אתר זה משתמש בקבצי קוקיז אתר זה משתמש בקבצי Cookies כדי להתאים אישית תוכן ומודעות. למידע נוסף OK
X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
מועדון החברים של פורטל נכי צהלהכרה כנכהחמי מרפאייעוץ משפטיקנאביס רפואיטפסים להורדהרכב רפואיטבלאות תגמוליםטיפולים רפואייםזכויות והטבותארגון נכי צהלאגף השיקום
X סגירה
 

הטבות בסך מיליוני שקלים חולקו למקורבים על-ידי אגף השיקום במשרד הביטחון

הודעה לעיתונות מטעם ועדה לענייני ביקורת המדינה

יו”ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה ח”כ אמנון כהן: ”הטבות בסך מיליוני שקלים חולקו למקורבים על-ידי אגף השיקום במשרד הביטחון ללא בסיס חוקי וללא קריטריונים ברורים”
התפרסם בתאריך: 12/10/2004

”על משרד הביטחון והיועץ המשפטי לממשלה להסדיר בחוק את פעולות הוועדות המיוחדות המעניקות הטבות לפנים משורת הדין לנכי צה”ל ובני משפחותיהם על מנת שכל זכאי יוכל לקבל את המגיע לו על-פי קריטריונים שקופים ואחידים במטרה למנוע אפליה, אי-שוויון והרגשת קיפוח”

הוועדה לענייני ביקורת המדינה קיימה היום דיון בדו”ח מבקר המדינה בנושא ”הוועדה להענקת זכויות לפנים משורת הדין שבאגף השיקום”, בהשתתפות היועץ המשפטי לממשלה.

דו”ח המבקר בחן את פעולותיה של ועדת למ”ד – הוועדה להענקת זכויות לפנים משורת הדין בנושאים פרטניים וכן הסדרים כלליים למתן זכויות לפנים משורת הדין לקבוצות. בנוסף נבחן תהליך היישום של החלטת מנכ”ל משרד הביטחון לאמץ המלצות דו”ח ורדי. מממצאי המבקר עולה כי ועדת למ”ד פועלת למעלה מ-20 שנה ללא מקור חוקי ומעניקה הטבות גם לכאלה שאינם זכאים על-פי החקיקה הקיימת.

בישיבה דווח כי תקציב אגף השיקום הוא כ-3.4 מיליארד ₪ . כיום מטופלים באגף כ-110,000 איש. במשך שנים נקבעו על-ידי שרי הביטחון זכאויות שניתנו במסגרת ועדת למ”ד ולא תוקצבו בנפרד ולא ניתן לאמוד את סכומם.

ח”כ אמנון כהן, יו”ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה, ציין כי לאגף השיקום במשרד הבטחון מעמד מיוחד במדינת ישראל ועל-כן הוא חייב להתנהל על-פי אמות מידה מתוקנות. לדבריו צריך להפסיק אחת ולתמיד מצב שבו מתנהלת ”קופה קטנה” שהיא למעשה קופה שיש בה סכומי כסף גדולים ללא בקרה וללא תקציב מוגדר.

סמנכ”ל וראש אגף השיקום במשרד הביטחון, מר גד דובב, מסר לוועדה כי בהתאם להמלצות מבקר המדינה, פועלת ועדת למ”ד מנובמבר 2003 על-פי כללים כתובים, הרכב הוועדה שונה ובראשה עומד שופט בדימוס. קיימת שאלה עקרונית בדבר הסדרה חוקית של פעילות הוועדה. לדעתו נחוץ פרק זמן מסוים כדי לעבוד על-פי הכללים ורק לאחר מכן תתקבל החלטה לגבי אפשרות חקיקה.

היועץ המשפטי לממשלה, מר מני מזוז, אמר כי באגף השיקום קיימת מערכת שלמה ומנגנונים רבים הנותנים הטבות מעבר למה שנקבע בחוק ואף למי שאינו זכאי. משרד הבטחון צריך לדאוג לחוקיותה של המערכת. לדבריו, ועדת למ”ד היא רק מרכיב אחד במערכת שלמה של הטבות שאינן מוסדרות בחקיקה, ולפיכך עשרות מיליוני שקלים ניתנים שלא מכוח החוק. כל החלטה לגבי חלוקת משאבים חייבת להתקבל בחקיקה ולא על-ידי פקידים ממשלתיים, בכירים ככל שיהיו.

ח”כ אופיר פינס-פז, טען כי אגף השיקום מתנהל בצורה בלתי תקינה בעליל. מצב בו לא קיימים כללים ברורים גורם לתחושת קיפוח בקרב נכי צה”ל שנתנו את גופם למדינה. לדבריו, ”החלטות מתקבלות על-פי איפה ואיפה ויש הרגשה שהכול פרוץ”. לאגף השיקום יש מעמד של ”קודש קודשים” במדינה אך מעמד זה אינו מקנה לו חסינות להתנהל שלא על-פי קריטריונים ברורים.

בסיום הישיבה פנה היועץ המשפטי לממשלה, בבקשה לאגף השיקום לגבש מסמך הסוקר וממפה את כל הקטיגוריות של ההטבות הניתנות על-ידי אגף השיקום והכולל את עמדת המשרד לגבי אפשרות עיגונם בחוק. רק לאחר מכן תעשה עבודה משותפת של משרד הביטחון ומשרד המשפטים.

יו”ר הוועדה הודיע כי הוועדה תפנה לשר הביטחון בבקשה לגבש מסמך כזה ולהעבירו לוועדה לביקורת המדינה עד סוף שנת התקציב, אך בשל חשיבות העניין לא מן הנמנע שחברי הכנסת יחלו בתהליכי חקיקה פרטית להסדרת הנושא על-פי המלצות מבקר המדינה.


 

נותני חסות: