אתר זה משתמש בקבצי קוקיז אתר זה משתמש בקבצי Cookies כדי להתאים אישית תוכן ומודעות. למידע נוסף OK
X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
מועדון החברים של פורטל נכי צהלהכרה כנכהחמי מרפאייעוץ משפטיקנאביס רפואיטפסים להורדהרכב רפואיטבלאות תגמוליםטיפולים רפואייםזכויות והטבותארגון נכי צהלאגף השיקום
X סגירה
 

חופשה נגישה בעיר רומא - מגלים את רומא מתקופת הקיסרות ועד היום

רומא עם כיסא גלגלים

רומא היא אחת הערים ההיסטוריות בהם מומלץ לבקר. בירת איטליה מציעה מגוון עצום של אטרקציות תיירותיות מרתקות, מבנים בני אלפי שנים בהם נהג קיסר רומא להתארח לצפות בקרבות, לנאום בפני תושבי העיר ועוד.

בואו לבקר במבנה הקולוסיאום המרשים, הפנתיאון, הוותיקן, המוזיאונים המרתקים, המזרקות הרבות הפזורות בעיר, הכיכרות ההומים ועוד. לכך ניתן להוסיף את הארכיטקטורה המרהיבה של רומא (Rome), מגוון רב של מקומות בילוי וכמובן שגם את האוכל, קולינריה שמגיעה באיטליה לרמת אומנות.

אבל האם כל הדרכים מובילות לרומא גם עבור בעלי המוגבלויות הפיזיות למיניהן? השאלה הזו העסיקה אותי רבות לפני שהחלטתי לרכוש את כרטיסי הטיסה לרומא.

הסיבה לכך היא היותי נכה צה"ל, שנחוש לא לתת למגבלות הפיזיות להשפיע עליי – אבל מגלה בשנים האחרונות שיש יעדים רבים, אפילו תיירותיים ופופולאריים, שרחוקים מלהיות נגישים בצורה משביעת רצון לכיסאות גלגלים. אז ערכתי מחקר בנושא, ביקרתי בעיר וחזרתי עם כמה תובנות חשובות שאשמח לשתף אתכם בהן. בשורות הבאות תמצאו מידע על חופשה נגישה בעיר רומא

בתי מלון מומלצים ברומא | כרטיסים לאטרקציות ברומא | כרטיסים לאוטובוס תיירים ברומא

הקולוסיאום של רומא

אל תוותרו על תכנון חופשה ברומא

לאחר קילומטראז' ארוך שצברתי ברחבי העולם, עם כיסא גלגלים, הגעתי לכמה תובנות מרכזיות. אחת החשובות בהן היא שלבעלי המוגבלויות הפיזיות פשוט אין את ה"פריבילגיה" של להגיע לעיר מסוימת בלי להכין שיעורי בית. התכנון המוקדם הוא חובה עבורם. התכנון מאפשר לקבל החלטות טובות יותר בכל אחד מהפרמטרים של הטיול, להימנע ממצבים לא נעימים, לחסוך זמן וגם כסף. באמצעות התכנון המוקדם תגלו כי רבים מהקשיים המלווים גם כך טיול באמצעות כיסא גלגלים, הופכים למשמעותיים הרבה פחות.

למה אני מתכוון כשאני מדבר על תכנון מוקדם? ובכן, על סגירה של כמה שיותר דברים עוד מהארץ, באמצעות "חברו הטוב ביותר" של מתכנן הטיולים – האינטרנט. עם דגש על מדריך רומא (Rome) בעברית. בחרו מראש מלון המצטיין בשאלת ההתאמה שלו לבעלי המוגבלויות, תכננו טיול בין אטרקציות נגישות, סמנו מראש אמצעי תחבורה ציבורית המתאימים לכם וכן הלאה. לא תאמינו עד כמה זה יהפוך את החיים שלכם לפשוטים.

מציאת בית מלון נגיש ברומא

ברומא לא חסרים בתי מלון, כיאה לעיר מתויירת מאוד. אולם במהלך הבירורים המוקדמים והטיול עצמו בעיר, הבנתי שבאופן די מפתיע שרומא "קצת נמצאת מאחור" ביחס לחלק גדול מערי אירופה האחרות בהתייחס לשאלת הנגישות. אפשר לראות את זה בצורה די בולטת בבתי המלון בעיר, אשר רבים מהם אינם מותאמים לסובלים מקשיי התניידות. הסיבה לכך כמובן הגיונית: אחוז לא מבוטל מבתי המלון של רומא שוכן מראש במבנים עתיקים מאוד, אשר לא ניתן להנגיש בצורה ראויה.

לכן, אני ממליץ לכם להשקיע מחשבה ומאמצים בבחירה של מלון נגיש מ-א' ועד ת': החל מהכניסה למלון שתהיה נטולת מדרגות, דרך המעליות שתאפשרנה לכם להגיע לקומות השונות שלו ועד לחדרים עצמם, שרצוי שיהיו בעלי מקלחת מותאמת, מערכת מיזוג אוויר וכן הלאה. אפילו אם מלונות כאלו יהיו יקרים יותר – ורומא הרי אינה יעד זול – השדרוג בחוויה והפיכתה למתאימה לצרכים וליכולות שלכם צפוי להיות שווה את ההבדל.

באשר למיקום, אני ממליץ למצוא מלון הממוקם בלב העיר, ורצוי גם סמוך לאמצעי התחבורה הציבורית של רומא. אתם צפויים להתבסס עליהם לא מעט במהלך השהות בעיר, ומיקום נוח יקל עליכם משמעותית לעשות זאת. באתר בוקינג.קום תמצאו מידע על נגישות בתי המלון השונים ומומלץ להסתייע בו

תחבורה ציבורית ברומא

גם אם מיקום המלון הוא אופטימלי, אתם צפויים למצוא את עצמכם משתמשים באמצעי התחבורה הציבורית השונים של רומא יותר מאשר פעם אחת בטיול. למרות שכאן כבר התמונה הופכת להיות מורכבת עד מורכבת מאוד מנקודת המבט של התייר הסובל ממוגבלות  פיזית. זה לא שאי אפשר להתנייד ברומא באמצעות כיסא גלגלים, אלא שיש אמצעי תחבורה שמציעים מענה מוגבל מאוד. התכנון והבחירה הנכונה של אמצעי התחבורה הציבורית צריכים להיות נוכחים בהחלט.

ביעדים רבים ברחבי אירופה, אוטובוסים הם דרך בטוחה יחסית להתניידות עבור כיסאות הגלגלים. ברומא, תגלו שרבים מבין הקווים והאוטובוסים אינם כוללים רמפה המאפשרת לבעלי כיסאות גלגלים לעלות עליהם. לכן מומלץ שלא להסתמך על האוטובוסים של רומא, וכך גם לגבי הקווים החשמליים הצהובים הנמצאים במרכז העיר. כדי להפוך את התמונה למורכבת יותר, אציין כי רוב תחנות המטרו של רומא אינן מתאימות אף הן לבעלי כיסאות גלגלים. הן אינן כוללות מעלית, אלא מדרגות בלבד, כשעצם העלייה לרכבות עצמן עלולה להיות אתגר גדול.

לעומת זאת הבשורה הטובה היא שאל רוב נקודות העניין של רומא ניתן להגיע עם האוטובוס תיירים אופ און אופ אוף (Rome Hop-on Hop-off) האוטובוס נגיש לכיסאות גלגלים ומהווה פתרון נהדר.

אופציה אחרת שנשקלת פעמים רבות היא מוניות, אבל ברומא החלק הארי של המוניות אינן כוללות אפשרות לעלות על כיסא הגלגלים. ניתן באופן תיאורטי לקפל חלק מכיסאות הגלגלים ולאחסן אותם בבגאז', אבל במקרה הזה עלול להיות קושי להעביר את הנוסע לתוך הרכב. מכיוון שנהגי המוניות ברומא אינם בהכרח מתורגלים בכך, יש שיטענו שקיימת חובה למלווה שיוכל לסייע בסוגיות אלה ואחרות. כמו גם לשכור את שירותיו של נהג עם ואן (פתרון מועדף עלי בטיול ברומא)

כמובן שניתן לשכור רכב המותאם לבעלי כיסאות גלגלים. רכבים אלו יהיו יקרים יותר, אבל נוחים להתניידות. הבעיה היא שרומא כמכלול אינה ידידותית לכלי רכב מכיוון שיש אזורים רבים אליהם אסורה הכניסה עם כלי רכב, מציאת חניה היא לעיתים אתגר רציני וכן הלאה.

בכל הנוגע להגעה משדה התעופה למלון עצמו, אני ממליץ להזמין מבעוד מועד שירות הסעות מותאם לבעלי מוגבלויות פיזיות. זה יחסוך לכם זמן וגם מאמצי התניידות, בעיר שהיא כאמור לא בהכרח נוחה מהבחינה הזו.

בתי מלון מומלצים ברומא | כרטיסים לאטרקציות ברומא | כרטיסים לאוטובוס תיירים ברומא

מזרקה בעיר רומא

מה לראות ולעשות בעיר?

עם כל הכבוד לטיול הספונטני, ליופי הטבעי של רומא ולאווירה הנעימה המאפיינת אותה, גולת הכותרת של הביקור בעיר הוא האטרקציות התיירותיות המרכזיות שבהן. רוב אתרי החובה של רומא נגישים לבעלי מוגבלויות פיזיות בצורה משביעת רצון, אם כי עדיין עליכם להכיר את חוקי המשחק ולדעת שיש הבדל בין מקום אחד לאחר ברמת הנגישות.

את הסקירה אנחנו מתחילים עם הסמל העיקרי של רומא, הלא הוא מבנה הקולוסיאום (Colosseum). במהלך השנים הוא הונגש בצורה משביעת רצון לבעלי המוגבלויות הפיזיות. הכניסה הראשית למבנה כוללת רמפות לכיסאות גלגלים, בעוד שמעלית תאפשר לכם להגיע למפלסים העליונים של המבנה בקלות יתרה. החסרונות הם שיש כמה אזורים בקולוסיאום שאינם נגישים, שהמעבר על חלק מהמרצפות אינו חלק ושחדרי השירותים במבנה אינם מונגשים לבעלי המוגבלויות הפיזיות.

הוותיקן (Vatican) מציעה תמונה מגוונת, אבל אופטימית ברמה הכללית. הכניסות הראשיות למוקדי העניין המרכזיים במדינה הקטנה ביותר בעולם אינן בהכרח נגישות, אבל יש כמה כניסות צדדיות שיכולות לשרת את בעלי כיסאות הגלגלים: כך למשל בקפלה הסיסטינית (La Cappella Sistina) ובמוזיאון הוותיקן (Vatican Museum). קחו בחשבון שבחלק מהמקרים המסלול שתצטרכו לעשות, בהינתן העובדה שאתם מתניידים באמצעות כיסאות גלגלים, הוא ארוך ומורכב יותר מאשר יתר המבקרים (חלק מהמסלול נעשה נגד כיוון התנועה של המבקרים – דבר המקשה עוד יותר את הנגישות). לבזיליקת פטר הקדוש (St. Peter's Basilica), לדוגמא, בעלי כיסאות גלגלים יכולים להיכנס רק דרך הצד המזרחי.

מבנה הפנתיאון (Pantheon) ברומא עבר בשנים האחרונות שיפוץ מאסיבי, שגם שיפר את הנגישות שלו לבעלי כיסאות הגלגלים. בכניסה יש רמפה קטנה, בעוד שהרחבה בחלק הפנימי היא שטוחה ודי מרווחת, מה שמקל על התימרון באמצעות כיסאות גלגלים. במקרה של מרחצאות קרקלה (Baths of Caracalla), אתר חשוב נוסף בעיר, התמונה מעט מורכבת יותר: המרחצאות מרוחקות מרוב מוקדי העניין של רומא וממוקמות בקצה של גבעה, מה שהופך למעשה את ההגעה לאפשרית רק באמצעות מונית. לאחר שמגיעים למקום עצמו, ההתניידות הופכת לנוחה יותר בזכות המעליות המרווחות ותאי השירותים המונגשים.

מזרקת טרווי (Fontana Di Trevi) המרהיבה, בסגנון הבארוק, היא עוד אתר שביקור ברומא אינו יכול להיות שלם בלעדיו. בצד החיובי, הגישה לאזור המזרקה היא נוחה יחסית בזכות הריצוף הישר. מן העבר השני של המשוואה, ריבוי התיירים מקשה על ההתקרבות למזרקה עצמה, כאשר המפלסים הגבוהים מקשים אף הם על ההתרשמות ממנה מקרוב.

רוב המוזיאונים של רומא די נגישים עבור כיסאות הגלגלים, עם מעליות המאפשרות לעבור בין המפלסים השונים, חדרי שירותים מונגשים וכן הלאה. בחלק מהמקרים, מומלץ ליידע מראש את צוות המוזיאון על ההגעה אליו עם כיסא גלגלים, מה שיקל על ההיערכות שלהם. אתם לא צפויים להיתקל ביותר מדי קשיים במרכזי הקניות המודרניים של רומא, כאשר ברחובות המרכזיים המשמשים לשופינג התנאים עלולים להיות מאתגרים יחסית. רומא כמכלול עמוסה בשיפועים ובמדרכות שאינן חלקות.

מגלים את חיי הלילה של רומא

רומא היא עיר עוצרת נשימה גם בלילה. במהלך הביקור בעיר מומלץ להיחשף לסצנת חיי הלילה המפותחת של רומא. אבל, ממש לא בטוח שכל מקומות הבילוי של רומא יכולים להתאים למתניידים בכיסא גלגלים. מסעדות, בתי קפה, פאבים, ברים ומועדונים רבים ברומא אינם נגישים באופן ראוי לכיסאות גלגלים, כאשר ברוב המקרים הבעיה העיקרית היא היעדר המעלית (או אם תרצו: ההתבססות של המבנים על מדרגות באופן בלעדי). בנוסף לא בטוח שהמקומות יותאמו מבחינת דרכי המעבר, תאי השירותים וכן הלאה. מבחינה מעשית, סיבה מרכזית היא שרבים ממקומות הבילוי של רומא נמצאים אף הם במבנים עתיקים, שמעצם המהות שלהם אינם מונגשים.

ביצוע מחקר מקדים יכול למנוע מכם אי נעימות רבה הנוגעת לחיפוש שלכם אחר מקום לבילוי לילי. באינטרנט תוכלו למצוא רשימות המפרטות אילו מקומות בילוי הם מונגשים לכיסאות גלגלים, ובאיזו מידה. ההמלצה שלי היא להשקיע את הזמן הראוי בביצוע הבדיקות האלה טרם ההגעה לעיר, או לכל הפחות לפני שעוזבים את המלון ושמים פעמים לעבר היעד הבא.

חלק מרכזי בסצנת חיי הלילה של רומא הוא המופעים, הנחלקים למופעי פולקלור, ריקוד, מוזיקה, תיאטרון וכדומה. למרות שחלק מהמקומות העממיים אינם מונגשים, במקומות הבילוי החדישים והמתויירים יותר אתם כן יכולים לקבל מענה ראוי מבחינת הנגישות: מעליות, תאי שירותים נגישים וכיוצא בזה. חשוב לשים לב האם אתרי הבילוי מציעים מקומות לבעלי הכיסאות הגלגלים, ובאיזה חלק של האולם נמצאים המושבים. מכיוון שבחלק מהמקרים היצע הכרטיסים לבעלי כיסאות גלגלים הוא מוגבל, כדאי לשקול הזמנה מוקדמת של כרטיס.

לסיכום...

רומא היא יעד היסטורי מרתק ששווה להגיע אליו ליומיים-שלושה. אם אתם מתניידים עם כיסא גלגלים דאגו לבחור מלון עם דרגת נגישות טובה ונצלו את אוטובוס התיירים שמותאם לכיסאות גלגלים ומגיע לכל נקודות העניין התיירותיות בעיר.
 


 

נותני חסות: