לוחם שייטת 13 שנפצע קשה במהלך שירותו הצבאי והוכר כנכה צה"ל בדרגת נכות מיוחדת 100%+ בגין שיתוק בארבע מגפיו, מרותק לכיסא גלגלים. לא תיאר לעצמו כי יום בהיר אחד הוא "יזכה" לקבל מכתב ממשרד הביטחון, אגף השיקום - הגוף שאמון לטפל בו עם דרישה לתשלום חוב אסטרונומי העומד על כרבע מיליון שקלים בגין תשלום יתר.
הנדון, תשלום יתר בגין שעות ליווי. נכה יקר, אתה חייב לנו כסף, ליתר דיוק 245,700 ₪ בלבד!. זה לא אתה – זה אנחנו שטעינו בסכום התשלום מאז 1993. אבל מה לעשות ? החוב הוא שלך ובכל מקרה הגבייה תעשה על ידי ועדת תשלומי יתר, אנו מודים לך מקרב לב, משרד הביטחון, אגף השיקום, לשכת שיקום דן.
הנכה פנה במכתב למשרד הביטחון, העמיד אותם על טעותם וטען כי החישוב שעשו מוטעה וכי הוא לא חייב כסף עבור תשלום עודף. יחד עם זאת ציין הנכה במכתבו כי גם אם הייתה נעשית טעות הרי שהטעות נעשתה על ידי אגף השיקום ואין הם יכולים לגלגל את הטעות עליו ולבוא בדרישה כספית שאין באפשרותו לשלם.
באגף השיקום לא מיהרו לקבל את עמדתו של הנכה ובליית ברירה הוא נאלץ לשכור את שירותיו של משרד עורכי דין ולהגיש תביעה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בשיבתו כבית משפט לענייניים מקומיים.
אגף השיקום טען מנגד כי לכב' בית המשפט אין סמכות עניינית לדון בסוגיה, אך כב' השופטת מיכל אגמון גונן שלדברי שדרן הרדיו, צ'יקו מנשה: "ידועה כמי שלא עושה הנחות למערכת.." דחתה את טיעוני אגף השיקום והחליטה לנהל דיון בהקדם.
ואז, פתאום, בדרך פלא, נוצרת תפנית - אגף השיקום חוזר בו מטענותיו בגין תשלום יתר וחותם על הסדר עם הנכה בו האגף מתחייב שלא לדרוש ממנו כספים וכמו כן מכסה את הוצאות המשפט שנגרמו לו שעומדים על כמה עשרות אלפי שקלים..
בסיפור הלא יאומן הזה צצים ועולים מספר כשלים מהותיים בתפקודו של אגף השיקום במשרד הביטחון, כמו גם אוזלת היד של הגופים שמייצגים ופועלים למען זכויותיהם של נכי צה"ל.
הנושא הראשון שזועק לשמים הוא - הדרישה לקבלת החזרים רטרואקטיביים מהנכים בגין תשלום יתר. זאת בזמן שאגף השיקום מסרב לשלם תגמולים והטבות רטרואקטיבית לנכים שהכרתם התעכבה או נכים שלא היו מודעים לזכויות המגיעות להם מאגף השיקום ועתה הם רוצים את ההטבות בדיעבד.
הנושא השני הוא חוסר הרגישות של אגף השיקום במשרד הביטחון, נכה שמקבל מכתב דרישה בגין חוב של רבע מיליון יכול להיבהל, חלילה וחס ללקות בליבו או לעבור טראומה שתשפיע על מצבו הרפואי שגם ככה רעוע. על אגף השיקום במקרים אלו לפנות לארגון נכי צה"ל, לוודא את הסוגיה בטרם הוצאת מכתב דרישה.
לפעמים נדמה כי עובדי אגף השיקום שכחו לרגע כי מקום העבודה שלהם נוצר מלכתחילה בזכות אותם נכי צה"ל שמסרו את גופם ונפשם למען ביטחון ישראל. היינו מצפים כי העובדים יתייחסו לתפקידם מתוך שליחות ציבורית, נתינה ואכפתיות. אך המציאות כל פעם טופחת על פנינו בעוצמה ואגף השיקום מתגלה ככלב שמירה חסר רגישות ואמפטיה לנכים קשים לוחמים שנאלצים להיות תלויים באגף השיקום בכדי לשרוד ולחיות.