בשנת 2014 החליטה ממשלת ישראל להעניק פטור מהמתנה בתור לנכים הסובלים מבעיות נפשיות. הפטור הותיר את נכי הגפים, נכים סיעודיים ונכים קשים אחרים לזעוק לעזרה, ארגוני הנכים התקשו להגיע להסכמות וכולם סבלו. העוול שנמשך כאמור כ- 8 שנים הגיע לקיצו כאשר שר המשפטים גדעון סער יזם תקנות חדשות וביקש מועדת העבודה והרווחה בכנסת לקדם את הנושא.
בתאריך 24.1.22 התכנסה ועדת העבודה והרווחה של הכנסת בראשות ח"כ אפרת רייטן – הועדה החליטה להרחיב את הפטור מהמתנה בתור לנכים נוספים הסובלים מפגיעות נוספות. בתאריך 9.2.2022 חתם שר המשפטים גדעון סער על התקנות, בתאריך 16.3.2022 התקנות החדשות פורסמו ברשומות והן יכנסו לתוקף בעוד שלושה חודשים (15.6.2022).
כנסו עכשיו לבדוק האם גם לכם מגיע פטור מעמידה בתור ...
ישראל היא מדינה מיוחדת במינה, בזמן שבמרבית המדינות המערביות כמו למשל: אנגליה, גרמניה, אוסטריה, קנדה וארצות הברית. אחוז הנכים באוכלוסייה נמוך יחסית ומשכך אנשים הנעזרים בכיסאות גלגלים, קבים או מקל הליכה או לחילופין מציגים תעודת נכה יכולים לגשת בכל מוסד פרטי או ציבורי ולקבל את השירות ללא צורך בהמתנה בתור. דווקא במדינת ישראל ההמתנה בתור במיוחד עבור אנשים הסובלים ממוגבלויות הפכה לבעיה ציבורית שהצריכה חקיקה מיוחדת.
כך נולדה, תקנה 13 לתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות) שמאפשרת לאנשים המתקשים להמתין בתור, לקבל את השירות ללא המתנה, בהצגת תעודה המעידה על הפטור.
במילים אחרות, הסבלנות הישראלית לא עמדה בעומס, והכנסת נאלצה לחוקק (להתקין) תקנות - לציין על-גבי תעודת נכה מיוחדת על זכאות חוקית לפטור מהמתנה בתור. התקנות שבאו ל"ברך" לא עשו "צדק" כאשר הפטור ניתן לאנשים הסובלים מנכות נפשית ואילו בעלי נכויות קשות אחרות, לרבות נכי גפיים נאלצו לעמוד בתור פעמים רבות תוך סבל אדיר ומבלי לקבל מענה ראוי.
אחת הסיבות שעד כה נמנעו מהרחבת הפטור להמתנה בתור היא כמות האנשים בעלי המוגבלויות שחיים בישראל וזכאים לתעודת נכה ולכן מתן פטור גורף לכלל הנכים מהווה בעיה. מדובר בנושא רגיש שמצריך יכולת לגשר בין אנשים ופערים כדי למצוא את הדרך שתיתן מענה ראוי ולכן נדרש אומץ להחליט על מתווה חדש.
ח"כ אפרת רייטן ראתה בשינוי התקנות חובה מוסרית – היא לקחה את המשימה לוועדת העבודה והרווחה בראשה היא עומדת במטרה לשקול את כל השיקולים ולמצוא את האיזון הנכון, המתאים - מי יהיה זכאי לפטור ומי לא.
מציאת האיזון הנכון דרשה עבודת צוות והמון מחשבה - מצד אחד לא יתכן שאזרח מן השורה יגיע לקבל שירות במשרד ממשלתי, בית חולים או מרפאה ויאלץ להמתין בתור שעות ארוכות מאחר וכל מי שמציג תעודת נכה עוקף אותו בתור.
מצד שני הפטור מהמתנה בתור היה מצומצם מאוד ופגע בסקטורים רבים של נכים – חלקם נאלצו להמתין שעות ארוכות בתור כשהם סובלים מכאבים עזים או לוותר ולהימנע מלהגיע למקומות בהם יאלצו להמתין שעות ארוכות ולפגוע במצב בריאותם.
יחד עם זאת, סביר להניח שלא כולם יקבלו את ההחלטה החדשה בלב שלם – אבל מספר הזכאים לפטור מהמתנה בתור שיעמוד לאחר התיקון על כ– 480,000 זכאים אכן מהווה פתרון שקול ועל כך מגיע לח"כ רייטן "יישר כוח".
כאמור, 480 אלף נכים יהיו זכאים לפטור מעמידה בתור – ביניהם:
- זכאי גמלת שירותים מיוחדים.
- זכאי גמלת סיעוד ברמות 4 עד 6.
- זכאי קצבה מיוחדת לנפגע עבודה.
- זכאי הטבה לפי הסכם הניידות.
- זכאי סיוע בניידות לפי הוראת האגף לשיקום נכים במשרד הביטחון.
- מלווה לפי תקנה 24 לתקנות הנכים (טיפול רפואי) או מי שנקבעה לו דרגת נכות מיוחדת בשיעור 100 אחוזים או יותר, לפי תקנות הנכים.
- מי שהרשות לזכויות ניצולי שואה הכירה בו כניצול שואה הזכאי לתגמול חודשי לפי חוק נכי רדיפות הנאצים, או כנכה הזכאי לתגמול חודשי לפי חוק נכי המלחמה בנאצים, וכן ניצול שואה שמקבל קצבה חודשית ממדינת חוץ בשל רדיפות הנאצים.
הזכאים לתעודת נכה הכוללת פטור מהמתנה בתור יהיו זכאים לקבל שירותים ציבורים ללא עיכוב. לרבות: במשרדים ממשלתיים, בתי חולים, קופות חולים, בנק, דואר וכדומה, למעט מקומות בהם השירות ניתן במועד שניתן לקבוע מראש.
הרחבת הזכאות למתן פטור מעמידה בתור היא מהלך מבורך ומגיע שאפו גדול לשר המשפטים גדעון סער, יושבת ראש ועדת העבודה והרווחה ח"כ אפרת רייטן, חברי הועדה ונציגי ארגוני הנכים. יחד עם זאת הדרך לשוויון בין הנכים עדין ארוכה ואנו קוראים לעושים במלאכה לבחון גם את הקריטריונים למתן תו נכה אחיד לכלל הזכאים לניידות.