בספרה החדש "זכויות נכי צהל" בהוצאת "בורסי" חושפת עו"ד רינת גולד גזית את כל הסודות שמסתתרים מאחורי הזכויות של נכי צה"ל - הפער בין התדמית הציבורית למצב הזכויות בפועל.
הספר בוחן באופן מעמיק את הרציונל שבבסיס זכויות נכי צה"ל וכולל הסבר שיטתי ותיאור מפורט של זכויות אלה, לרבות: הליכי ההכרה, "מורה נבוכים" לתגמולי מחייה, והשוואה למערכי זכויות אחרים.
במקום עלות של 690 ש"ח - מחיר הספר 250 ש"ח בלבד - בהצגת תעודת נכה צה"ל
הספר מציג לראשונה התייחסות מקיפה ומעמיקה להטבות "שמעבר לקבוע בחוק" תוך סקירת הליכי עיגון ההטבות בחקיקה, על היתרונות והחסרונות שבהליך זה.
את הפער בין האתוס של זכויות נכי צה"ל ובין המציאות מכירים נכי צה"ל טוב מכולם.
עבור נכי צה"ל מבקש הספר להסיר, ולו במעט, את העמימות ביחס לזכויות באופן שיקל עליהם למצות את זכויותיהם.
כך למשל, מערך התגמולים של נכי צה"ל סבוך ומורכב. כל תגמול שאינו תגמול בסיסי הוא תגמול שניתן על פי שיקול דעת, בדרך כלל של קצין תגמולים, וההליכים לקבלת תגמולים אלה מורכבים וממושכים.
נוסף על כך, כל אחד ממסלולי התגמול השונים מיועד, לשיטת משרד הביטחון, לסטטוס תעסוקתי או שיקומי אחר של הנכה, לתקופה זמנית או לצמיתות.
מדובר בכללים אשר חלקם משקפים מדיניות פרי פרשנות של אגף השיקום, באופן שאינו מתיישב בהכרח עם לשון החוק, וודאי שאינו פתוח, בהיר ושקוף בפני הנכים.
לפרטים נוספים אודות הספר לרכישה >> לחץ כאן באתר של עו"ד רינת גולד גזית
לפיכך, נכים רבים העומדים בפני צורך בקבלת תגמולי מחיה יתקשו לנתב את בקשתם לנתיב המתאים לשיטת אגף השיקום, באופן שימקסם את הסיכוי שיקבלו את התגמול.
חוסר ההבנה במסלולי התגמול עשוי להוביל נכים להגשת בקשות לא מתאימות אשר, הלכה למעשה, עשויות לחבל באישור בקשתם הצודקת לתגמולי מחיה.
בפרק "מורה נבוכים לתגמולים" נעשה ניסיון להסיר ולו במעט את הערפל האופף את הכללים השונים לקבלת תגמולים, מתוך דיון בכמה סוגיות נוספות הנוגעות לתגמולים לנכי צה"ל.
מתוך פרק זה בחרנו לפרסם חלק קטן לדוגמא, אודות התג"מים. (תגמולים מיוחדים), שהזכאות להם עברה שינוי בשנים האחרונות וצפויה לעבור שינוי נוסף במסגרת תיקון מספר 30 לחוק הנכים המעגן הטבות בחקיקה.
תג"מ (תגמול מיוחד) הינו שם כללי לתגמולים מיוחדים או תגמולי מחיה הניתנים כיום, מכוח הוראות אגף השיקום לנכים, אשר לכאורה, אינם זכאים לתגמולים אלה לפי חוק.
הוראת אגף השיקום אשר הסדירה את תשלומי התג"מ משך שנים רבות היא הוראה 85.01.
בשנת 2009 בוטלה הוראה זו ובמקומה נכנסה לתוקף הוראה 85.02, אשר צמצמה את הזכאות לקבלת התג"מ.
למעבר בין הוראה 85.01 להוראה 85.02 יש חשיבות בכל הנוגע לנכים אשר קיבלו תג"מ, אחוז נכותם עלה והם מבקשים לקבל תגמול נצרך.
בנסיבות אלה נהג משרד הביטחון להפנות נכים אלו לבחינה מחודשת של כושר תעסוקה.
ההיגיון שבבסיס מהלך זה נבע מכך שבעבר, לנכים שקיבלו תג"מ, קביעת המסוגלות לעבודה נעשתה מתוך בחינת נכותם המוכרת ומאפייניהם הייחודיים על פי ההגדרה הרחבה של אובדן כושר עבודה שבהוראה 85.01, ואילו לצורך קביעת מסוגלות לעבודה לנצרך צריך היה לבדוק את נכותם המוכרת בלבד.
ואולם, נימוק זה להפניית נכים לבדיקה חוזרת של מסוגלות לעבודה, לאחר שקיבלו תג"מ ודרגת נכותם עלתה ועברה את רף ה-50%, אינו רלוונטי לנכים אשר המסוגלות שלהם לעבודה נבחנה לפי הוראה 85.02.
הוראה זו מחייבת בדיקת מסוגלות לעבודה בדומה לבחינת מסוגלות לעבודה לצורך קבלת תגמול נצרך.
נכה שנקבעה לגביו חוסר מסוגלות לעבודה לפי הוראה 85.02, ודרגת נכותו רק עלתה (היינו – מאז בדיקתו הראשונה חלה החמרה בנכותו) – אין כל הצדקה להעמידו בפני בדיקה חוזרת של מסוגלות לעבודה.
הרחבה כאמור, בנושאים נוספים בפרק "מורה נבוכים לתגמולים", ובפרקים נוספים הנחשפים לראשונה - בסיפרה של עו"ד רינת גולד גזית: "זכויות נכי צה"ל", בהוצאת בורסי.
עו"ד רינת גולד גזית, בעלת תואר שני במשפטים ותואר ראשון בפסיכולוגיה ומדעי המדינה, עוסקת מעל 20 שנה בזכויות נכי צה"ל ומשפחות שכולות.
בעברה, היתה יועצת משפטית באגף השיקום - משרד הביטחון, יועצת משפטית לארגון נכי צה"ל וליוותה הליכי חקיקה הנוגעים, בין השאר, לחוק הנכים וחוק משפחות חיילים שניספו במערכה. בהמשך.
כיום, עוסקת במחקר ובייעוץ משפטי לנכי צה"ל בנוגע לזכויותיהם, לרבות: מתן חוות דעת משפטיות לנכי צה"ל, המיועדות לסייע, במקרים המתאימים, במיצוי זכויותיהם מול אגף השיקום, טרם פתיחת הליכים משפטיים.
לפרטים נוספים אודות הספר לרכישה >> לחץ כאן - לרבות תוכן עניינים באתר של עו"ד רינת גולד גזית