נכי צה"ל רבים מתמודדים עם אתגרים כלכליים לאחר הפציעה ואחר כך גם בהמשך הדרך, בדיוק לשם כך במסגרת הוראת אגף השיקום 60.06, נועד סיוע מיוחד בשכר דירה. סיוע שמיועד למי שלא קיבל עזרה בדיור, סיוע שנועד לתת מענה בשכירות דירה לעד מקסימום 6 שנים במצטבר.
במסגרת רפורמת "נפש אחת" ארגון נכי צה"ל ואגף השיקום עדכנו את גובה הסיוע לזכאים בהשתתפות בתשלומי השכירות, לסכום שיכול להגיע עד לכדי 100,000 ₪. בנוסף לחבילת הטבות נוספות שכוללת השתתפות בשכר טירחת עו"ד, מתווך דירות והובלה של המטלטלין. הכל במטרה להקל על פצועות ופצועי צה"ל ולאפשר להם לשמור על רמת חיים ראויה.
עם זאת, חשוב לדעת כי סיוע זה מוגבל לתקופה של עד שש שנים במצטבר, ולאלה שלא קיבלו סיוע קודם בדיור, לכן יש לנצל את הזכאות בחוכמה.
אז איך בודקים את הזכאות שלכם ואלו מסמכים צריך להגיש? במאמר הבא נסביר את כל מה שצריך לדעת כדי לקבל את הסיוע שמגיע לכם. אל תפספסו - זה יכול לחסוך לכם עשרות אלפי שקלים.
כאמור השתתפות בשכר דירה לנכי צה"ל נועדה לסייע לפצועי צה"ל להתמודד עם האתגרים הכלכליים הכרוכים במעבר לחיים חדשים לאחר הפציעה. בכדי להיות זכאים לסיוע, עליכם לעמוד בכמה קריטריונים ברורים:
✅ נקבעו לכם 50% נכות ומעלה.
✅ אין לכם דירה בבעלותכם.
✅ אינכם מקבלים תגמול אובדן כושר עבודה (נצרך). ** למרות שבסוגיה זו - במקרים חריגים, ניתן להגיש בקשה דרך מחלקת הרווחה במחוז שלך כדי לבדוק אם קיימת אפשרות לקבלת הסיוע למרות קבלת התגמול.
בנוסף, ניתן לקבל את הסיוע בשכר דירה גם לפני ההכרה הרשמית כנכה צה"ל. אם רופא מטעם אגף השיקום מעריך כי ייקבעו לכם 50% נכות ומעלה, תוכלו להיות זכאים לסיוע כבר בתום האשפוז הראשון.
חשוב לדעת כי ניתן לקבל סיוע הן מאגף השיקום והן ממשרד הבינוי והשיכון, אך סכום ההשתתפות הכולל לא יעלה על גובה השכירות בפועל.
נקודה נוספת עליה יש לתת את הדעת מתייחסת לנכי צה"ל פגועי נפש שדרגת נכותם פחותה מ-50% נכות. אלה עשויים להיות זכאים לסיוע בשכר דירה במקרים מיוחדים. מדובר בהחלטה פרטנית שתיבחן על ידי מחלקת הרווחה ואחראית הדיור במחוז השיקום.
אם אתם עומדים בקריטריונים, כדאי לבדוק בהקדם את זכאותכם ולהגיש את הבקשה – זה יכול להקל משמעותית על ההוצאות החודשיות שלכם.
ההשתתפות בשכר דירה משולמת לתקופה מוגבלת של בין שנתיים לבין שש שנים ברציפות או במצטבר. מתוך הנחה שבמהלך זמן זה תתאפשר רכישת דירה בסיוע אגף השיקום או יימצא פתרון מגורים יציב אחר.
עם זאת, החיים אינם תמיד מתנהלים כמתוכנן, וישנם מקרים בהם ניתן לקבל הארכה של הסיוע מעבר לכך. הארכה זו תלויה בנסיבות אישיות ונתונה לשיקול דעת אגף השיקום.
*** חשוב לציין כי הסיוע הזה אינו ניתן לנכים השוכרים דירות שבבעלות משרד הביטחון (עבור אלה קיימים קריטריונים אחרים). השכירות בדירות שבבעלות משרד הביטחון מיועדות למקרים חריגים, לנכי צה"ל הנמצאים במצוקה כלכלית קשה ואינם מסוגלים להשיג פתרון מגורים אחר.
לימודים אקדמיים הם שלב חשוב בדרך לקריירה יציבה, ואגף השיקום מציע לנכי צה"ל (סטודנטים) סיוע בשכר דירה גם במהלך תקופת הלימודים. הסיוע ניתן למשך 4 שנות לימוד, כאשר סכום ההשתתפות בתקופה זו עומד על סך של 1,413 ₪ בחודש.
יחד עם זאת, אם אתם לומדים במסלול לימודים ארוך מהרגיל, כמו לימודי רפואה, תוכלו לקבל את ההשתתפות לתקופה ממושכת יותר בהתאם למשך התואר הרשמי.
חשוב לדעת: אם קיבלתם סיוע בשכר דירה עוד לפני תחילת הלימודים, תוכלו להמשיך לקבל את הסיוע גם במהלכם. עם זאת, משך הסיוע המצטבר מוגבל לעד 6 שנים בסך הכול.
הסיוע הזה יכול להוות הקלה משמעותית בתקופת הלימודים, אבל יכול לפגוע בזכאות לשכר דירה לאחר הלימודים, לכן מומלץ לבדוק ולשקול בכובד ראש באיזה שלב תרצו לממש את הזכאות.
אם רכשתם דירה אך עדיין נדרש לכם פתרון מגורים זמני עד שתוכלו לעבור אליה, תוכלו לקבל סיוע נוסף בשכר דירה מעבר לתקופה הרגילה.
ככלל, הסיוע בשכר דירה ניתן למשך שנתיים, אך במקרה בו המעבר מתעכב, ניתן לקבל השתתפות נוספת בשכר דירה לתקופה נוספת, כך שסך תקופת הסיוע עשויה להגיע במצטבר לעד 6 שנים.
לצורך קבלת ההארכה, יהיה עליכם להציג חוזה רכישה המעיד על כך שאתם ממתינים למעבר לדירתכם הקבועה.
אם אתם מתמודדים עם פגיעת ראש (חבלה מוחית) ונקבע כי אתם זקוקים לשיקום במרכז שיקום המרוחק ממקום מגוריכם, מגיע לכם סיוע בשכר דירה למשך כל תקופת השיקום (חשוב לדעת כי הסיוע אינו מוענק במקרה שבו מרכז השיקום מספק אפשרות לינה במקום).
מטרת הסיוע היא להקל על ההתמודדות בתקופת השיקום ולאפשר לכם להתמקד בהחלמתכם ללא דאגות מיותרות בנוגע לדיור.
החל מגיל 65, נכי צה"ל שעומדים בקריטריונים יכולים לקבל השתתפות בשכר דירה ללא הגבלת זמן, בהתאם לתנאים הבאים:
✔ לא קיבלתם בעבר סיוע מאגף השיקום ברכישת דירה או בהחלפת דירה.
✔ בשל מצבכם הבריאותי, אין לכם אפשרות להתמודד עם רכישת דירה.
חשוב לדעת: בחירה בקבלת סיוע בשכר דירה ללא הגבלת זמן משמעותה ויתור על האפשרות לקבל בעתיד סיוע ברכישת או בהחלפת דירה.
אם נקבעה לכם דרגת נכות מיוחדת של 100%+ באפשרותכם לקבל סיוע ממושך בשכר הדירה בהתאם לשלבים הבאים:
- שלוש השנים הראשונות: דרגת הנכות המיוחדת נקבעת לרוב בתחילה לתקופה זמנית של 3 שנים. במהלך תקופה זו תוכלו לקבל השתתפות בשכר דירה ללא צורך בהצגת תוכנית לפתרון דיור קבוע.
- השנה הרביעית: המשך קבלת הסיוע תלוי בהחלטת הוועדה הרפואית על דרגת הנכות לצמיתות:
✔ אם דרגת הנכות המיוחדת נקבעת לצמיתות, תוכלו לקבל סיוע נוסף בשכר דירה לשנה הרביעית, אך במהלך שנה זו יהיה עליכם לפעול למעבר למקום מגורים קבוע, לרבות קבלת סיוע ברכישת דירה.
✔ אם רכשתם דירה ונדרש לכם זמן נוסף עד הכניסה אליה, תוכלו לקבל סיוע נוסף של עד שנתיים נוספות – כך שסך תקופת הסיוע בשכר דירה תגיע ל-6 שנים לכל היותר.
✔ אם נקבעו לכם בין 50% ל-100% נכות, תוכל לקבל סיוע בשכר דירה לעוד שנתיים, כך שסך תקופת הסיוע תהיה עד 5 שנים.
- המתנה לדיור קבוע: אם במהלך השנה הרביעית התחלתם לפעול למעבר למקום מגורים קבוע, תוכלו להמשיך לקבל השתתפות בשכר דירה בהתאם לתנאי הזכאות.
- זכאות רטרואקטיבית: אם נקבעה לכם דרגת נכות מיוחדת 100%+ לתקופה רטרואקטיבית, תוכלו להגיש בקשה לקבלת סיוע רטרואקטיבי בשכר דירה. חשוב לדעת כי הבקשה חייבת להיות מוגשת בתוך 12 חודשים ממועד קביעת דרגת הנכות.
במסגרת רפורמת "נפש אחת" עודכנו סכומי הסיוע בשכר דירה, על מנת להקל על נכי צה"ל ולהתאים את גובה ההשתתפות ליוקר המחיה.
- הסכום הבסיסי להשתתפות בשכר דירה: עומד על סך של: 2,826 ₪ בחודש.
עם זאת, ישנם מקרים בהם תשולם השתתפות בסכום גבוה יותר:
✔ הורה לילדים עד גיל 18: 4,591 ₪
✔ נכה הרתוק לכיסא גלגלים: 4,591 ₪
✔ סטודנטים: במהלך הלימודים מתקבל סכום מופחת בגובה של: 1,413 ₪ (מומלץ לבדוק זכאות גם לתגמול לימודים - דמי מחיה).
אם נקבעה לכם דרגת נכות מיוחדת 100%+ תוכלו לקבל השתתפות מוגדלת בשכר דירה בהתאם לחומרת הפגיעה:
✔ רמה א': 9,179 ₪ (לנכים עם ריתוק לכיסא גלגלים עקב: פרפלגיה, קוואדרופלגיה או קטיעה של שתי הרגליים).
✔ רמה ב': 6,355 ₪ (לנכים עם פגיעת ראש, המיפלגיה, קטיעה של שתי הידיים, עיוורון או פגיעות חמורות אחרות).
✔ סטודנטים עם דרגת נכות מיוחדת 100%+ יקבלו תוספת תשלום של 1,360 ₪ לתקופת הלימודים, בנוסף לסיוע הרגיל בשכר דירה.
כדי לקבל השתתפות בשכר דירה, יש להגיש את המסמכים הנדרשים למחלקת הרווחה במחוז השיקום שלכם:
✔ טופס בקשה לסיוע בדיור – יש למלא ולהגיש. (להורדת הטופס לחץ כאן >>)
✔ חוזה שכירות חתום – יש לוודא כי החוזה תקף וחתום על ידי שני הצדדים.
✔ הצהרה על אי-בעלות על נכס – יש למלא את הטופס המצורף ולחתום עליו, ולאחר מכן לצרף אותו לבקשה. (להורדת הטופס לחץ כאן >>)
✔ סטודנטים – יש לצרף אישור לימודים רשמי מהמוסד האקדמי.
השלמת המסמכים במלואם תאפשר טיפול מהיר ויעיל בבקשה. מומלץ לבדוק מראש את הדרישות מול מחלקת הרווחה במחוז שלך ולהגיש את כל המסמכים במועד.