אתר זה משתמש בקבצי קוקיז אתר זה משתמש בקבצי Cookies כדי להתאים אישית תוכן ומודעות. למידע נוסף OK
X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
מועדון החברים של פורטל נכי צהלהכרה כנכהחמי מרפאייעוץ משפטיקנאביס רפואיטפסים להורדהרכב רפואיטבלאות תגמוליםטיפולים רפואייםזכויות והטבותארגון נכי צהלאגף השיקום
X סגירה
 

חופשה נגישה בעיר לונדון

לונדון עם כיסא גלגלים

שנים חלמתי לבקר בלונדון. רבות נכתב וסופר על קסמה של לונדון, התרבות העשירה שלה והמגוון האינסופי של אתרי תיירות: מה"ביג בן" ועד לגלגל הענק "העין של לונדון", מארמון בקינגהאם ועד למבנה הפרלמנט, מהייד פארק ועד לפארק רוג'נטס, מנהר התמזה ועד לרחוב אוקספורד...

אלא שתמיד היה את העניין ה"קטע" הזה, שצריך להטריד כל אדם במצבי. כי אתם מבינים, אני חובב טיולים מושבע - אבל גם אדם המוגבל בהליכה, המתנייד באמצעות כיסא גלגלים. רבים מהיעדים הפופולאריים ברחבי העולם כן נגישים מספיק על מנת שאוכל להסתדר בהם, אבל לא כולם.

אז האם לונדון מחכה גם לאלו המתקשים בהליכה?

זו השאלה שהדירה שינה מעיניי. החדשות הטובות הן שגיליתי שעם קצת תכנון מוקדם וקבלת החלטות נכונה (החל מרמת המלון, דרך ההתניידות ועד לאתרים התיירותיים עצמם), בירת אנגליה בהחלט מאירה פנים גם לבעלי מוגבלויות. עד היום אני נוצר את הטיול בלונדון כאחת החוויות המהנות של חיי. אתם מוזמנים לקרוא ולהבין מדוע.  

חופשה נגישה בלונדון

תכנון חופשה בלונדון לבעלי מוגבלויות

הניסיון שלי כמטייל ברחבי העולם לימד אותי דבר חשוב אחד: לרוב המטיילים מומלץ לתכנן את השהות שלהם במקום מסוים מבעוד מועד, כאשר החדשות הטובות הן שכיום ניתן לעשות את רוב הבדיקות דרך האינטרנט (אישית התרשמתי מאוד מהאתר הזה: לונדון).

עבור בעלי מוגבלויות פיזיות, התכנון המוקדם אינו המלצה אלא חובה של ממש. יכול להיות ש"יהיה בסדר" בחלק מהמובנים גם בלי אותו תכנון מוקפד, אבל אין צל של ספק שהחיים שלכם יהיו קשים פי כמה ביעד עצמו.

במיוחד אם לוקחים בחשבון עיר דוגמת לונדון, בה כל דקה חשובה במהלך הטיול. העושר התיירותי של העיר יכול להספיק לטיול בן כמה שבועות גם למי שמצטיין בהליכה, על כל שכן בעלי מוגבלויות עבורם ההתניידות מורכבת וממושכת פי כמה.

במהלך התכנון, הספקות שהיו לי לגבי טיול בלונדון הלכו והתבדו. פתאום הבנתי שרוב אתרי התיירות של העיר נגישים במידה זו או אחרת. גיליתי שיש מספיק אמצעי תחבורה נגישים, ושגם בגזרת המלונות אפשר להסתדר היטב.

בתי המלון הנגישים של לונדון

אחת ההחלטות הראשונות שצריך לקבל בתכנון טיול נוגעת למלון בו שוהים. לכאורה, לא משימה מורכבת יותר מדי בעיר בה אלפי מלונות, מכל הסוגים ובכל רמות התקציב. בפועל, החלטה שחייבת להיות מושכלת ולהיעשות טרם ההגעה לעיר.

אתם הרי לא רוצים להתחיל לבזבז שעות על גיחות בין מלונות בעיר עצמה, במטרה למצוא מקום לינה שמתאים לכם. (לכן מומלץ להיעזר באתר המלונות הפופולארי הזה)

הדרישות העיקריות במקרה שלי היה למצוא מלון נגיש: מלון עם מעלית ודרכי גישה לכל המפלסים והאזורים בו, כניסה נטולת מדרגות וכן הלאה. עוד הקפדתי לבדוק את תנאי השהות, עליהם להיות במקרה שלי יותר מאשר סבירים:

מקלחון המותאם לבעלי מוגבלויות (Roll in Shower - כלומר, מקלחון עם רצפה שטוחה ונגישה לכיסאות גלגלים) או מערכת מיזוג אוויר. בפועל, גיליתי שבעיר יש בתי מלון רבים הנמצאים במבנים עתיקים עד עתיקים מאוד, שאינם מונגשים כתוצאה מכך.

סוגיה משמעותית אחרת היא מיקום בית המלון. רצוי מאוד שהוא יהיה בסמוך ללב העניינים בעיר, או לכל הפחות במרחק סביר מהתחבורה הציבורית המצוינת של לונדון.

 

הידעת ! הנסיך ארי מתנדב בקרב פצועי מלחמה של הצבא הבריטי ורק לאחרונה הוא ליווה אישית פצועי מלחמה (קטועים, משותקים והלומי קרב) בטיול אקסטרים.

 

תחבורה בלונדון

עם השנים גדלה כמות אמצעי התחבורה המוגדרים כ-Step Free Access, כלומר, כאלו המתאימים לעלייה נוחה עם כיסא גלגלים. כל קווי האוטובוס, כל תחנות הטראם והמוניות של לונדון כוללים רצפה נמוכה ורמפת הרמה, כך שנראה שאפשר לקבל שקט נפשי דרך התבססות עליהם.

באמצעי תחבורה אחרים גיליתי תמונה מעט מורכבת יותר. ברכבת התחתית (הטיוב) אתם כן צריכים לבצע בדיקות מבעוד מועד: כרבע מתחנות הרכבת התחתית וכמחצית מהתחנות מעל פני הקרקע כוללות גישה לכיסאות גלגלים, כך שיש תחנות רבות שאינן מונגשות.

שימו לב שמפת הטיוב מציינת בתוכה אילו תחנות הן נגישות. הסמל הכחול מצביע על גישה מלאה מהרחוב לרכבת, בעוד שסמל לבן על גישה מהרחוב לרציף.

בכל אופן, אם אתם מגיעים לתחנה ומגלים שהיא לא נגישה, אל תהססו לפנות לצוות העובדים במקום. הם ישמחו לתכנן עבורכם מסלול חלופי, שכן יעניק מענה מלא לנגישות המוגבלת שלכם.

סירות רבות המפליגות על התמזה כוללות רמפות הרמה, אבל לא כולן. אני כן ממליץ לבצע חלק מההתניידות בצורה של הפלגה, שהופכת להיות אטרקציה בפני עצמה.

מי שרוצה לנהוג ברכב בצורה עצמאית (אתגר לא קטן בלונדון) יוכל בוודאי למצוא רכבים גדולים ונגישים שיוכלו לספק אותו.

סוגיה משמעותית אחרת היא ההגעה משדה התעופה לעיר. ניתן להתבסס על אמצעי התחבורה הציבורית המגיעים סמוך למיקום המלון הנבחר בעיר, אבל אני ממליץ לא לקחת סיכונים אלא להזמין מראש שירות הסעות.

חברות רבות המספקות העברות בלונדון מציעות כחלק אינטגרלי מהשירות שלהן כלי רכב נגישים באופן מלא לבעלי המוגבלויות למיניהן. זה פשוט יותר, מונע טעויות, מקצר זמנים ולא בהכרח יקר בצורה משמעותית. (אני נעזרתי בחברת משה הסעות - בבעלות ישראלי שמתגורר זמן רב בלונדון)

מה אפשר לעשות בלונדון? (ספוילר: כמעט הכול)

לונדון מציעה רשימה ארוכה מאוד של אטרקציות תיירותיות ואתרי חובה. החשש העיקרי הוא שחלק מהם יהיו לא נגישים באופן מלא מנקודת המבט של בעלי המוגבלויות הפיזיות, מה שעלול לפגוע בצורה משמעותית בחוויה מהטיול.

אני ממליץ לתכנן מראש את המקומות שאתם מעוניינים לבקר בהם ולראות מבעוד מועד מה כל אחד מהם מציע מבחינת הנגישות.

גם כאן התמונה שתגלו צפויה להיות אופטימית, אולי אפילו אופטימית מאוד, אם כי יש מקומות שהמענה שהם מציעים הוא מוגבל יותר (או לחלופין מחייב תכנון מוקדם והזמנה מראש של כרטיסים). רוצים דוגמאות? בבקשה.

  • הגלגל הענק המפורסם של לונדון (London Eye), חף ממדרגות ונע בצורה איטית, מה שמקל בוודאי על המשתמשים בכיסאות גלגלים. שימו לב שהדרך לגלגל הענק מגשר ווסטמינסטר כן כוללת מדרגות, ולכן הקפידו להגיע ממזרח או דרך גשר ווטרלו. כמו כן, יש צורך במעבר של כ-150 מטר בין הכניסה לנקודת העלייה או הירידה מהמתקן.
     
  • מצודת לונדון (The Tower of London) כן נגישה לכיסאות גלגלים, אבל יש בתחומיה אבנים עגלגלות וגם כמה מבנים עם מדרגות. כל אלו הופכים את הביקור בה לאפשרי אבל גם למאתגר מעט, מנקודת המבט של מתנייד בכיסא גלגלים.

ברבים מהאתרים המעניינים האחרים של לונדון גיליתי תמונה חיובית מאוד מבחינת הנגישות.

  • ארמון בקינגהאם (Buckingham Palace) המפורסם מציע כניסה מיוחדת לבעלי כיסאות גלגלים, מעלית בין הקומות, גישה נוחה בין החדרים וגם אפשרות לשכור ללא תשלום כיסא גלגלים.
     
  • בגלריה הלאומית (The National Gallery) יש כניסות נטולות מדרגות, וגם כאן אופציה לשכור כיסאות.
     
  • המוזיאון הבריטי (British Museum) מציע כניסה ללא מדרגות (דרך Montague Place), מעליות, שירותים נגישים, מדריכי אודיו תיאוריים ועוד.
     
  • במוזיאון מדאם טוסו (Madame Tussauds) גיליתי שרק שלושה כיסאות גלגלים יכולים להיות במתחם בו זמנית, ולכן יש להקפיד על הזמנה מראש של כרטיס.
     
  • מוזיאון טייט לאומנות מודרנית (Tate Modern Gallery) היה נגיש במיוחד לביקור.
     
  • הביקור בפארק ריג'נטס (Regent's Park) ובגן החיות הסמוך לו היה נוח מאוד באופן יחסי. בגן החיות שמחתי למצוא מעלית שהביאה אותנו למפלס צפייה בנמרים, כמו גם כניסה נפרדת לבעלי מוגבלויות פיזיות לאקווריום המומלץ מאוד של המקום.
     
  • גני קיו (Kew Gardens), שרוב המבנים בו (כמו גם בתי הקפה) נגישים לכיסאות גלגלים הוא אתר טבע נפלא. לנקודת התצפית היפה בגנים תוכלו להגיע עם מעלית, כאשר המלצה אחרת היא לעבור מקצה אחד של הגנים לקצה האחר דרך הרכבת הנגישה.

ברמה הכללית, גיליתי שרוב המקומות מאפשרים לבעלי המוגבלויות בהחלט לגלות אותם ולמצות אותם. מטבע הדברים, יכול להיות שיהיו חלקים מסוימים באתרים שפחות נוחים או מתאימים עבורכם, וכן שתגלו שהביקור אורך יותר זמן ממה שחשבתם.

לכן ההמלצה שלי היא לא רק לתכנן מראש להיכן מגיעים, תוך בדיקה של דרכי הנגישות, אלא גם להקפיד על מסלול שאינו עמוס מדי.

לונדון היא עיר שכדאי לחוות אותה באופן מלא, ולא רק לסמן "וי" על האתרים התיירותיים שבה. מסלול הגיוני, שיוצא מנקודת הנחה שאתם נמצאים בטיול ולא במרתון, יאפשר לכם ליהנות יותר מהטיול לטעמי.

שימו לב שבמקומות תיירותיים רבים ישנם תורים גדולים ומומלץ להצטייד בכרטיסים מראש ולדלג על התור. זה יכול לחסוך לכם לא מעט כסף והרבה זמן. (אני ביצעתי רכישה מוקדמת באתר הזה).

חיי הלילה מחכים לכם

הדעה הרווחת היא שמי שמבקר בלונדון, אבל לא צופה בהצגה אחת לפחות, מפספס חוויה עצומה שהיא חלק בלתי נפרד מה-DNA של העיר. ב"בירת ההצגות של אירופה" רצוי מאוד לצפות בהצגה או במחזה זמר מושקע אחד לפחות, כאשר העובדה שאתם מתניידים באמצעות כיסאות גלגלים לא אמורה להפריע לכם.

ברוב התיאטראות יש אמנם צורך בכמה מדרגות דרך הכניסה הראשית, אבל מנגד גם כניסה בסמוך שהיא נגישה לחלוטין לנכים. התיאטראות של לונדון מציעים גם מושבים נגישים בשורות הראשונות או בצידי השורות, ולפעמים אף תאי צפייה מונגשים באופן מלא.

בחלק מהמקרים יש כמות מוגבלת של מושבים כאלו, ולכן מומלץ לא לקחת סיכון אלא להזמין כרטיס מותאם מראש. עוד תשמחו בוודאי לגלות שבתיאטראות מקפידים להנגיש גם את חדרי השירותים. (באתר הזה תמצאו מידע מורחב על כל ההצגות ומחזות הזמר בלונדון)

התמונה אופטימית לא פחות במתחמי ההופעות הגדולים של לונדון, כך שאם יש הופעה מוזיקלית שווה במועד הביקור שלכם – אתם תוכלו לצפות בה בתנאים משופרים, או לכל הפחות כאלה שאינם נופלים מיתר הצופים.

חיי הלילה העשירים של לונדון, כך גיליתי, נגישים במידה רבה עבור בעלי המוגבלויות. למרות שזה לא נכון בכל מסעדה, פאב, בר או מועדון, כן תוכלו עם כמה בדיקות מראש למצוא מקום בילוי נטול מדרגות (או לחלופין עם מעלית לקומת ההסעדה או הבילויים), מקומות בעלי שטח פנים רחב יחסית המאפשר מעבר נוח, שירותים מונגשים באופן מלא וכן הלאה.

חיפוש פשוט באינטרנט יחשוף אתכם בוודאי למקומות בילוי מומלצים שיכולים להתאים גם לכם באופן מלא.
 


 

נותני חסות: