להיות נכה הוא אתגר גדול כמעט בכל מישורי החיים. אולם נדמה כי בעולם העבודה האתגר כורך בחובו לא רק התגברות על אתגריה הפיזיים של העבודה, אלא גם צליחה בטוחה של המשוכה הקשה: לעבור את ראיון העבודה ולהתקבל לעבודה. כדאי שתדעו כי כנסת ישראל חוקקה בשנים האחרונות חוק, הדואג לנכים ומעודד אתכם לצאת לעבודה וליהנות מתנאים משופרים והקלות שונות שיבטיחו את יכולתם להשתלב היטב בעבודה.
אסור להפלות אדם בגלל מוגבלותו לקבלה לעבודה, בתנאים, בקידום ובפיטורין. כל עוד אתם מתאימים לתפקידים בזכות כישוריכם המקצועיים, המעביד חייב להתאים את מקום העבודה ואת דרישות התפקיד לעובד או למועמד לעבודה, שהוא אדם עם מוגבלות, אם אין בכך כדי להטיל על המעביד נטל כבד מדי. נכון – לא כל המקצועות פתוחים בפניכם. אולי לא תוכלו לעבוד במקצועות כמו בנייה, שיפוצים או הובלות, אולם תמיד תוכלו להתקבל לחברות שיווק, כוח אדם, מחשבים וכדומה.
אם למדתם רפואת שיניים וכעת אתם מעוניינים לעבוד בקליניקה כרופא שיניים נכה, חוק חדש שנחקק ביולי האחרון יעודד אתכם לצאת מהבית ולהתקבל לעבודה. על פי החוק לשילוב נכים בעבודה, שנחקק ביולי 2009 נכים שיתקבלו לעבודה ייהנו מתנאים משופרים ואף מקצבה מוגדלת. על פי אתר המוסד לביטוח לאומי, אם אתם משתכרים -2,800₪ בחודש תקבלו קצבה של 1,804₪ לחודש. בשנת 1995 נחקק חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, במטרה להבטיח את שילובם עם אנשים עם מוגבלויות בכל התחומים של חיי החברה.
נסו גם להביא מכתבי המלצה ממקומות עבודה אחרים שכבר קיבלו אתכם כשהייתם נכים. המלצות ממעסיקים לשעבר ועמיתים לעבודה, שיספרו על השתלבותך באורח נורמטיבי בסביבה העובדת, ישפרו את סיכויים לקבל את המשרה.
הגיעו לראיון עבודה עם נאום מוכן מראש, על הכישורים ועל ההיסטוריה שלכם. עבדתם עשרות שנים במקצוע, יש לכם ניסיון עשיר בתחום, ואתם אפילו עם שני מכתבי המלצה – במקרה שכזה, בו הדגשתם את הכישורים שלכם, תקבלו סיכוי טוב יותר להתקבל משום שהתועלת שבכם תעפיל על כל מוגבלות פיזית ממנה אתם סובלים.
אל תשכחו שבמשרות רבות עניין הנכות כלל לא מהווה שיקול, והעבודה דורשת דברים פחות פיזיים אלא עבודה מול מחשב וכדומה. כמו כן, ייטב הסיכוי שלכם לנסות להתקבל בסוג עבודות שכבר עבדתם בהן בעבר.
במידה ואתם סובלים מנכותכם מזה תקופה ארוכה, בוודאי כבר יש לכם ניסיון בתגובות של אנשים במקומות חדשים. אתם יודעים מה צריך לעשות כדי לעלות לקומה השניה בבניין המשרדים, ואפילו מחזיקים רכב מיוחד המותאם לכם – ספרו זאת לבוס בפתיחת הראיון, ושכנעו אותו שתצליחו להסתדר באופן עצמאי עד כמה שאפשר. הדגישו את העצמאיות והניידות שלכם. ביטחון עצמי ורצינות ביכולת שלכם להשתלב במקום העבודה תעשה רושם על המעסיק.
נסו לחפש מקום עבודה שקרוב לביתכם, שיאפשר נגישות קרובה מהבית למשמרת בכל יום. משרת קל"ב תקל עליכם את ההגעה לעבודה, תחסוך מכם אנרגיות רבות, וגם תאפשר לכם להיות עצמאיים מבחינת ההגעה. ייתכן שלא תצטרכו לנסוע במונית, אלא להגיע מרחק מטרים ספורים – מדובר גם בחיסכון עצום בכסף.
קחו כל אינפורמציה אפשרית על החברה ועל מאפייניה. בסיום שיעורי הבית לקראת הרעיון, בדקו גם האם יש בבניין נגישות עבור נכים – רמפה, מעלית, וכו'. הדבר יחסוך מכם זמן יקר באם תגיעו למקום עבודה ללא נגישות ואפשרות לעבוד. נסו לבדוק אם החברה כבר העסיקה נכים בעבר, וכך אולי לאמוד את הסיכויים עוד לפני הראיון.