אתר זה משתמש בקבצי קוקיז אתר זה משתמש בקבצי Cookies כדי להתאים אישית תוכן ומודעות. למידע נוסף OK
X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
מועדון החברים של פורטל נכי צהלהכרה כנכהחמי מרפאייעוץ משפטיקנאביס רפואיטפסים להורדהרכב רפואיטבלאות תגמוליםטיפולים רפואייםזכויות והטבותארגון נכי צהלאגף השיקום
X סגירה
 

שנה למלחמת "חרבות ברזל": נתונים מאחורי מאמצי השיקום

ארגון נכי צה"ל - חוד החנית בטיפול ושיקום הפצועים

מאז הקמתו, ארגון נכי צה"ל עמד לצד פצועי ופצועות צה"ל, ולצד כוחות הביטחון, בתהליך השיקום הפיזי והנפשי. במסגרת פעילותו, מנהל הארגון ארבעה בתי לוחם ברחבי הארץ – בתל אביב, בירושלים, בחיפה ובבאר שבע, המספקים מרחבים ייחודיים לשיקום, לתמיכה ולפעילות קהילתית. בתי הלוחם כוללים מתקני ספורט, שירותי רפואה מתקדמים, חוגים, ומרחבים לפעילות חברתית ושיקומית, והם פתוחים לפצועים ולבני משפחותיהם.

ארגון נכי צה"ל מתנהל דרך מערך מחוזות הכולל נציגים מהצפון ועד הדרום, הפועלים לתמיכה ולמתן מענה לפצועים במוקדים קרובים ככל האפשר לביתם. בראש הארגון עומד עו"ד עידן קלימן, שיחד עם ראשי המחוזות, נציגי הארגון וחברי ההנהלה, מוביל מאמץ עיקש לשיפור תנאי הפצועים והשגת זכויותיהם.

מלחמת חרבות ברזל

פתיחת דלתות בתי הלוחם ופיקוח על פצועי המלחמה בבתי החולים

עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" ב-7 באוקטובר 2023, ארגון נכי צה"ל התגייס מיידית לקליטת הפצועים. הארגון פתח את דלתות בתי הלוחם לפצועים, וכעת מספק להם תמיכה בכל שלבי ההחלמה והשיקום. בנוסף, נציגי הארגון מבקרים את הפצועים והפצועות בבתי החולים ובמכוני השיקום, ומסייעים להם ולעיתים גם לבני משפחותיהם במתן מענה רגשי ותמיכה מקצועית.

גידול חד במספר הפצועים

דוברות משרד הביטחון פרסמה בתחילת חודש נובמבר 2024 עדכון לפיו, בתוך שנה מאז פרוץ המלחמה, קלט אגף השיקום כ-12 אלף פצועות ופצועים חדשים, מה שמייצג עלייה של 20% במספר המטופלים באגף, המגיעים כעת לכ-74 אלף איש. 1,500 מהפצועים נפצעו פעמיים במהלך הלחימה, כאשר 900 פצועים פונו לבתי החולים מאז תחילת המבצע הקרקעי בלבנון.

בקרב הפצועים החדשים, כ-8,500 (66%) מתמודדים עם פציעות פיזיות, ו-5,200 מהם (43%) פיתחו תגובות נפשיות, בהן חרדה, דיכאון, קשיי הסתגלות ופוסט טראומה. בנוסף, 14% מהפצועים מוגדרים עם פציעות בינוניות-קשות, 23 מהם סובלים מפציעות ראש קשות, 60 קטועים איברים ו-12 פצועים שאיבדו את מאור עיניהם.

שיקום לפני בירוקרטיה: מודל חדש של טיפול

אגף השיקום במשרד הביטחון, בשיתוף עם ארגון נכי צה"ל, ממשיך להנהיג את מדיניות "שיקום לפני בירוקרטיה", מתוך מטרה לתת מענה רפואי ונפשי מיידי לכלל הפצועים. האגף מעכב את קיומן של ועדות רפואיות לשנה או יותר, במטרה לאפשר לפציעות הפיזיות והנפשיות להתגבש ולהעניק לפצועים את הזמן הנדרש להחלמה. לשם כך הוקמה חטיבת שירות לקוחות שתפקידה לפשט את התהליכים הבירוקרטיים ולסייע בפנייה ובמיצוי הזכויות.

מעונות שיקומיים חדשניים: ניידות מת"ן וחוות שיקומיות

על מנת להעניק לפצועים את התמיכה הנדרשת, הוקמו עשר חוות שיקומיות ברחבי הארץ בשיתוף פעולה עם ארגון נכי צה"ל. החוות מציעות מגוון פעילויות שיקומיות, בהן סדנאות גוף ונפש, מעגלי שיח ופעילות חקלאית, ומאפשרות לפצועים ליצור שגרת יום בריאה וחיובית. בנוסף, הוקמו ניידות מת"ן (תמיכה נפשית ראשונית), המספקות סיוע נפשי ראשוני ומגיעות לפי הצורך לבתי הפצועים.

במקביל, פתחה מערכת הביטחון את קו הסיוע "נפש אחת" הפעיל 24/7 ומספק מענה מיידי לפצועים ולבני משפחותיהם. כל הפצועים מקבלים אנשי קשר אישיים, המעניקים להם ליווי מתמשך במידת הצורך.

היערכות לעתיד: יעדי אגף השיקום להרחבת השירותים

על פי הערכות אגף השיקום, עד שנת 2030, מספר נכי צה"ל יגדל לכ-100 אלף איש, כאשר כ-50% מהם יתמודדו עם תגובות נפשיות. לצורך היערכות זו, הקים האגף חטיבה לשיפור המענה הדיגיטלי והטכנולוגי במטרה להנגיש את השירותים ולפשט את תהליכי הסיוע.

שנה למלחמת "חרבות ברזל", ממשיך ארגון נכי צה"ל לפעול בשיתוף עם משרד הביטחון כדי לספק לפצועים את המענים הנדרשים, להוביל תהליך שיקום מתקדם ולספק לפצועים את התמיכה לה הם זקוקים במסע ההחלמה הארוך שלהם.


 

נותני חסות: