התפרסם בתאריך: 21/03/2005
יו”ר הוועדה ח”כ יורי שטרן יוזם הצעת חוק לשינוי מבנה הוועדות הרפואיות באגף השיקום במשרד הביטחון
הוועדה לענייני ביקורת המדינה קיימה היום דיון בדו”ח מבקר המדינה בנושא אגף השקום והוועדה להענקת זכויות לפנים משורת הדין.
הוועדה לביקורת המדינה התכנסה לדון בדו”ח המבקר וכן עקב פניות רבות של נכי צה”ל.
אגף השקום שבמשרד הביטחון מופקד על הטיפול במשפחות שכולות ובמי שהפכו לנכים בתקופת שרותם ועקב שרותם בצה”ל במסגרת אגף השיקום פועלת וועדה למד (לפנים משורת הדין) המעניקה הטבות גם למי שעל פי החקיקה הרלבנטית אינם זכאים לכך. הוועדה פועלת למעלה מ – 20 שנה ללא מקור כדין.
ביוזמתה של ח”כ קולט אביטל, הופיע היום בפני הוועדה ליעוז אמר, שנפצע בעת שירותו הצבאי וכתוצאה מכך התפתחה אצלו מחלה המביאה לשיתוק הדרגתי. משרד הביטחון נתכחש למקרה למעלה משלוש שנים ומסרב לאשר לו טיפול רפואי.
ח”כ אביטל אמרה כי המערכת מתייחסת בזלזול וברשעות וכי קיים פער גדול בין הכוונות הטובות למעשים בשטח.
ח”כ יורי שטרן, יו”ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה,אמר כי כל אחד מאיתנו יכול להיות במצבו של ליעוז וחייבת להיות הזדהות של החברה עם פצועי צה”ל וקורבנות טרור לדבריו. לדבריו ”זה דבר קריטי שעליו נקום או ניפול במלחמות הבאות”.
מבקר המדינה מר אליעזר גולדברג אמר כי מי שצריך להכיר בנכות היא וועדת ערר ואח”כ ניתן לערער לבימ”ש העליון. לא ניתן לעקוף דרך זו. יחד עם זאת יש לפתור את בעיית תקופת הביניים, לפני שהתקבלה ההחלטה בדבר הכרה בנכות.
”איך אני אמור לחיות בינתיים?” שאל ליעוז את המבקר לדבריו ”האזרח הקטן אינו יכול לעמוד מול הגוף החזק ששמו משרד הביטחון”.
יו”ר ארגון נכי צה”ל מר משה מטלון אמר כי משרד הביטחון מחויב, ע”פ חוק, לטיפולים רפואיים עד מתן ההחלטה הסופית בדבר הכרה בנכות, אך היא לא עושה זאת. בוועדה התברר כי כפיפות הוועדות הרפואיות לקצין תגמולים יוצרת ניגוד אינטרסים בכך שקצין תגמולים קובע את ההכרה. לפני כשנה הוגש בג”ץ בנושא והיו קרובים להחלטה אך משרד הביטחון חזר בו מסיכום.
עו”ד רחל סטוביצקי ממשרד הביטחון אמרה שאגף השיקום מצא שמבחינה פרקטית יש הרבה בעיות בשטח וכרגע קיימת נכונות למצוא פתרון לבעיה בשיתוף משרד המשפטים.
יו”ר הוועדה ח”כ יורי שטרן אמר כי לא ניתן להמשיך במצב שבו מצד אחד מי שמגיעים לו זכויות לא מקבל ומי שלא מגיע לו מקבל לפנים משורת הדין – ע”פ וועדת למד, וועדה שאין לה כל ביסוס חוקי.
ח”כ שטרן פנה למשרד הביטחון בבקשה להגיש לוועדה דיווח על ביצוע המלצות דו”ח ורדי שהוגש לפני שנתיים וחצי וכלל כ – 100 המלצות לשיפור פעילות אגף השיקום.