ביום ההוקרה לפצועי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה (2021) התבשרנו על שינוי היסטורי – ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה בתאריך ה- 29.11.2021 תיקון לחוק הנכים תגמולים ושיקום – תיקון שאמור להביא לביטול "מבחן ההכנסה".
מדובר על מהפכה שארגון נכי צה"ל והעומד בראשו עו"ד עידן קלימן נאבקים למעלה מ- 17 שנים. תיקון שנועד להביא לרווחה כלכלית בקרב נכי צה"ל הזכאים לתגמולי קיום (נצרך / תג"מ), שכיום במסגרת "מבחן ההכנסה" אינם יכולים להגדיל את הכנסתם ממקורות אחרים מבלי שזו תקוזז מתגמולי הקיום על-ידי אגף השיקום.
יו"ר ארגון נכי צה"ל, עידן קלימן הודה למ"מ רפי כהן צמח וראשי המחוזות בארגון נכי צה"ל על העזרה והסיוע ואמר:
"ביטול מבחן ההכנסה הוא בשורה של ממש עבור פצועות ופצועי צה"ל ואנו מודים למשרד הבטחון ולמשרד האוצר על שנענו לבקשתנו והבינו את הצורך בביטולו של המבחן, שפגע קשות בשיקומם של פצועות ופצועי צה"ל. ביטול מבחן ההכנסה הוא חלק משמעותי מרפורמה כוללת, רפורמת נפש אחת, אשר מביאה לשינוי עומק עבור פצועות ופצועי צה"ל".
למעלה מ – 17 שנים מנסה יו"ר ארגון נכי צה"ל, עו"ד עידן קלימן לבטל את אחד המבחנים הפחות צודקים שמופיעים בחוק הנכים תגמולים ושיקום – "מבחן ההכנסה" מבחן שגורם לפצועות ופצועי צה"ל שכתוצאה מנכותם זכאים לקבל תגמולי קיום לחיות בדוחק כלכלי.
במהלך כל אותם השנים אמר קלימן מעל לכל במה אפשרית כי - ביטול מבחן ההכנסה משקף שינוי גישה בתפיסה השיקומית, ועידוד יציאה לעבודה על ידי הענקת "רשת ביטחון כלכלית" לנכים אשר איבדו את כושר העבודה על מנת שינסו לעבוד ללא חשש שיבטלו להם את התגמול בשל מצבם הכלכלי.
בנוסף ביטול מבחן ההכנסה והפסקת ביצוע הליכי חקירה אודות נכי צה"ל, תוך ממש נטילת כספים מכיסם משקף שינוי גישה מהותי בתפיסת ההפעלה של אגף השיקום אשר עתיד להגביר את יחסי האמון בין הצדדים, ויאפשר לאגף השיקום לעסוק בשיקום ולא בעבודות בילוש וחקירה אחר הנכים.
מבחן ההכנסה אומר - שכל הכנסה מיגיעה אישית ושלא מיגיעה אישית לה זכאי פצוע צה"ל תקוזז מתגמולי המחיה להם הוא זכאי. כלומר פצוע צה"ל שלא מסוגל לצאת ולעבוד – נגזר עליו לחיות אך ורק מתגמולי המחיה ללא יכולת לשפר את מצבו הכללי.
כלומר, מבחן ההכנסה יוצר עיוות כלכלי בלתי נתפס – למשל אם לנכה קיימות הכנסות אחרות (כמו: תגמול מביטוח לאומי עקב נכות אחרת), מקזז אגף השיקום מתגמולי המחיה המשולמים לנכה את הכנסתו העודפת.
עיוות זה מביא לתוצאה העגומה לפיה נכה צה"ל שנפגע ואיבד את יכולתו להשתכר בשל שירותו הצבאי נידון (הוא ומשפחתו עמו) לרמת חיים נמוכה וקבועה אשר אינה מאפשרת לו לחיות בכבוד.
דוגמה נוספת היא: פצוע צה"ל שנכותו לא מאפשרת לו לצאת ולהתפרנס, מקבל במשך שנים תגמולי מחיה ומתקיים בצמצום – במידה והוא (או בן / בת הזוג) יקבלו דירה בירושה – ביטול מבחן ההכנסה שקבוע בחוק לא יאפשר לו ליהנות מהכנסה נוספת של שכר הדירה מבלי שהכנסה זו תקוזז על-ידי אגף השיקום.
בדברי ההסבר להצעת החוק שהוגש על-ידי ח"כ לשעבר עופר שלח נאמר כי "אין הצדקה מוסרית וערכית כי הכנסות נוספות של הנכה ישמשו תחליף למחייתו. בדרך זו, אין כל הגיון בקביעה הנפסדת כי יש לדון נכים שאיבדו את יכולתם להשתכר לרמת חיים נמוכה וקבועה".
במהלך השנים הוגשו הצעות חוק לביטול מבחן ההכנסה על-ידי מספר ח"כ ביניהם: עופר שלח ומשה מוץ מטלון, שניהם נכי צה"ל בעצמם. אך הצעות חוק אלה לא צלחו עקב התנגדות של משרד הביטון ומשרד האוצר. לכן כולם מקווים שהפעם כנסת ישראל תעביר את ביטול מבחן ההכנסה וייעשה צדק היסטורי עם פצועות ופצועי צה"ל.
אומנם הצעת החוק התקבלה על-ידי הממשלה – אך הדרך לביטול מבחן ההכנסה עדין מצריך מארגון נכי צה"ל לעמוד על המשמר. יחד עם זאת העובדה כי הצעת החוק הנוכחית לביטול מבחן ההכנסה גובשה בשיתוף פעולה בין יו"ר ארגון נכי צה"ל עו"ד עידן קלימן, שר האוצר מר אביגדור ליברמן, שר הביטחון בני גנץ ואגף השיקום.
נחזיק אצבעות שבקרוב נראה כי הצעת החוק תעבור גם בקריאה שניה ושלישית בכנסת ישראל ותכנס לספר החוקים של מדינת ישראל.