במהלך אימון מרגמות (1993) אורלי עיקמה את הקרסול. פציעה "פשוטה" הפכה לתסמונת כאב חמורה. כבר 4 שנים שאורלי מטופלת במשאף ומחסנית לקנביס - SyqeAir וחווה הפחתה מהירה בעוצמת הכאב ובהשלכותיו הנפשיות, מהם סבלה 20 שנה.
"הייתי חיילת מורעלת" מספרת אורלי, לשעבר מדריכת שריון וקצינת מרגמות. "הדרכתי לוחמים באימונים בבסיס צאלים, לא היו אז לוחמות בצה"ל. באמצע אמון מרגמות, אחד החיילים החל לרוץ ואני "המורעלת" רצתי לצידו ודרבנתי אותו. במהלך הריצה עיקמתי את הקרסול בצורה קשה. רק אחרי חודש גילו שזה היה שבר, אבל כבר היה מאוחר מדי."
אחרי הפציעה, אורלי סבלה מכאבים קשים. כשהתלוננה חשבו שהיא ממציאה. ארבעה רופאים צבאיים בדקו אותה וקבעו שמדובר בפגיעה זניחה (נקע או סדק). אחרי חודש, כשהכאבים הקשים נמשכו, אורלי דרשה צילום רנטגן. הצילום הראה שבר שהתאחה בצורה מעט מעוותת. לא היה מה לתקן, אפילו גבס היה חסר משמעות בשלב זה. עד היום, אורלי מאמינה שאלמלא חוותה הזנחה בטיפול, מצבה היום היה אחרת לגמרי.
אורלי סבתי, "הייתי חיילת מורעלת". צילום: אישי
השבר שהוזנח גרם לאי יציבות ברגל, להליכה לא נכונה ולהיווצרות נקעים נוספים. אחרי השחרור מצה"ל הכאב התפתח לתסמונת CRPS - כאב אזורי מורכב בעוצמה בלתי נסבלת ולא פרופורציונאלית לחומרת הפציעה בפועל. אבל אורלי "המורעלת" חשקה שפתיים והתמודדה. ה- CRPSהחמירה ופגעה ברגל הבריאה. היום הכאב מפושט בכל הגוף והפך לחלק מחייה 24/7.
ב- 2004 החלה אורלי להתנייד עם קביים באופן קבוע וב-2005 נשלחה ע"י משרד הביטחון לאשפוז יום בבי"ח רעות, וקיבלה טיפולים מגוונים להפחתה בכאב: פיזיותרפיה, ביופידבק, טיפולים באשפוז יום, רפואה משלימה ועוד. הכאב הפיזי הוביל לכאב נפשי. "מאישה שמזיזה הרים נהייתי מוגבלת." סיפרה לנו בכאב, "רגלים, ברכיים, גב... הכול נגמר! תתארו לעצמכם שהייתי צריכה ללמוד מחדש איך ללכת!"
"קשה להיות בין אנשים כשכל הזמן כואב." אורלי נזכרת בעצב בתקופה שהיא מעדיפה לשכוח. "'יצאתי’ על כל מי שהיה לידי והיו לי פרצי זעם בלתי נשלטים שפגעו באנשים שהכי יקרים לי. הגעתי למצב של אשפוז לתשושי נפש וזה מה ששכנע אותי, בסופו של דבר, להתחיל טיפול תרופתי לא פשוט של אופיאטים בשילוב עם סטרואידים.
הכאב אומנם פחת אבל התרופות גרמו לי לפתח התמכרות קשה." הרופא הציע לאורלי טיפול בקנביס רפואי בעישון. אורלי התלבטה, מבחינתה הקנביס הרפואי נחשב לסם. אז הרופא הציע לה טיפול באמצעות משאף ומחסנית SyqeAir והסביר שהטיפול במשאף טבעי ובמינונים מדידים ויעזור לה להיגמל מהנרקוטיקה. אורלי הסכימה.
היום, מעל ל-4 שנים מתחילת הטיפול במשאף ומחסנית SyqeAir אורלי חווה הקלה בכאב, מלווה בשקט וברגיעה, באופן יחסי למצב. אורלי מעידה שההפחתה בכאב מתחילה בתוך 5 דקות מהשאיפה, שזה יתרון משמעותי עבורה. "שאיפה מהמשאף מפחיתה את הכאב, החרדות והעצבנות. הכאב אף פעם לא נעלם לגמרי, אבל הוא פוחת.
בדרך כלל אני יודעת לזהות מתי צריך לשאוף ואיזה מינון, ביחס לעוצמת הכאב שלי. כשהכאב ברמה של 9.5 בסולם בין 0 ל-10 אני בוחרת מינון גבוה יחסית וחווה ירידה בכאב לרמה 8 או 7. רוב הזמן, עוצמת הכאב ברמה של 8.5 ; בכל הגוף לא רק ברגל. השימוש במשאף SyqeAir הביא גם לשיפור איכות השינה. "השאיפה האחרונה של היום לפני השינה מרגיעה אותי באופן שמקל עלי להירדם. מתחילת הטיפול ב- SyqeAirהתחלתי להוריד את התרופות האופיטיות ולהיגמל מהן באופן הדרגתי."
צילום: שירן נגרין
"אורלי מונה שני הבדלים בין הטיפול במשאף ובין תצורות המתן האחרות, שלדבריה "עושים הבדל של שמיים וארץ": המימון המלא ממשרד הביטחון וליווי אחיות צמוד. "ליווי אחיות סאיקי מהרגע הראשון חשוב מאין כמוהו, במיוחד לאנשים כמוני שפחות מכירים את הקנביס הרפואי. קשה לנהל טיפול כזה לבד, לפחות בהתחלה. עם הזמן לומדים לנהל את הטיפול באופן עצמאי.
" משאף SyqeAir מאפשר בחירה, בלחיצת כפתור, בין ארבעה מינונים (במיקרוגרמים) ואורלי מנהלת את הטיפול בהתאם לכאב ולסדר היום: בבוקר או בצהרים מינון נמוך, שמפחית את עוצמת הכאב, מרגיע את החרדות ומשאיר אותה ערנית ומתפקדת במהלך היום. את המינונים הגבוהים היא מייעדת לכאבים חזקים במיוחד או לקראת שנת הלילה.
"קביעת המינונים מעניקה לי יותר שליטה, מה שלא היה לי עם הכדורים. כשהכאבים מעירים אותי בלילה, אני מושיטה יד לשידה, לוקחת את המשאף, שואפת במיטה וחוזרת לישון. מאז השימוש במשאף מדדי הסוכרת שלה ירד והמוגלובין ירד בשתי נקודות, שזה משמעותי."
לאתר סאיקי >>
לשיחה עם נציגי חוויית לקוחות: 2064*