נכה צה"ל שנפצע זכאי לשיקום תעסוקתי מאגף השיקום במשרד הביטחון, האגף מציע מגוון מסלולי שיקום ביניהם : שיקום בלימודים אקדמאיים, סיוע בפתיחת עסק כמו גם הפעלת חוק "העסקת נכי מלחמה" ושילוב הנכה במקום עבודה מסודר.
עד לסיום השיקום התעסוקתי אגף השיקום מחויב בתשלום תגמול "חוסר פרנסה" (חפ"ר), תגמול שמעניק לנכה "דמי כיס" שיאפשרו את מחייתו הבסיסית.
אך מה קורה כאשר עובדי ההשמה באגף השיקום מחליטים לשקם נכה צה"ל במקום עבודה אשר לא מותאם לנכות ? האם אז בסמכות קצין התגמולים לשלול את תגמולי חוסר הפרנסה המגיעים על פי חוק?
בסוגיה זו נדרש לדון כב' בית משפט השלום בחיפה. כאשר עו"ד עומר יעבץ המתמחה בייצוג נכי צה"ל, הגיש עתירה בשם ד' נכה צה"ל הלום קרב אשר אגף השיקום שלל את תגמולי חוסר הפרנסה המגיעים לו בטענה כי הנכה מסרב להשתקם ובעצם מתחמק מהצעות העבודה המוצעות לו על ידי עובדת השיקום במחוז.
ד' נכה צה"ל הלום קרב ממלחמת לבנון הראשונה הגיש עתירה לבית המשפט לאחר שקצין התגמולים החליט לשלול את תגמול חוסר פרנסה לו היה זכאי.
בית המשפט, בראשות כב' השופט יואב פרידמן, החליט שלא לקבל את טענות אגף השיקום ובפסק דין תקדימי קבעו שהליך ההשמה של ד' היה לקווי. ד' אינו מתאים לכל עבודה ויש לשקמו במשרה המתאימה למצבו הנפשי כהלום קרב דהיינו : סביבת עבודה נטולת לחצים.
ד' אם כך ימשיך לקבל תגמול חוסר פרנסה כמו גם זכאות לשיקום מחדש.
לעיון בפסק הדין - לחצו כאן>> (פסק הדין בחסות אתר PsakDin)