אתר זה משתמש בקבצי קוקיז אתר זה משתמש בקבצי Cookies כדי להתאים אישית תוכן ומודעות. למידע נוסף OK
X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
מועדון החברים של פורטל נכי צהלהכרה כנכהחמי מרפאייעוץ משפטיקנאביס רפואיטפסים להורדהרכב רפואיטבלאות תגמוליםטיפולים רפואייםזכויות והטבותארגון נכי צהלאגף השיקום
X סגירה
 

הישג לארגון נכי צה"ל: מבחן ההכנסה בוטל

המשימה הושלמה - יום היסטורי לפצועות ופצועי צה״ל

פצועי צה"ל הזכאים לתגמולי מחיה יכולים להתחיל לחייך, מבחן ההכנסה שפגע בהם קשה בוטל. מאבק של כ- 17 שנה הגיע לקיצו כאשר ארגון נכי צה"ל והעומד בראשו עו"ד עידן קלימן עשו היסטוריה. ב- 10 בינואר 2022 הצביעה כנסת ישראל (בקריאה שניה ושלישית) ומבחן ההכנסה השערורייתי שפגע בשיקומם הכלכלי והנפשי של אלפי פצועות ופצועי צה"ל – בוטל.

הישג לארגון נכי צה"ל: מבחן ההכנסה בוטל

מה אומר ביטול מבחן ההכנסה ?

פצועות ופצועי צה"ל שאיבדו את היכולת שלהם להשתכר כתוצאה מהנכות המוכרת – מוזמנים לוועדה מיוחדת שאמורה לקבוע האם ניתן לשקם אותם מקצועית או לא. במידה והוועדה קובעת כי לא ניתן לשקם אותם הם זכאים בהתאם לגובה אחוזי הנכות שנקבעו להם לתגמול מחייה. 

אלה מה, בפועל החוק דרש שני מבחנים עיקריים:

(א) המבחן הראשון: החלטת הוועדה כי לא ניתן לשקם את הפצוע.

(ב) המבחן השני: אין לו הכנסה מספקת למחייתו.

בעקבות המבחן השני - "אין לו הכנסה מספקת למחייתו" נולד מבחן ההכנסה. 

מבחן ההכנסה בא לבדוק האם ההכנסה של אותו פצוע מעבודה, קצבאות, פנסיה, ביטוחים, הכנסות מנדל"ן, השקעות וכד' מספיקות למחייתו. המבחן התייחס גם להכנסות שקיימות לפצוע בשל מקרים שאינם קשורים לפציעה בשירות.

מבחן ההכנסה כלל גם הכנסות של התא המשפחתי, למשל הכנסה משכר דירה לה זכאי בן / בת הזוג. ולכן כל הכנסה קוזזה מתגמולי הקיום.

המושג "הכנסה מספקת" הוא מחסום שמנע מהפצוע להרוויח מעבר לסכום מסוים ולכן כמעט כל סכום קוזז מתגמול המחיה ויצר מצב בו הפצוע נידון (בנוסף למגבלות הרפואיות) גם למצב כלכלי מסוים ללא יכולת לשפר אותו – ולחיות חיי רווחה.

לכן ביטול מבחן ההכנסה הוא אירוע חשוב והיסטורי למקבלי תגמולי מחיה – אותם פצועות ופצועי צה"ל יוכלו מעתה לקבל הכנסה ממקורות נוספים מבלי שזו תתקזז מתגמולי המחיה – וכך לשפר את רמת החיים והרווחה הכלכלית.

למה זה לקח הרבה זמן ?

המאבק בביטול מבחן ההכנסה ארך כ-17 שנים. המאבק החל בתקופתו של יו"ר הארגון וח"כ לשעבר משה (מוץ) מטלון. המאבק זכה לעליות וירידות מאחר והיה צריך להשיג הסכמה של משרד הביטחון, משרד האוצר וארגון נכי צה"ל. 

במשך שנים דאג משרד הביטחון להתנות את ביטול מבחן ההכנסה בהסכמת ארגון נכי צה"ל לשינויים כאלה ואחרים שהיו אמורים לפגוע בזכויותיהם של כלל נכי צה"ל. גם משרד האוצר דרש התניות כאלה ואחרות ולכן לא התגבשה הסכמה וביטול מבחן ההכנסה לא קרה (עד היום).

מה השתנה?

לפני כשנתיים נבחרה הנהגה חדשה לארגון נכי צה"ל, הנהגה ששמה את המאבק למען זכויות נכי צה"ל בראש סדר העדיפות שלה. יו"ר ארגון נכי צה"ל עו"ד עידן קלימן יחד עם ממלא מקומו רפי כהן צמח, ראשי המחוזות, הועד הארצי ועובדי הארגון פעלו מסביב לשעון לשינוי משמעותי באגף השיקום והקמת שדולת נכי צה"ל בכנסת – שתסייע לאחד את הכנסת ולרתום את הח"כים והממשלה לפעול למען קידום הזכויות וההטבות שמגיעות לפצועות ופצועי צה"ל.

יו"ר ארגון נכי צה"ל, עידן קלימן דאג לארח בבית הלוחם בתל-אביב עשרות שרים וח"כ מכל הקשת הפוליטית. לרבות ביקור היסטורי של נשיא המדינה, ראש הממשלה לשעבר ופורום מטכ"ל. האורחים זכו לסיור בבית הלוחם שכלל מצגת בה נחשפה בפניהם מצוקתם של פצועי צה"ל. בתום הביקור הבטיחו כולם לתמוך בקידום הסוגיות השונות בכנסת.  

קידום חקיקה למען נכי צה"ל

חוקים נוספים במדינת ישראל שנכי צה"ל צורפו אליהם ביוזמתו של קלימן, למשל: הנחה בחשמל, הנחה במים, הנחה בתחבורה ציבורית וכד'.

יחד עם זאת דאגה הנהגת ארגון נכי צה"ל לפעול בשיתוף פעולה עם אגף השיקום והעומדת בראשו לימור לוריא – הארגון וראשת האגף הקימו צוותים במטרה להגיע להסכמות בעניין תזכיר חוק הנכים – חוק נכים עתידי ומעודכן בו יהיו מאוגדים בחוק כל הזכויות וההטבות להם זכאים פצועי צה"ל.

תיקון החקיקה האחרון

תיקון החקיקה האחרון הביא לביטול מבחן ההכנסה. התיקון זמני ונועד לתת פתרון עד לגיבוש מלא של תזכיר חוק הנכים וחקיקתו בכנסת - התיקון עסק בשתי סוגיות עיקריות:

1. ביטול מבחן ההכנסה 
2. העברת מידע מרשות המיסים לאגף השיקום 

התיקון בחוק הנכים תגמולים ושיקום מהווה פתרון לבעיות רבות שנוצרו במהלך השנים – בראש ובראשונה ביטול מבחן ההכנסה, כמו גם, קבלת המידע ישירות מרשות המיסים. התיקון הזה למשל –יאפשר לכלל נכי צה"ל הזכאים – לקבל מענק מס הכנסה באופן אוטומטי – הטבה שנעשית כיום ביוזמת הזכאי – תעשה בעתיד הקרוב עם קבלת המידע העדכני באופן אוטומטי.

תודה למי שליווה את ביטול מבחן ההכנסה

רשימת האנשים שליוו את ביטול מבחן ההכנסה - להם מגיעה תודה ארוכה. ביטול מבחן ההכנסה היה הליך ארוך והרבה שרים וחברי כנסת נרתמו לעזור ולסייע.

ראשית נודה לראש הממשלה נפתלי בנט, לשר הביטחון בני גנץ וצוותו, לשר האוצר אביגדור ליברמן וצוותו, לראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, ליו״ר ועדת העבודה והרווחה ח״כ אפרת רייטן, ליו״ר ועדת חוץ וביטחון ח״כ רם בן ברק, לח״כ אופיר כץ, לח״כ אופיר סופר, לח״כ יריב לוין, לשר לשעבר אופיר אקוניס וסגן השר לשעבר פטין מולא - שקידמו את הנושא במסדרונות הכנסת והממשלה. 

חשוב להודות גם לראש אגף שיקום במשרד הביטחון לימור לוריא, וכן לאלוף במיל׳ אייל בן ראובן, לח״כ לשעבר עוזי דיין ולח״כ לשעבר ד״ר ענת ברקו, ח״כ משה מטלון שפעלו רבות למען הנושא לאורך השנים. 

וכמובן ליושב ראש ארגון נכי צה"ל עידן קלימן שהציב את ביטול מבחן ההכנסה כמטרה ובמהלך כל השנים היה ממוקד להשיג אותה. הנהגת הארגון הוכיחה לכלל פצועות ופצועי צה"ל כי יש מי שילחם למען הזכויות.

דבר יו"ר הארגון עידן קלימן 

חברות וחברים, אומנם מבחן ההכנסה בוטל, אבל הדרך עוד ארוכה וצריך להגיע להסכמות בדבר חקיקת תזכיר חוק הנכים החדש ומטרות רבות שהצבנו בפנינו. 

אכן, לאחר שנים של מאבק שניהל ארגון נכי צה״ל לביטולו של מבחן ההכנסה, מבחן שערורייתי, מהרעים בתולדותיה של ישראל, בוטל היום המבחן שפגע קשות בשיקומם של פצועות ופצועי צה״ל לאורך השנים. 

ביטול מבחן ההכנסה הוא חלק משמעותי מרפורמת נפש אחת, אשר הביאה וממשיכה להביא שינוי עומק עבור פצועות ופצועי צה״ל. 

לחוק ההיסטורי שותפים רבים בתוך ארגון נכי צה״ל, ביניהם יו״ר הארגון עידן קלימן וממלא מקומו רפי כהן צמח שמובילים את הנושא שנים רבות, הנהגת הארגון, עובדיו ורבים נוספים.

ציטוט החוק

מבחן הכנסה לעניין תגמולי מחיה – הוראת שעה (תיקון מס' 30 הוראת שעה) תשפ"ב-2022

7ה1. (א) בסעיף זה –

"הכנסה חודשית" – סך ההכנסה מעבודה או ממשלח יד של הנכה בשנת המס חלקי 12;

"הכנסה מעבודה או ממשלח יד" – הכנסה כאמור בסעיף 2(1) ו-(2) לפקודת מס הכנסה;

"חוק הביטוח הלאומי" – חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995;

"נוהלי האגף" – נהלים של אגף שיקום נכים במשרד הביטחון;

"שכר מינימום", לחודש – כהגדרתו בחוק שכר מינימום, התשמ"ז-1987;

"השכר הממוצע" – כמשמעותו בסעיף 2 לחוק הביטוח הלאומי;

"תקופת הוראת השעה" – התקופה שמיום ל' בשבט התשפ"ב (1 בפברואר 2022) ועד יום י"ד באב התשפ"ג (1 באוגוסט 2023).

(ב) בתקופת הוראת השעה יחולו סעיפים 6, 7, 7ד, 7ה ו-20א בשינויים האמורים בסעיפים קטנים (ג) עד (יא).

(ג) על אף האמור בסעיף 6(ב), "נכה מחוסר פרנסה" הוא נכה שנתמלאו בו שני אלה:

(1) אין לו הכנסה חודשית, העולה על מחצית השכר הקובע, ולא משולמים לו דמי אבטלה לפי פרק ז' לחוק הביטוח הלאומי;

(2) הוא הוכיח לקצין תגמולים, לפי כללים שייקבעו בתקנות, כי עשה את כל אשר ביכולתו, כדי לקבל הכנסה מעבודה או ממשלח יד.

(ד) על אף האמור בסעיף 7(א) עד (ג) –

(1) נכה שדרגת נכותו אינה פחותה מ-50% והוא אינו מסוגל להשתכר למחייתו והכנסתו החודשית אינה עולה על השכר הממוצע, ישולמו לו – במקום התגמולים האמורים בסעיפים 5 ו-6 – תגמולים בשיעורים האמורים בסעיף 7(א), לפי העניין;

(2) נכה שדרגת נכותו אינה פחותה מ-60% וזכאי לתגמולים לפי פסקה (1), תשולם לו, נוסף על התגמולים כאמור, תוספת כמפורט בפסקאות (1) עד (5) שבסעיף 7(א1);

(3) נכה הזכאי לתגמולים לפי פסקאות (1) או (2), ויש לו הכנסה חודשית העולה על שכר המינימום לחודש, תנוכה מתגמוליו לפי אותן פסקאות מחצית החלק מהכנסתו החודשית העולה על שכר המינימום לחודש; ואולם, פחת התגמול המשולם לנכה לפי פסקה זו מהתגמול לפי סעיף 5, ישולם לנכה תגמול לפי סעיף 5;

(4) הוראות סעיף 7(ב) ו-(ג) – לא יחולו.

(ה) על אף האמור בסעיף 7ד, נכה בן 50 שנים או יותר, שדרגת נכותו היא 50% לפחות ואשר פרש כליל מעבודתו או ממשלח ידו, ורופא שמינה שר הביטחון קבע, באישור קצין תגמולים, שאינו מסוגל לעבוד בעבודה כלשהי או לעסוק במשלח יד כלשהו, תשולם לו תוספת לתגמוליו בהתאם לגילו, שלא תעלה על השיעור לפי האמור באותו סעיף; נכה שמתקיים לגביו האמור זכאי לתוספת לתגמוליו כאמור אף אם יש לו הכנסה מעבודה או ממשלח יד, ובלבד שההכנסה החודשית שלו אינה עולה על שכר המינימום לחודש.

(ו) לעניין תגמולים לפי סעיפים 6, 7 ו-7ד לא תובא בחשבון הכנסה שאינה הכנסה מעבודה או ממשלח יד.

(ז) לעניין סעיף 7ה(א), במקום "לפי סעיף 7(א) עד (ג)" יקראו "לפי סעיף 7ה1(ד)".

(ח) לעניין סעיף 20א(ב) ו-(ג), בכל מקום, במקום "נצרך" יקראו "זכאי לתגמולים לפי סעיף 7ה1(ד)".

(ט) הוראות סעיפים קטנים (ג), (ד) ו-(ו) יחולו גם על נכה שערב תקופת הוראת השעה שולם לו תגמול לפי סעיפים 6 ו-7 או שאושרה זכאותו לתגמול כאמור; הוראות לעניין הכנסה מעבודה או ממשלח יד כאמור בסעיפים קטנים (ג) ו-(ד) וכן לעניין הכנסה שאינה מעבודה או ממשלח יד כאמור בסעיף קטן (ו), יחולו, בשינויים המחויבים, גם לעניין תשלום מחיה מיוחד, המשולם בהתאם לנוהלי האגף.

(י) הוראות סעיפים קטנים (ה) ו-(ו) יחולו גם על נכה שערב תקופת הוראת השעה שולם לו תגמול לפי סעיף 7ד; הוראות לעניין הכנסה מעבודה או ממשלח יד כאמור בסעיף קום (ה) וכן לעניין הכנסה שאינה הכנסה מעבודה או ממשלח יד כאמור בסעיף קטן (ו), יחולו, בשינויים המחויבים, גם לעניין תשלום מחיה מיוחד ערב פרישה מוקדמת, המשולם בהתאם לנוהלי האגף.

(יא) הוראות סעיף קטן (ד) יחולו גם על נכה שערב תקופת הוראת השעה שולם לו תגמול לפי סעיף 7ד או תשלום מחיה מיוחד עקב פרישה מוקדמת המשולם בהתאם לנוהלי האגף, והגיש בקשה לקבלת תגמול לפי סעיף 7 או לקבלת תשלום מחיה מיוחד המשולם בהתאם לנוהלי האגף, בתקופת הוראת השעה בטרם הגיע לגיל פרישה, כמשמעותו בחוק גיל פרישה, התשס"ד-2004.

(יב) שר הביטחון ידווח לוועדת העבודה והרווחה של הכנסת, לא יאוחר מיום ח' בטבת התשפ"ג (1 בינואר 2023), על החלופות שנבחנו במשרד הביטחון לגבי תגמולים לפי חוק זה למי שאיבד את כושרו להשתכר, ועל ההשפעה הצפויה של כל חלופה על שיקום הנכים, רווחתם ותעסוקתם.


 

נותני חסות: