בחוזה הרכישה.
ז. סיוע בתשלום דמי תיווך.
ח. הנחה בארנונה.

מה עוד חשוב לבדוק?

מלבד הזכויות הללו, חשוב לדאוג לכך שכל אדם הקונה דירה, בין אם המדובר בנכה צה"ל ובין אם לאו, יברר את כל מה שנדרש בירור עוד בטרם הרכישה והחתימה על החוזה. כמובן שחשוב גם לברר אודות הנכס אותו קונים - מה מצבו, מה מצב רישומו בטאבו, האם הוא עבר חיזוק מבנים מפני רעידת אדמה, האם המחיר המבוקש עבורו הוא מחיר הגיוני וכמובן - האם הוא מותאם לסוג הנכות של הרוכש. על מנת לענות את כל השאלות הללו כדאי מאוד להתייעץ עם אנשי מקצוע בתחום (עורך דין מקרקעין, שמאי, מתווך נכסים ועוד) ולא לחתום לעולם על חוזה רכישה לפני שמבררים את כל הפרטים הללו לעומקם.

לסיכום :

חלק מנכי צה"ל אשר נחשבים נכים קשים זכאים למענקים כספיים והלוואות בעת קניית דירה חדשה או בעת מעבר לדירה המותאמת לצרכיהם. הסכום אשר ניתן לנכה צה"ל, נקבע בהתאם לגובה אחוזי הנכות, לחומרת הנכות ולאופי הפגיעה הפיזית או הנפשית.

נכי צה"ל אשר אינם נחשבים נכים קשים יהיו זכאים, במקרה הטוב, לקבל הלוואות לצורך דיור בתנאים מיוחדים ובמקרים פחות טובים, לא יהיו זכאים לעזרה כספית בכלל.

להזכירכם, הוראות אגף השיקום בנושא דיור, היו אמורות לסייע לכלל ציבור נכי צה"ל לרכוש דירה ולהמשיך לחיות את חייהם עם ביטחון כלכלי, אבל בפועל מדובר בסכומים נמוכים, שאיבדו מהאפקטיביות שלהם כבר לפני שנים ולא נותנים פתרון ראוי.

ציבור נכי צה"ל תרם רבות למדינה וזה בהחלט מוצדק ואף מובן מאליו שהמדינה תיתן להם בחזרה. באמצעות זכויות בתחום הדיור ובתחומים נוספים, מן הראוי היה שהמדינה תעמוד למען נכי צה"ל ותאפשר להם לקבל עזרה אשר תהווה חלק נכבד בעת רכישת דירה.


 

נותני חסות: