במהלך דיון שהתקיים בחודש יוני 2018 בוועדת העבודה והרווחה בכנסת העלה לסדר היום - יושב ראש מחוז תל אביב בארגון נכי צה"ל עו"ד עידן קלימן את מצוקתם של נכי צה"ל הפוסט טראומתיים. לדברי עו"ד עידן קלימן מדובר במחדל של מקדמי תזכיר חוק הנכים שלא דאגו בחוק לתת מענה ראוי לטיפול בבעיותיהם של נכי צה"ל שלקו בהלם קרב (PTSD) והוכרו כפוסט טראומה.
עידן קלימן הפציר בחברי ועדת העבודה והרווחה בכנסת, נציגי האוצר ואגף השיקום להפסיק לחכות לתוצאות של מחקרים ופשוט לפעול - לשבת ולהקשיב לנכי צה"ל הפוסט טראומתיים ולראות מה הם הצרכים שלהם ולעדכן את תזכיר חוק הנכים בהתאם, לפני שהוא עובר בכנסת ונכנס לספר החוקים.
החוב המוסרי שחבה מדינת ישראל לנכי צה"ל הפוסט טראומתיים הוא לאורך שנים רבות, עד לפני פחות משני עשורים מדינת ישראל הזניחה את הפוסט טראומתיים, לא הכירה בנכות שלהם ובכך גרמה להם לנזק ישיר ועקיף.
מאות סיפורים "מצמררי שיער" של נכי צה"ל שלא אובחנו כסובלים מפוסט טראומה, נכי צה"ל שאיבדו את המשפחה והתגרשו, נכי צה"ל שפוטרו מעבודתם, נכי פוסט טראומתיים שהפכו לחסרי בית וחסרי עבודה, הידרדרו לסמים ורק לפני שנים לא רבות החלו להבין למה זה בכלל קרה להם.
נכות פוסט טראומתית היא נכות קשה שלא נראית לעין. אך יחד עם זאת, מי שלא ראה נכה פוסט טראומה בהתקף לא יבין. לנכי פוסט טראומה בעיות רבות והגיע הזמן שהמחוקק יתן מענה לכל הצרכים שלהם.
לטענת נכי צה"ל הפוסט טראומה, אגף השיקום בנה בירוקרטיה סבוכה שמונעת מהם לקבל טיפול רפואי נפשי, מזניחה את הטיפול במשפחה שמטפלת בהם, בילדים ובני/ות הזוג. ואילו הרופאים בוועדות הרפואיות מאיימים עליהם בהורדת אחוזי הנכות.
לדברי מ. נכה צה"ל פוסט טראומה שהפך "חסר בית": "לא הייתי רוצה להיות נשוי לנכה פוסט טראומה – אני מבין שאשתי סבלה ממני עד שלא יכלה יותר. גם ילד של פוסט טראומה לא הייתי רוצה להיות. זה בדיוק מה שקרה לדור השני של "ניצולי השואה".
בשנים האחרונות ליווה יו"ר מחוז תל אביב בארגון נכי צה"ל, עידן קלימן מאות חברים הסובלים מפוסט טראומה. לדבריו הגיש מאות תביעות לנכויות מוסבות בנושא טיפולי שיניים לנכי צה"ל עד אשר אגף השיקום החליט להכיר בטיפול שיניים כנכות מוסבת לנכי צה"ל הפוסט טראומתיים.
לדברי עידן קלימן, ישנם כיום חמש נקודות חובה שעל ועדת העבודה והרווחה לתקן בתזכיר חוק הנכים. נקודות שישפרו את חייהם של נכי צה"ל הפוסט טראומתיים:
הסטטיסטיקה של פוסט טראומתיים מול נכויות אחרות באגף השיקום מאוד ברורה וקל לבדל ולראות כי קיימות מחלות נלוות שקשורות לנכות פוסט טראומה : סכרת, לחץ דם, כלי דם, מחלות עור, מחלות לב, כליות, מערכת העיכול וכד'. על ועדת העבודה והרווחה לחייב בחוק תזכיר הנכים להכיר מיד במחלות אלו כנכות מוסבת עבור נכים פוסט טראומתיים.
פציעה של נכה צה"ל פיזית ו/או נפשית משפיעה על כל המשפחה. אבל שמדובר בפגיעה פוסט טראומתית זה עלבון ופגיעה בנכי צה"ל שמשרד האוצר מדבר על כסף שממול מדובר בכאב של משפחות.
מדובר במשפחות, בני/ות זוג וילדים שנמצאים ומטפלים ביקר להם שנפגע בפוסט טראומה 24/7, המינימום שמדינת ישראל חייבת לתת להם זה טיפול פסיכולוגי ופסיכיאטרי לכל המשפחה.
כיום נכי צה"ל פוסט טראומתיים מקבלים טיפול רפואי במחלקות בריאות הנפש לצד חולי נפש רגילים ואינם זוכים לטיפול ייחודי עבורם. לכן על אגף השיקום מוטלת החובה להקים מרכז הערכה ואשפוז נפרד לחלוטין עבור נכי צה"ל הפוסט טראומתיים.
הקמת מערך בו נכי צה"ל פגועי פוסט טראומה יהיו זכאים לקבל שיקום מקצועי ויעודי שיתאים למוגבלות שלהם. השיקום יחזיר להם את הכבוד העצמי האבוד ויאפשר להם לקבל כלים בעזרתם תהא להם היכולת לפרנס את עצמם והמשפחה בכבוד.
הטיפול הנפשי המיידי בנכה פוסט טראומה יכול להציל נפשות. לכן על אגף השיקום מוטלת האחריות להגדיל את התקנים של אנשי המקצוע, לבטל את הבירוקרטיה ולאפשר לכל נכה פוסט טראומה גישה לקבלת טיפול ביחידה של "תגובות קרב".
מתן פתרון בכל חמשת הסוגיות תביא לשיקומם של נכי צה"ל הפוסט טראומתיים ותאפשר להם לחזור לחיים נורמליים עד כמה שניתן לאור העובדה שנכות פוסט טראומתית אינה עוברת.