מאת חוה רשף
מי לא דמיין לעצמו בשעת שיטוט ליד שרידי בריכת המים בקיסריה את החיים המוטרפים של הרומאים? קיסר מפוטם שקוע במים כשרק ראשו עטור הזר מציץ החוצה ושתי שיקצעס חטובות בטוגה שקפקפה משלשלות אשכולות ענבים לעבר שלושת סנטריו.
לאותו קיסר היה בוודאי תירוץ מופלא לליביה הזועפת שנשארה בבית : כולה עברתי טיפול בריאות כדי להקל על כאב הגב הנוראי שלי.... אכן, טיפול במים הינו שיטה עתיקת יומין, שהייתה ידועה בתרבות המצרית היוונית והרומית וכמובן, כמובן, גם בזמן התנ"ך.
שיטה זו הקרויה הידרותרפיה (הידרו=מים, תרפיה=טיפול) התעוררה מחדש בסוף המאה ה-19 והחלו להתפתח שיטות טיפול שונות. לאחרונה צוברת השיטה פופולאריות גוברת והולכת ומקומות לימודים בחול ובארץ לטיפול ולשיקום במים צצים חדשות לבקרים.
דבר אחד ברור: ישנם חוויות או טיפולים שעבורם בהחלט שווה לקחת הלוואות משום שהתמורה שתקבלו מבחינה פיזית עולה על כל שיקול כלכלי או אחר. הטיפול בהידרותרפיה הוא שיקומי באופיו והוא מבוסס על יסודות הפיזיותרפיה. הוא מתבצע בבריכה טיפולית או שיקומית בעלת גובה אחיד, חימום ומערכת זרמים. אין על זה עוררין: שהייה במים חמימים עושה טוב לבנאדם ומעניקה לו הרגשה של היפופוטם חסר דאגות בביצה חמימה. המים תומכים, מרגיעים ומשחררים. החמימות מרפה את השרירים המכווצים סביב כל מקום כואב, מדכאת את מערכת העצבים הסימפתטית ומפחיתה עוויתות פרט לעווית האושר העולה על הפרצוף למשמע הבשורה שבמים מאבדים שני שליש ממשקל הגוף (באופן זמני, כמובן).
ההידרותרפיה מנצלת את יתרונות המים ומותאמת אישית למגוון רחב של בעיות כמו כאבים כרוניים, שיקום אחרי ניתוחי גב כתף וברכיים, פגיעות בעמוד השדרה, אי ספיקת לב כרונית, בעיות בתפקודי הריאה, דלקות מפרקים, פרקינסון, פגיעות ראש, מחלות שרירים, לקויות התפתחותיות ועוד. בקרב נכי צה"ל נמצא מגוון בעיות שהידרותרפיה מסייעת לטיפול בהן, החל בכאבים בעקבות פציעות וקטיעות וכלה בחוויות דחק פוסט טראומתיות. הטיפול מוכר על ידי משרד הביטחון ומתבצע לרוב בבריכות של "בית הלוחם" בתל אביב, ירושלים וחיפה.
אני שוכב לי על הגבאז איך זה עובד?
הלחץ ההידרוסטאטי של המים אינו מאפשר לגוף לאבד את שיווי המשקל. בחלק מהטיפולים הבנאדם פשוט שוכב לו בכיף על שולחן מים והטיפול בו נעשה ללא לחץ של עמוד השדרה והמפרקים. צלילה ותרגילים מתחת למים מחזקים את מערכת הנשימה ומשפרים את הנשימה ותפקודי הלב ומסייעים בסילוק חומרי פסולת מהגוף ובמניעת בצקות.
כאמור, שיטות שונות נוצרו לטיפול במים והמטפלים משתמשים בחלקן או בכולן בהתאם לבעיה הייחודית. הטכניקה החדישה והאופנתית ביותר היא הג'אהרה שלמרות שמה הפלסטיני נוצרה דווקא בדרום אמריקה. המטפל בשיטה זו נעזר במצוף ארוך התומך במטופל ומציף אותו בתנועה מעגלית למצב רגיעה והיעדר כאב, עמוד שדרה מתוח ושרירים מחוזקים. הג'אהרה היא למעשה שדרוג של טכניקת וואטסו שפותחה בארה"ב.
הווטסו היא שיטה שבה המטופל נמצא במצב פסיבי-עוברי ועובר ממצבי כפיפה למצבי פשיטה. די פשוט. הווטסו מהווה אלטרנטיבה מוצלחת לעיסוי נשים בהריון ואפשר לנצל טיפול כזה כמתנת יומולדת מקורית, שאמנם איננה זולה, אך שווה ביותר להתנסות בה או לחוות אותה.
טכניקת הטבעות מתבצעת באמצעות גוף המטופל על המים בעזרת תומכים דמויי טבעת מתחת לקרסוליים, למותניים, לגב התחתון ולצוואר. שיטה זו נוצרה לפני כשמונים שנה בגרמניה.
עושה חשק להזמין טיפול? שלפתם את בגד הים? החזירו אותו אם אתם סובלים מזיהומים מפושטים, לחץ דם גבוה, וכמובן –הידרופוביה (פחד ממים).