אתר זה משתמש בקבצי קוקיז אתר זה משתמש בקבצי Cookies כדי להתאים אישית תוכן ומודעות. למידע נוסף OK
X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
מועדון החברים של פורטל נכי צהלהכרה כנכהחמי מרפאייעוץ משפטיקנאביס רפואיטפסים להורדהרכב רפואיטבלאות תגמוליםטיפולים רפואייםזכויות והטבותארגון נכי צהלאגף השיקום
X סגירה
 

מהפכות בחסות האינטרנט

המהפכה המודרנית

המהפכה הצרפתית היא אולי מהמהפכות המשמעותיות ביותר בהיסטוריה האנושית. ההמונים הצרפתיים, בעיקר מהמעמדות הנמוכים, שסבלו מעוני וממצוקה כלכלית, החליטו שלא לשתוק עוד. הם יצאו לרחובות וניהלו מאבק אלים ושטוף דמים נגד מעמד האצילים הפיאודליים והכמורה המושחתת. המהפכה שינתה את היחסי הכוחות החברתיים בצרפת ובכל מדינות המערב. גלגלי ההיסטוריה המשיכו להסתובב, אך עידן המהפכות לא חלף מהעולם.

בחודשים האחרונים שטף גל מהפכות חדש את מדינות ערב, החל ממצרים, דרך לוב וכלה בסוריה. הסיבות לפרוץ מהפכות אלה מזכירות מאוד את הסיבות לפרוץ המהפכה הצרפתית – מצוקה כלכלית ושלטון מושחת, השומר את כל המשאבים לעצמו ועיוור למצוקות העם ולצרכיו. היציאה לכיכרות בחלק מהמדינות הערביות מזכירה גם היא את המאבק האלים במנגנוני השלטון הישנים בצרפת. עם זאת, במהפכות המודרניות, שלא כמו במהפכה הצרפתית, משתתף שחקן חדש ורב מעללים – האינטרנט.

מהפכות בעידן האינטרנט

ב-14 לינואר ברח זין אל-עבדין בן-עלי, נשיא תוניסיה, למלטה, ומארגני ההפיכה בתוניסיה חגגו את פתיחתו של עידן חדש. ב-11 לפברואר הודיע חוסני מובארק על התפטרותו מתפקידו כנשיא מצרים, וההמונים שיצאו כמה שבועות קודם לכן לכיכר תחריר צהלו משמחה. בימים אלה מתנהלים מאבקים עקובים מדם בין מתנגדי השלטון בלוב לקדאפי, כאשר גם במדינות ערביות אחרות - תימן, סוריה ואפילו אירן מנסים הצעירים להתקומם נגד השלטון ולהוביל לשינוי חברתי ופוליטי משמעותי במדינותיהם. לרשתות החברתיות באינטרנט ישנו תפקיד מכונן בכל אחת מהתקוממויות אלה.

אמנם, המהפכות עצמן לא התעוררו או נגרמו כתוצאה מהפייסבוק, הטוויטר או היוטיוב, אך רשת האינטרנט על שלל אפשרויותיה שימשה ומשמשת ככלי יעיל ביותר במאבק.

תקשורת רשתית מודרנית ככלי לשינוי חברתי

במדינות המערב, כולל בישראל, נחשבת התקשורת לגורם משמעותי ביותר במערך הדמוקרטי והפוליטי, והיא מפקחת ומשפיעה על תפקודן התקין של מערכות השלטון השונות. עם זאת, בפועל, האפשרות של הפרט להשפיע על המתרחש באמצעות אמצעי התקשורת הישנים היא מועטה ביותר.

אמצעי התקשורת המסורתיים – הטלוויזיה, העיתונות והרדיו הם חשובים, אך אינם אינטגרטיביים. במדינות בהן השלטון הוא רודני, אמצעי התקשורת הישנים הם מוגבלים אף יותר. בשלטון טוטליטארי המנהיג שולט על אמצעי התקשורת, ויכול בלחיצת כפתור בודדת לעצור את השידורים או את הדפסת העיתון, אם הם מכילים מידע שאיננו לרוחו.

לעומת זאת, ברשת האינטרנט המצב שונה לחלוטין. את רשת האינטרנט לא ניתן לנתק; ניתוק שכזה פירושו שיתוק של כל מערכות המדינה: משרדי ממשלה, בנקים, צבא, משטרה, בתי חולים, שדות תעופה וגופים חשובים אחרים. מסיבה זו, חוללו הרשתות החברתיות החדשות שינוי בדפוסי ההתנהגות החברתיים בכל רחבי העולם וגם במדינות ערב.

הרשתות החברתיות אפשרו לאזרחים רבים מאד, בעלי מקצוע, השכלה ומעמד שונים, לתקשר זה עם זה באופן ישיר. נשים וגברים, צעירים ומבוגרים, סטודנטים, פקידים, ואנשי עבודה כדוגמת חשמלאים, נגרים ומומחים נאבקו והפגינו בתיאום.

כך, גיוסו תוך מספר ימים מאות אלפי אנשים שהאמינו בצורך לשנות את השלטון ולחולל מהפך בחייהם. הרשתות החברתיות במדינות ערב שימשו לא רק להפצת רעיונות חדשים ולגיוס תומכים למאבק, אלא גם העצימו את הקהל וגרמו לאזרחים לצאת בהמוניהם אל הכיכרות, למחות ואפילו לסכן את חייהם למען הרעיון בו הם מאמינים.

מהפכות רשתיות בישראל

בישראל, היו כמה ניסיונות לעורר את הציבור לצאת למאבק נגד גזרות או החלטות ממשלה, חלקן צלחו יותר וחלקן פחות. עדיין, הרשתות החברתיות באינטרנט הן כלי יעיל שניתן לנצלו לצורך השגת שינוי. עם קצת יזומה, תעוזה וסבלנות ניתן גם בארץ להשתמש ברשת כדי לקדם רעיונות חדשים.

פורטל נכי צה"ל

האינטרנט הוא גם המקום המושלם לחולל שינוי במעמדם של נכי צה"ל ובזכויותיהם.

באמצעות רשת האינטרנט ניתן להשפיע על אגף השיקום ועל פעילותו בשיטות שונות, כדוגמת בחירת עובד מצטיין באגף כל חודש ופרסום פרטיו בפורטל נכי צה"ל.


 

נותני חסות: