רשלנות רפואית בצבא הינה חלק ממערך משפטי שלם ומסועף הקרוי רשלנות רפואית. מקרים אלה עלולים להיגרם לכל אחת ואחד, בכל גיל, בכל מקום ובכל ענף רפואי ועתידים לגרום לנזקים גופניים ונפשיים בלתי הפיכים ואף למוות.
בשנים האחרונות, עלתה מודעות הציבור לגבי אפשרות הגשת תביעות בגין הנזקים שנגרמו בעת טיפול רפואי ולדרוש קבלת פיצויים כספיים. חשוב להבין שלא כל פגיעה הינה עילה לתביעה ועל כן חשוב להיוועץ באנשי מקצוע המתמחים בתחום ולבחון כל מקרה לגופו.
בבסיס הרעיון המשפטי של תביעה בגין רשלנות רפואית, באשר היא, עומד הנושא של דרישת פיצויים כספיים עבור נזק שנגרם לנפגע בעקבות מתן טיפול רפואי לקוי. והשאלה העולה היא, מהו טיפול לקוי בגינו נתן לתבוע פיצויים? ובכן, ישנם מספר קריטריונים על פיהם קיים סיכוי כי טיפול ייחשב כרשלני, להלן מספר דוגמאות:
• אבחון שגוי של מחלה, אי אבחון או אבחון שאינו בזמן.
• טיפול רפואי או מתן תרופה לא מתאימים.
• הסבר לא מספק או הסבר חלקי לנפגע אודות מצבו הרפואי.
• אי הפנייה אל רופא מומחה בתחום או חוסר במעקב רפואי.
• רשלנות בעת טיפול רפואי כדוגמת סיבוכים בניתוחים.
רשלנות רפואית תיבדק ותיבחן בקפידה על ידי בית המשפט באמצעות הגשת חוות דעת רפואיות על ידי הנפגע והנתבע, גם כן. השאלה המרכזית בבחינת תיק משפטי מסוג זה על ידי השופט היושב על המדוכה היא האם כל רופא אחר היה מעניק טיפול זהה לזה שהנפגע קיבל, מונח הקרוי בערכאה משפטית זו – "הרופא הסביר". במקרים בהם בעת המשפט התקשה להכריע בין חוות הדעת השונות ימנה מומחה רפואי נוסף מטעמו ודעתו היא זו אשר תקבע.
צבא ההגנה לישראל אמון בנוסף על ההגנה על המולדת להגן גם על חייליו גם כאשר הדבר אמור בבריאותם. כל חייל בן אם הוא חייל בשירות סדיר, קבע או מילואים זכאי לקבל טיפול רפואי הולם ומלא. מקרים של רשלנות רפואית אשר אירעו בתוך המערכת הצבאית עתידים להשפיע על המשך התנהלות חייהם התקינים של החיילים ועל כן ניתנת האפשרות, גם במקרים אלו, להגיש תביעת רשלנות רפואית בצבא ולדרוש פיצויים על פי הזכאות בחוק. נשאלת השאלה האם קיים הבדל בין מקרי רשלנות רפואית בצבא לבין רשלנות רפואית ב"אזרחות" והתשובה על כך היא – כן. תביעת רשלנות רפואית בצבא, בניגוד לתביעה מחוצה לו היא, נבחנת על פי חוק הנכים, תגמולים ושיקום.
חוק הנכים ביסודו נחקק על מנת להעניק לחיילים זכויות סוציאליות אשר תאפשרנה להם להמשיך ולנהל את חייהם באופן תקין במידה ונפגע או נפצע במהלך שירותו הצבאי, בין אם שהה במחנה הצבאי, היה בדרכו אליו או בדרכו לחופשה. על פי חוק הנכים, ניתן לתבוע בגין רשלנות רפואית בצבא כל עוד הוכח הקשר הסיבתי בין הנזק שנגרם לבין הטיפול הרפואי שניתן, חשוב לציין שהנזק עשוי להיות נפשי או גופני ועלול להיגרם בעת השירות בצבאי או בעקבותיו.
טרם הגשה של תביעה בגין רשלנות רפואית בצבא חשוב להיוועץ בעורך דין מומחה בתחום ולקבל סיוע משפטי. מידע משפטי על רשלנות רפואית ניתן למצוא באתר המשפטי LawTip.
צה"ל נחשב כגוף גדול וחזק ועל כן, וחשוב שהתובע יכיר את רזי החוק האמור בכדי לשפר את סיכויי הצלחת התביעה. בין התחומים השכיחים בגינם מוגשות תביעות מסוג זה, ניתן למצוא רשלנויות של אבחון שגוי או אבחון מאוחר של מחלה.
• אבחון שגוי – מקרה זה מתאר מצב בו הרופא המטפל טעה או כשל באבחון הבעיה הרפואית ועל כן המטופל טופל באופן שאינו מתאים או שהטיפול בו הושהה.
• אבחון מאוחר - מדובר ברשלנות רפואית חמורה ביותר אשר עלולה לגרום לנזק מתמשך ובלתי הפיך. בתביעה מסוג זה ניתן להוכיח כי אי גלוי בזמן הוא זה שגרם להתפתחות מחלות גם לאחר סיום השירות הצבאי ו/או גרם להסתבכות הבעיה הרפואית והחרפתה המשמעותית.
במידה וחייל או חיילת טופלו במהלך שירותם הצבאי בצורה לקויה ושאינה מקצועית, וכתוצאה מכך נגרם להם נזק גופני או נפשי, קיימת האפשרות להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית בצבא. חשוב להיוועץ בעורך דין מומחה לתחום זה ולהגיש את התביעה בהקדם האפשרי.