אתר זה משתמש בקבצי קוקיז אתר זה משתמש בקבצי Cookies כדי להתאים אישית תוכן ומודעות. למידע נוסף OK
X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
מועדון החברים של פורטל נכי צהלהכרה כנכהחמי מרפאייעוץ משפטיקנאביס רפואיטפסים להורדהרכב רפואיטבלאות תגמוליםטיפולים רפואייםזכויות והטבותארגון נכי צהלאגף השיקום
X סגירה
 

מבקר המדינה בדוח חמור על התנהלות הועדות הרפואיות

ליקויים בפעילות הוועדות הרפואיות שאמונות על קביעת אחוזי הנכות של נכי צה"ל

מה שהיה ברור כשמש במשך עשרות שנים, כמעט לכל נכה צה"ל שנאלץ לעבור ועדה רפואית לקביעת אחוזי הנכות המגיעים לו ולהילחם שנים על הזכויות, הטיפולים הרפואיים והשיקום - קיבל השבוע (14/3/2018) "גושפנקה" ממבקר המדינה מר יוסף שפירא שבדוח חמור פירט את הליקויים בפעילות הוועדות הרפואיות שאמונות על קביעת אחוזי הנכות של נכי צה"ל וקבע : נכי צה"ל צודקים בטענותיהם - הועדות הרפואיות לוקות בחסר.

ליקויים בפעילות הוועדות הרפואיות שאמונות על קביעת אחוזי הנכות של נכי צהל

הועדות הרפואיות באגף השיקום

הועדות הרפואיות באגף השיקום של משרד הביטחון הן הגוף שאמון על קביעת דרגת נכותו של כל אדם שנפגע במהלך שירותו ועקב שירותו בצבא, במשטרה, בשב"כ, בשב"ס וכד'. הועדות הרפואיות פועלות מתוקף חוק הנכים תגמולים ושיקום והן הקובעות מהו גובה אחוזי הנכות שמגיע לכל אחד או אחת שהגישו תביעה כנגד קצין התגמולים במשרד הביטחון. הועדות הרפואיות מתחלקות לוועדות מחוזיות ולוועדות עליונות.

אבד האמון בוועדות הרפואיות

אין זה סוד שהאמון בוועדות הרפואיות של אגף השיקום אבד מזמן ונכי צה"ל רבים סיפרו על מאבק שנמשך שנים, מאבק שבמהלכו נאלצו לעבור מספר רב של ועדות רפואיות עד שנקבעו להם אחוזי נכות המתאימים לנכות ממנה הם סובלים.

מאבק שלרוב נעשה במקביל להתמודדות עם הפציעה, מאבק שעיכב את השיקום, מנע טיפול רפואי וגרם נזק בריאותי ונפשי שעד לפרסום דוח מבקר המדינה נראה כמשהו שהיה קשה מאוד להאמין שקורה דווקא לאלו שנפצעו או חלו בזמן שפעלו למען בטחונה של מדינת ישראל ועם פציעתם הרגישו נבגדים על ידי הגוף שאמון לשקם אותם.

מה לא תקין בהתנהלות הועדות הרפואיות ?

בדוח שכולל כ- 52 דפים מפרט מבקר המדינה מר יוסף שפירא את מכלול הבעיות שקיימות בנושא הוועדות הרפואיות של אגף השיקום. לרבות: זמני המתנה ממושכים עד לזימון התובע לוועדה רפואית, תיקים רפואיים שנאבדים, לא נסרקים, כמו גם חוסר הפקת לקחים וניתוח של פסקי הדין שניתנו כנגד אגף השיקום להתייעלות עתידית.

בנוסף, קובע מבקר המדינה את חוסר שביעות רצון של הזכאים (נכי צה"ל) מפעילות הוועדות הרפואיות, התעלמות מתלונות של נכי צה"ל כנגד הועדות הרפואיות, שיבוץ רופאים לא מתאימים בוועדות השונות וכן פער לא סביר בין ההחלטות של הועדות המחוזיות מול הועדות העליונות וכמות הערעורים שמתקבלים בסופו של יום - דבר שמצביע לכאורה על תפקוד לקויי בקביעת גובה אחוזי הנכות.

בסיום דבריו כותב מבקר המדינה :

".. אגף שיקום משרת את אוכלוסיית נכי צה"ל ועליו להעניק לה שירות יעיל, שוויוני ואיכותי. הווע"ר משמשות כאחת מנקודות המפגש הראשונות של אוכלוסיית נכי צה"ל עם אגף שיקום, ובמסגרת פעילותן שומה עליהן להביא לידי ביטוי, בין היתר, ערכים של כבוד ורגישות לצד מקצועיות ואמינות. על האגף למצוא פתרונות שיגבירו את יעילותה של העבודה ביחידת הווע"ר, יקצרו לוחות זמנים וישפרו את הפיקוח והבקרה על עבודת הווע"ר כדי להגביר את יעילות אגף שיקום ואת התועלת שאוכלוסיית הזכאים תוכל להפיק ממנו.

בביקורת הקודמת משנת 2006 בדק משרד מבקר המדינה את אופן תפקודן של הווע"ר , ואף שכבר אז צוין שהאגף לא בחן נתונים הנוגעים למשכי הטיפול בתביעות, הביקורת הנוכחית העלתה כי למעשה האגף עדיין לא פעל לתיקון הליקויים שהועלו בביקורת הקודמת וטרם קבע תהליכים מובנים וסדורים לביצוע מעקב ובקרה בנוגע למשכי הטיפול בווע"ר. לא זו אף זו, הבדיקה הנוכחית העלתה כי לא זו בלבד שלא חל שיפור בהיבט זה, אלא שמשכי הטיפול בתביעות התארכו הן בווע"ר מחוזית והן בווע"ר עליונה.
על פי חוק הנכים, תגמולים המגיעים לזכאי משולמים רטרואקטיבית מיום הגשת התביעה, מכאן שהנזק העיקרי שנגרם בעקבות התמשכות הטיפול בבקשות הזכאים הוא עיכוב במועד קבלת התגמולים.

נוכח חוסר שביעות הרצון מהתהליך המתקיים בווע"ר, כפי שעלה מהסקר שביצע משרד מבקר המדינה, על האגף לבחון כיצד אפשר לשפר את השירות הניתן לזכאים במסגרת הווע"ר, בדגש על היחס הניתן להם בווע"ר.

בהיותן של הווע"ר גוף סטטוטורי מקצועי ועצמאי, על האגף לנקוט את הפעולות הנדרשות לחיזוק אי-תלותן באגף שיקום. נוסף על כך, לצורך מילוי ייעודן ותפקידן של הווע"ר, על האגף להכין תכנית הכשרה סדורה, מקיפה וייעודית לרופאי הווע"ר, שתספק להם את הכלים והידע הנדרשים לצורך התמודדות עם מכלול ההיבטים הנוגעים לעבודתם, ולהקפיד שכל רופאי הווע"ר ישתתפו בתכנית כאמור..."

לחצו כאן לעיון בדווח מבקר המדינה

 


 

נותני חסות: