אתר זה משתמש בקבצי קוקיז אתר זה משתמש בקבצי Cookies כדי להתאים אישית תוכן ומודעות. למידע נוסף OK
X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
מועדון החברים של פורטל נכי צהלהכרה כנכהחמי מרפאייעוץ משפטיקנאביס רפואיטפסים להורדהרכב רפואיטבלאות תגמוליםטיפולים רפואייםזכויות והטבותארגון נכי צהלאגף השיקום
X סגירה
 

הכרה בפוסט-טראומה (PTSD)

הלם קרב בשירות הצבאי

נכון לשנת 2022 במשרד הביטחון, אגף השיקום מוכרים כהלומי קרב כ- 10% מכלל נכי צה"ל. נתון זה גדל משמעותית במהלך השנתים האחרונות בעקבות "רפורמת נפש אחת", חשיפת הסיפורים של פצועי צה"ל שהבינו שאין ממה להתבייש וכן דרכי הטיפול המגוונים שמציע אגף השיקום בשיתוף ארגון נכי צה"ל והקמת היחידה לתגובות קרב.

במאמר הבא: "הכרה בפוסט טראומה כתוצאה מהשירות הצבאי" תמצאו את המדריך המלא להכרה בפוסט טראומה כתוצאה מהשירות הצבאי.

הכרה כנכה צה ל - פוסט טראומה

מה זה הלם קרב?

עובדתית, מדינת ישראל נאלצת להאבק מידי יום על קיומה וביטחונה. במהלך 74 שנות עצמאות נאלצה מדינת ישראל להילחם בקרבות ובמלחמות, לצאת למבצעים ולהגן על אזרחיה מפני התקפות טרור. על ביטחון מדינת ישראל אמונים חיילי וחיילות צבא ההגנה לישראל (צה"ל), משטרת ישראל, משמר הגבול (מג"ב) והיחידה המיוחדת ללוחמה בטרור (הימ"מ).

הלוחמות והלוחמים נחשפים במהלך שירותם הביטחוני לתמונות קשות של הרס, פצועים קשים, גופות של הרוגים וכן חבריהם הקרובים שנפצעו או לא שרדו את האירוע. חוויות אלה נצרבות בזיכרון ויוצרות פגיעה בנפש, פגיעה שיכולה להתבטא בחרדות, פחדים, חלום בלהות, רגישות לריחות, קולות וכד'. 

מרבית הנפגעים מגלים את הפגיעה רק לאחר תום הלחימה וחזרתם כביכול לשגרה. אצל רובם הסימפטומים חולפים מאליהם תוך זמן קצר – בעיקר אצל מי שזכה לקבל טיפול תומך אצל פיסכולוג או פסיכאטר.

אבל אצל חלק מהנפגעים (10%-15%) הסימפטומים עלולים להתפתח להפרעת דחק פוסט-טראומטית (Post-Traumatic Stress Disorder – PTSD) תופעה זו מוכרת גם בקרב פצועי תאונות דרכים, אנשים שחוו אירועי קיצון קשים וכן קורבנות התעללות מינית. 

חשוב לציין שחלק מנפגעי ה-"פוסט-טראומה" (הלם הקרב) יכול להתגלות לאחר תקופה ארוכה. 

אני חושב שאני פוסט טראומטי, מה לעשות?

האיבחון והתחלת קבלת טיפול רפואי מתאים הם בראש סדר ההעדיפויות. לכן, חשוב מאוד להיפגש כמה שיותר מהר עם פסיכיאטר שמתמחה בפוסט טראומה (בדגש) להלם קרב. טיפול רפואי ניתן ללא עלות על-ידי היחידה לתגובות קרב.

מהי היחידה לתגובות קרב ?

היחידה לתגובות קרב באה להעניק סיוע נפשי ללא עלות לנפגעי טראומה על רקע שירות ביטחוני, השתתפות בלחימה או פעילות מבצעית. לכן אם שירתת בצבא בסדיר או מילואים והנך סובל ממצוקה שנובעת מהשירות הצבאי – אתה מוזמן לפנות ולקבל מענה רפואי-נפשי מהיחידה לתגובות קרב.

היחידה לתגובות קרב - מופעלת על-ידי אגף שיקום נכים במשרד הביטחון.  

ביחידה לתגובות קרב ניתנים שירותים מגוונים: טיפולים פרטניים, זוגיים וקבוצתיים, כמו גם, טיפולים ממוקדים בטראומה שניתנים בחינם (ללא תשלום) ומבלי שיהיה צורך בהכרה בנכות ע"י אגף שיקום נכים או בהוכחה כלשהיא. הטיפול החינמי ניתן ללא מגבלת זמן מאז אירוע הלחימה.

הטיפול בתסמיני הפוסט טראומה ניתנים ביחידה לתגובות קרב על ידי צוות מומחים מקצועי, כאשר סוג הטיפול הניתן נבחר בקפידה בהתאם לרשימת מדדים מקצועיים.
לצורך קבלת טיפול, עליך להתקשר לטלפון: 03-6401400 לחילופין למלא בקשה בטופס ייעודי, אותו ניתן למצוא בקישור הבא

לקבלת מידע נוסף, הנך מוזמן לבקר בדף האינטרנט הזה >>

האם נפגעי פוסט טראומה זכאים לקבל טיפול בקנאביס רפואי ?

התשובה חיובית, נפגעי פוסט טראומה זכאים במקרים מסויימים לקבל טיפול בקנאביס רפואי. יחד עם זאת, מימון הטיפול בקנאביס רפואי ניתן רק לנכי צה"ל שמוכרים על-ידי אגף השיקום או נפגעים שהגישו בקשת הכרה מקצין התגמולים ואושרו להם טיפולים רפואיים.

בשנים האחרונות התפרסמו מאמרים רבים המעידים כי טיפול בקנאביס רפואי יכול להקל על הסובלים מפוסט טראומה. הטיפול בקנאביס רפואי ניתן רק בהמלצת פסיכאטר מומחה. כאשר ישנם פסיכאטרים המתמחים בטיפול בפוסט טראומה שמשרד הבריאות העניק להם הרשאה להנפיק רישיון לטיפול בקנאביס רפואי. 

מידע מורחב ניתן למצוא במאמר: קנאביס רפואי - טיפול בכאבים בעזרת צמח הקנאביס

כיצד מגישים תביעת הכרה לאגף השיקום? 

הגשת תביעה בגין פוסט טראומה לאגף השיקום נעשית על גבי טופס להכרה בחבלה ופוסט טראומה. הגשת טופס הבקשה להכרה כנכה צה"ל וכוחות הביטחון מהווה רק את השלב הראשון בתהליך (שיכול להיות ארוך יחסית). 

בשלב הראשון בודק קצין התגמולים באגף השיקום האם הפגיעה (הפוסט טראומה) נגרמה או הוחמרה בזמן השירות ועקב השירות – כפי שקובע חוק הנכים תגמולים ושיקום. קצין התגמולים יכול לאשר את התביעה באופן מלא (הכרה של 100% על חשבון השירות), באופן יחסי (X אחוזים על-חשבון השירות) או לדחות את התביעה.

לכן, חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין המתמחה בייצוג נכי צה"ל מול קצין התגמולים. במידה ובחרת שלא לפנות לעו"ד מומלץ להשקיע מחשבה במילוי טופס ההכרה ולצרף מסמכים רפואיים וכל תיעוד אחר שיש ברשותך וכן לפנות לקבל סיוע במרכז "בידיים טובות" שמעניק עזרה חינמית (ללא תשלום) בהגשת בקשה להכרה כנכי צה"ל והכנה לוועדה הרפואית. 

חשוב לציין כי במידה וקצין התגמולים יידחה את בקשת ההכרה שלך או שקצין התגמולים יחליט להכיר בך באופן חלקי. במקרה כזה יעמדו לרשותך 30 ימים לערער על ההחלטה בפני ועדה מיוחדת (בבית משפט השלום). 

*** חשוב לדעת כי באפשרותך להגיש בקשה לקצין התגמולים להאריך את הזמן להגשת הערעור ל-60 ימים. (הארכה ניתנת כמעט תמיד, אך ללא בקשה שכזו הזמן שעומד לרשותך יחלוף לאחר 30 ימים בלבד).

האם כדאי לשכור את שירותיו של עו"ד ?

תמיד כדאי להיוועץ עם עו"ד שמתמחה בחוק הנכים תגמולים ושיקום. 

הניסיון הרב מלמד כי נפגעי טראומה מפתחים סימפטומים בשלבים מאוחרים. לפעמים הבושה ו/או הקושי להעיד על עצמך כמי שסובל מפוסט טראומה גורמים לך להכחיש או לנסות להתמודד בכוחות עצמך עם הקשיים בתקווה שהזמן יעשה את שלו והסימפטומים יחלפו להם.

במקרה כזה שנוצר פרק זמן ארוך בין תאריך המקרה לבין תאריך הגשת התביעה - נפגעים עלולים להיקלע למצב משפטי שימנע מהם קבלת הכרה מאגף השיקום. 
לכן, על-מנת להגיש את בקשת ההכרה כנכה צה"ל וכוחות הביטחון מומלץ מאוד להתייעץ עם עו"ד שמתמחה בייצוג נכי צה"ל. בקישור הבא תמצאו רשימת עורכי דין מומלצים.

מה הזכויות שניתן לקבל שנכה צה"ל פוסט טראומתי ?

הזכויות להם זכאי נכה צה"ל המוכר בגין פוסט טראומה הם פועל יוצא של גובה אחוזי הנכות שנקבעו על-ידי הועדה הרפואית. אחוזי הנכות נקבעים על-פי מצבו הנפשי והתפקודי של הפונה בהתאם לסעיף 34א לתקנות אחוזי הנכות. 

נפגע שדרגת נכותו 10%-19% יהיה זכאי למענק חד פעמי ונפגע שדרגת נכותו תהא 20% ומעלה יהיה זכאי לתגמול חודשי, טיפול רפואי, שיקום מקצועי, דמי קיום, רכב רפואי וכד' הכל כאמור בהתאם לגובה אחוזי הנכות.

להלן סעיף 34א:

34א. הפרעות בתר חבלתיות POSTTRAUMATIC STRESS DISORDERS
א. הפרעה נפשית מזערית, כושר תפקודי תקין 5%
ב. הפרעה נפשית עם הגבלה קלה בכושר התפקודי 10%
ג. הפרעה נפשית עם הגבלה בינונית בכושר התפקודי 20%
ד. הפרעה נפשית עם סימנים אובייקטיביים ניכרים, קיום צירוף הפרעות של סף גירוי נמוך, הפרעות בריכוז, בחשיבה, באפקט, בכוח ההתמדה וברציה, המגבילות את הכושר התפקודי באופן ניכר 30%
ה. הפרעה נפשית עם סימנים אובייקטיביים קשים בקיום קשרים בין-אישיים תקינים ובצירוף הפרעות של סף גירוי נמוך, הפרעה בריכוז, בחשיבה, באפקט, בכוח ההתמדה וברציה, המגבילות את הכושר התפקודי באופן קשה 50%
ו. הפרעה נפשית המלווה בהפרעה קשה בקיום יחסים בין-אישיים, בבחינת המציאות ובשיפוט, בצירוף סימנים אובייקטיביים קשים של ירידה בסף הגירוי, בריכוז, בחשיבה, באפקט, בכוח ההתמדה וברציה, המגבילות את הכושר התפקודי באופן קשה ביותר 70%
ז. מצב חמור ביותר עם אי יכולת מוחלטת לתפקד באופן עצמאי, צורך בסיוע מתמיד בחיי יום יום או באשפוז 100%

לסיכום

אם לדעתך אתה סובל מסימפטומים המעידים על פוסט-טראומה מומלץ לפנות בהקדם ליחידה לתגובות קרב ולקבל עזרה רפואית. במקביל מומלץ לפנות לקבל ייעוץ משפטי ע"י עו"ד המתמחה בייצוג נכי צה"ל.


 

נותני חסות: