אתר זה משתמש בקבצי קוקיז אתר זה משתמש בקבצי Cookies כדי להתאים אישית תוכן ומודעות. למידע נוסף OK
X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
מועדון החברים של פורטל נכי צהלהכרה כנכהחמי מרפאייעוץ משפטיקנאביס רפואיטפסים להורדהרכב רפואיטבלאות תגמוליםטיפולים רפואייםזכויות והטבותארגון נכי צהלאגף השיקום
X סגירה
 

פוסט טראומה בצבא

פוסט טראומה – כל מה שאתם צריכים לדעת כדי שתוכלו למצות את כל הזכויות.

בישראל למעלה מ-4,000 פוסט-טראומתיים שמוכרים על ידי הרשויות, ורבים אחרים שאינם מוכרים או מאובחנים.

למרבה הצער, רשויות המדינה ובראשן אגף שיקום נכים במשרד הביטחון, כשלו בטיפול בציבור זה והפקירו אותו.

בעוד עולם הרפואה והטיפול התקדם ופיתח שיטות רבות ושונות לטיפול בטראומה, נותרו הרשויות מאחור ועימם הלומי הקרב.

 

פוסט טראומה בצבא

מהי פוסט טראומה :

פוסט טראומה (PTSD) היא הפרעה המשלבת בין תופעות פסיכולוגיות, נפשיות ופיזיולוגיות שמופיעה לרוב בעקבות חשיפה לאירועים טראומתיים ולסכנת חיים.

אדם הסובל מפוסט טראומה עלול לסבול מפגיעה משמעותית בכל מישורי החיים: פגיעה תעסוקתית, פגיעה חברתית, פגיעה בתפקוד הזוגי ופגיעה בתפקוד המשפחתי.

בין התופעות הנפוצות ביותר הן רמת חרדה גבוהה, עצבנות, הסתגרות, סיוטים, מחשבות חודרניות, פלאשבקים ועוד.

זוהי הפרעה מורכבת המשפיעה באופן משמעותי על חלק גדול מתפקודי הנפגע, כולל על סביבתו, על יכולתו להתפרנס, לתפקד בחברה, לטפח קשרים זוגיים וחברתיים. 

הליך הכרה בפוסט טראומה על ידי אגף שיקום נכים במשרד הביטחון :

אנשי כוחות הביטחון, וביניהם חיילים, שוטרים, סוהרים, אנשי שב"כ ומוסד, שסובלים מפוסט טראומה זכאים להגיש תביעה למשרד הביטחון על פוסט טראומה ולקבל הכרה כנכי צה"ל.

במידה ואתם סובלים מפוסט טראומה מהצבא, תוכלו להגיש תביעה למשרד הביטחון – אגף שיקום נכים.

במסגרת הליך התביעה תתבקשו להוכיח לאגף השיקום שאתם סובלים מפוסט טראומה.

עושים זאת על ידי הצגת חוות דעת פסיכיאטרית והצגת עדויות ואישורים בנוגע להשתתפותכם באירועים טראומתיים או הימצאותכם בסכנת חיים.

חשוב לדעת שככל שחולף זמן רב יותר מהשירות שבו נפגעם למועד הגשת התביעה, יהיה הליך התביעה ארוך יותר ומסובך יותר.

הדבר נובע מהקושי הקיים בהצגת עדויות והוכחות לאירועים מן העבר ומכך שפעמים רבות מתווספות לאדם טראומות נוספות שלא תמיד קשורות לשירות הצבאי.

מדובר בהליך ממושך וקשה שעשוי במקרים רבים לארוך שנים רבות מתחילתו ועד לסיומו וחשוב לגשת אליו עם מוכנות נפשית ועזרה מקצועית.

הליך הכרה בפוסט טראומה על ידי הביטוח הלאומי :

במקרה של הופעת פוסט טראומה בעקבות תאונת עבודה, פעולת איבה, תקיפה מינית, תאונת דרכים,  ניתן לפנות לביטוח הלאומי לקבלת הכרה וזכויות. 

אם מדובר בנכות כללית, יש להגיש תביעה לנכות כללית ואם מדובר בפגיעה בעבודה, יש לפנות בתביעה למחלקת עבודה. 

הליך ההכרה בביטוח הלאומי יהיה לרוב מהיר יותר מזה שבמשרד הביטחון אך גם בביטוח הלאומי יש לעמוד בפני ועדות רפואיות לקביעת דרגת הנכות וגם שם נבחן נושא הקשר הסיבתי, כאשר מדובר בתאונת עבודה.

הוכחתכם שאתם סובלים מפוסט טראומה בעקבות אירועים בשירות, מה קורה מרגע זה ?

לאחר שקצין תגמולים יסיים לברר את העובדות הרלוונטיות לו לצורך קבלת החלטה בתביעה, תופנו לבדיקה רפואית פסיכיאטרית אצל רופא מטעם אגף השיקום. 

בבדיקה זו יבדוק המומחה מטעם אגף השיקום האם אכן מדובר ב -PTSD והאם ישנה תחלואה אחרת או אירועים שאינם קשורים לשירות שמשפיעים על המצב הנפשי.

לעיתים תתבקשו להמציא מידע נוסף בשלב זה או לגשת לבדיקות פסיכו-דיאגנוסטיות.

בתום הבדיקה יעביר המומחה את המלצתו לאגף השיקום ולאחר מכן תינתן החלטה על ידי קצין התגמולים במשרד הביטחון.

זומנתם לוועדה רפואית ? קבלו מספר דגשים חשובים שיעזרו לכם לעבור את הועדה בשלום.

במקרה שקצין התגמולים החליט שאתם סובלים מפוסט טראומה שנגרמה במהלך ועקב תנאי השירות, תזומנו לעמוד בפני ועדה רפואית לצורך קביעת אחוזי נכות על פוסט טראומה.

במסגרת הועדה הרפואית תתבקשו להציג מידע מהרופאים המטפלים ולתאם את מצבכם כיום. 

אין צורך להתייחס לאירועים הטראומתיים ולתנאי השירות מאחר ובשלב זה אתם כבר מוכרים.

הועדה הרפואית של משרד הביטחון תעשה שימוש בסעיף 34א' לתקנות שמאפשר לה לקבוע דרגת נכות שבין 5% ל- 100%.

סעיף 34 מאפשר לוועדה לקבוע נכות החל מ – 5% ועד ל – 100%. בין האחוז הנמוך ביותר לגבוה ביותר ניתן לקבוע את האחוזים הבאים: 10, 20, 30, 40, 50, 70.

אחוזי הנכות שבין 5 ל – 20 מתייחסים להשפעת ההפרעה על כושר התפקוד בלבד. 5% מבטאים כושר תפקוד תקין, 10% מבטאים הגבלה קלה בכושר התפקוד ו – 20 הגבלה בינונית.

התקנות לא מסבירות מהי הגבלה קלה או בינונית ולכן הדבר בשיקול דעת הועדה הרפואית ולכן, יש משקל רב לאופן הצגת חומרת הפגיעה התפקודית.

אחוזי הנכות שבין 30 ל – 70 מתייחסים לפגיעה בכושר התפקוד + להפרעות מתחום הפסיכיאטריה כגון סף גירוי נמוך, הפרעות ריכוז, חשיבה, אפקט ועוד.

לצורך קביעת נכות שבין 30 ל – 70 תיתן הועדה משקל לסוג הטיפול שניתן לנכה, לקביעות הרופאים המטפלים וכמובן גם להתרשמות הועדה מבדיקת הנכה על ידה.

ולכן, חשוב להתייחס להפרעות הספציפיות שמצויות בסעיפי הנכות, להתייחס אליהן בוועדה הרפואית, ולהביא תימוכין להן מהרופא המטפל.

אם אתם סובלים מקשיים או מריבים עם בין הזוג, יש לציין זאת. אם ניתקתם קשר עם חברים, יש לציין זאת. אם אתם סובלים מהפרעות שינה, יש לציין זאת. אם אתם מתעצבנים מהר, נקלעים לאירועי אלימות, יש לציין זאת.

אם קיימת פגיעה בזיכרון, אם אתם לעיתים לא יודעים איך הגעתם למקום מסוים, יש לציין זאת.

הקפידו לציין את כל מה שמפריע לכם, אל תתביישו ואם יש צורך רשמו את הדברים על דף והתכוננו לוועדה כמו שמתכוננים למבחן.

אל תשכחו שחברי הועדה לא מכירים אותכם, ומטרתם להתרשם ממצבכם בפרק זמן קצר ממוצע של כ 15 דק'  - משימה שהיא כמעט בלי אפשרית.

תגיעו מוכנים.

דרגת הנכות הגבוהה ביותר שקובעות התקנות עבור פוסט טראומה, שמקנה 100% נכות, מתייחסת למצב חמור ביותר עם אי יכולת מוחלטת לתפקד באופן עצמאי, צורך בסיוע מתמיד בחיי יום יום או באשפוז.

שיעור הפיצוי לנפגעי פוסט טראומה במשרד הביטחון :

הפיצוי לנפגעי פוסט טראומה שמוכרים על ידי משרד הביטחון ניתן בהתאם לדרגת הנכות. 

במקרה של נכות שבין 10% ל – 19% משולם מענק חד פעמי בשיעור שבין כ - 50,000 ₪ ל – 190,000 ₪.

החל מ 20% (כולל) משולמת קצבה חודשית בנוסף לסל שיקום, מימון הטיפול, והטבות נוספות.

סכום הקצבה החודשי במקרה של 20% נכות מזכה  בכ 950 ₪ בחודש, נכות של 30% כבר מגדילה את סכום התשלום לכ 1,400 ₪ בכל חודש. נכות בשיעור 50% מזכה בכ – 2,350 ₪ בכל חודש.

לנכים המוכרים בביטוח הלאומי (למעט נכות כללית) משולם מענק או קצבה בהתאם לשיעור הנכות ולהכנסה.

התיישנות על תביעה בגין פוסט טראומה בצבא

חוק הנכים קובע שיש להגיש תביעה בתוך פרק זמן של עד שלוש שנים ממועד השחרור, אחרת – התביעה תתיישן.

ישנם מקרים בהם ניתן לתבוע מעבר לתקופת שלוש השנים, כפי שאנו יכולים לראות היום בתביעות שעדיין מוגשות על פוסט טראומה שקשורה לאירועים במלחמת יום הכיפורים, מלחמת לבנון הראשונה והשנייה, שירות בתקופת האינתיפאדה ועוד. 

בשורה התחתונה, במרבית המקרים משרד הביטחון לא יעלה טענה של התיישנות במקרה של פוסט טראומה.

התרומה של עורך דין משרד הביטחון פוסט טראומה בהליכים מול משרד הביטחון וביטוח לאומי

הליכים מול משרד הביטחון וגם מול הביטוח הלאומי עשויים להיות מייגעים ומתישים. אדם שסובל מפוסט טראומה עשוי להיפגע מהתנהלות הרשות, כפי שהיה במקרה המצער של איציק סעידיאן, ולסבול מהחמרה במצבו תוך כדי ההליך.

עורך דין שמטפל בתביעות על פוסט טראומה, שמכיר את החוקים הרלוונטיים ואת הנפשות הפועלות, בהכרח יקבל עליכם בהתמודדות עם הרשות, יאפשר לכם להתרכז בטיפול הנפשי ובשיקום ויוודא שתקבלו את כל מה שמגיע לכם.

עורך דין שמתמחה בתביעות מסוג זה, יוכל ללוות אותכם לוועדות הרפואיות, להדריך אתכם לקראת הועדה ולוודא שתזכו ליחס ראוי ולהוגן ולמלוא האחוזים שמגיעים לכם לצורך קבלת פיצוי הולם ושיקום.

במידה ואתם סובלים מפוסט טראומה, או אם עברתם אירועים קשים בצבא, במשטרה או בשירות בטחוני אחר, אנו מזמינים לבדוק כיצד תוכלו להגיש תביעה להכרה על-ידי אגף השיקום במשרד הביטחון. 


 

נותני חסות: