אני מאוד אוהב לטייל בכל רחבי העולם, למרות שיש אנשים שזה לא נראה להם מובן מאליו. כי אתם מבינים, אני סובל ממוגבלות פיזית ומתנייד באמצעות כיסא גלגלים. לפני כמה שנים נדרתי לעצמי נדר, על פיו אני לא אתן למצב הגופני שלי להגביל אותי. מאז טיילתי במגוון יעדים בעולם, חלק מהם מותאמים בצורה מעולה לסובלים מקשיי התניידות בעוד אחרים דורשים שיפור.
בפראג, "העיר הזהובה", אני חולם לבקר כבר שנים. שמעתי רבות וטובות על היופי של העיר ומוקדי העניין הרבים הפזורים בה: כיכר העיר העתיקה עם השעון המפורסם - השעון האסטרונומי (Astronomical Clock), גשר קארל, מצודת פראג, מגדל הטלוויזיה, קתדרלת ויטוס הקדוש, התיאטרון השחור. דמיינתי ביקור בכיכרות ההומים, במוזיאונים בנושאים שונים, ברחובות העתיקים, במרכזי הקניות ובשאר מוקדי העניין של פראג כפי שהם מופעים במדריך פראג בעברית.
לפני כמה חודשים, החלטתי לקחת את המושכות ולהתחיל לתכנן טיול בפראג. כמיטב המסורת, ניגשתי לבירורים הראשונים, שעוסקים בשאלה חשובה אחת: עד כמה פראג נגישה עבור בעלי המוגבלויות? את התשובה לשאלה הזו, מניסיון, חשוב לחלק לכל אחד מהפרמטרים המרכיבים טיול ממוצע. אז עשיתי את התכנונים, יצאתי לטיול, וחזרתי כדי לספר לכם.
בתי מלון מומלצים בפראג | הזמן עכשיו אטרקציות בפראג | הזמן כרטיסים לתיאטרון השחור בפראג
תכנון הטיול מראש - מומלץ ברבים מהיעדים באירופה. במקרה של בעלי מוגבלויות פיזיות, התכנון המוקדם אינו המלצה אלא חובה של ממש. זה נכון על אחת כמה וכמה בעיר כמו פראג (Prague). הבירורים הראשוניים שערכתי הציגו תמונה של עיר שאינה נגישה לבעלי מוגבלויות כמו ערים תיירותיות אחרות באירופה, אבל מנגד כזו המיישרת קו והופכת לנגישה יותר משנה לשנה. כך כבר הבנתי את חוקי המשחק העיקריים: בפראג יש לא מעט רחובות צרים ובעלי מפלס שאינו אחיד, אבל רוב האתרים התיירותיים המרכזיים נגישים. מספר המלונות הנגישים הולך וגדל, דוגמא נוספת, אבל גזרת המסעדות היא עדיין בעייתית.
השורה התחתונה היא שהתכנון המוקדם יאפשר לכם הנאה מקסימלית מהחופשה, תוך התאמה שלה אליכם ולרמת התפקוד שלכם. אני ממליץ לתכנן מראש כמה שיותר דברים הקשורים לחופשה: החל מהמלון בו שוהים, דרך האתרים התיירותיים בהם מבקרים ועד למסעדות ולמקומות בילוי נגישים שיעבירו את זמנכם. אל תיקחו כמובנת מאליה את ההתאמה של פראג לבעלי המוגבלויות, מכיוון שחוסר התאמה עלול לשבש לכם את הטיול. כאשר סגרתי מראש את רוב הדברים, וביצעתי את הבירורים בצורה שקטה עוד מישראל, יצאתי לבירת צ'כיה עם שקט נפשי.
בחירה נכונה של בית מלון משפיעה משמעותית על החוויה בטיול, במיוחד אצל בעלי מוגבלויות פיזיות – בכך אין ספק. הדרישות הבסיסיות הן למלון עם מעלית וגישה נטולת מדרגות. החדרים עצמם רצוי שיהיו נגישים אף הם, למשל בכל הנוגע למקלחת: בעל המוגבלויות הפיזיות יזדקק למקלחת ללא משטח הגבהה, גדולה מספיק ורצוי כזו עם מעקות ושאר אביזרי עזר. לחצו כאן לאיתור מלון בפראג >>
לא כל המלונות של פראג מקיימים את התנאים האלו, ממש לא. בעיר עם מבנים עתיקים רבים, ייתכן בהחלט שהמלונות לא יהיו מונגשים בצורה מספקת. במהלך הבדיקות שערכתי הבנתי שהסבירות למצוא מלון נגיש בפראג גדלה כאשר בוחנים את המלונות של הרשתות הבין-לאומיות המוכרות, ופחות במקרה של המלונות העממיים הפשוטים. לכל מלון יש עם זאת חוקים משלו, כך שהקביעה הזו אינה תורה מסיני.
שימו לב תמיד היכן ממוקם המלון. עקב ההתניידות הקשה, העדיפו מלון הנמצא במרכז פראג או סמוך לתחבורה ציבורית מונגשת – גם אם המחיר שלו יהיה מעט גבוה יותר. פראג גם כך היא יעד זול מאוד במונחים אירופאיים, כך שאתם יכולים לעשות את ה"הקרבה" הכלכלית הזו בלי יותר מדי רגשות אשמה.
קושי מרכזי בפראג הוא שאמצעי התחבורה הציבורית אינם נגישים לנכים בצורה מלאה. בהחלט אפשר להסתדר, אבל רק לאחר שמבינים "מי נגד מי" ומבצעים כמה בדיקות מראש. זה מתחיל עם המטרו, אשר כשני שליש מהתחנות שלו הן נגישות: כלומר כוללות גישה דרך הרחוב, באמצעות מעלית, עד לרציף עצמו. גם העלייה למטרו תיעשה באמצעות רמפה, שמאפשרת עלייה עם כיסא גלגלים. המשמעות של כך היא שיש בפראג עשרות תחנות שאינן נגישות. אם מוסיפים לכך את העובדה שגם המעבר בין קווים בתחנה מסוימת עלול להיות אתגר, אפשר להגיע למסקנה שפחות מומלץ לבעלי מוגבלויות להתנייד בפראג באמצעות המטרו.
הרכבת החשמלית של פראג, הטראם, מציעה תמונה מעט יותר מעודדת. כל תחנות הטראם נגישות במידה כזו או אחרת. לא כל כלי הרכב המגיעים לתחנות הם נגישים ומאפשרים עלייה של כיסאות גלגלים באמצעות רמפה, אבל מדובר במספר מכובד הנמצא במגמת עליה. אגב, בחלק מתחנות התחבורה הציבורית תמצאו שילוט אלקטרוני המראה לא רק מתי מגיע כל אחד מהקווים, אלא גם איזה קו נגיש לכיסאות גלגלים.
את הסקירה אנחנו ממשיכים עם האוטובוסים, דרך התניידות פופולארית מאוד בפראג. ברוב לרכבת החשמלית, רוב האוטובוסים (אבל לא כולם) נגישים לכיסאות גלגלים באמצעות רמפה, המופעלת על ידי הנהג. יש שיטענו שההתניידות באוטובוסים ברמה הכללית היא מסורבלת ואיטית יותר מאשר הרכבת החשמלית, כמו גם שלוחות הזמנים שלהם ידידותיים פחות.
העברה משדה התעופה במלון שבמרכז העיר יכולה להיעשות בשלל דרכים, על פי המיקום הספציפי של המלון, שעת ההגעה ופרמטרים נוספים. עם זאת ההמלצה שלי היא לשקול בחיוב שירות הסעות משדה התעופה, שכולל ברוב המקרים כלי רכב נגישים. בדרך זו ההגעה לעיר לתחילת הטיול תהפוך לפשוטה פי כמה, סוגיה משמעותית על רקע הקושי להבין בתחילת הדרך את חלק משילובי התחבורה הציבורית בפראג והכללים העיקריים שלה.
גולת הכותרת של הביקור בפראג הוא האטרקציות השונות המרכיבות אותה. השאלה העיקרית שהעסיקה אותי היא עד כמה העובדה שאני מתנייד באמצעות כיסא גלגלים תמנע ממני את האפשרות למצות את האתרים האלו עד תום. לאחר מעשה, אני יכול לטעון בפה מלא שרוב האתרים בעיר כן מציעים מענה הולם לבעלי המוגבלויות הפיזיות.
הסיבה הראשונה היא שחלק מהקסם של פראג הוא פשוט הליכה רגלית – או ליתר דיוק באמצעות כיסא גלגלים – ברחובות העיר ובין האטרקציות השונות. גשר קארל (Charles Bridge) הוא נוח יחסית להתניידות עקב העובדה שהוא רחב במיוחד. לכן, גם אם הוא עמוס בתיירים סביר שתצליחו לנווט בו בצורה משביעת רצון. ממש בתחילת הגשר יש שירותים ציבוריים נגישים לכיסאות גלגלים. מרחק לא גדול משם תמצאו את כיכר העיר העתיקה - כיכר סטרומצקה (Staromestske Namesti), אף היא נגישה.
אם אתם רוצים להגיע לנקודת התצפית במגדל התצפית בראש מגדל השעון המפורסם, תוכלו לעשות זאת באמצעות מעלית. הכניסה הראשית כוללת מדרגות, אבל צוות המקום ישמח להפנות אתכם למעלית נגישה הנמצאת בסמוך. החיסרון היחידי הוא שהמראה הנשקף מראש המגדל הוא מעט מוגבל ונעשה מאחורי זכוכית. הסיבה היא שמפלס התצפית ה"רגיל" במקום הוא פשוט קטן מדי מכדי לארח כיסאות גלגלים.
מצודת פראג (Prague Castle) היא עוד אתר שביקור בעיר אינו יכול להיות שלם בלעדיו. רוב האזורים במתחם המצודה הענקי נגישים לכיסאות גלגלים. הכניסה לארמון המלכותי העתיק, לגלריה ולגני מצודת פראג נעשית למשל דרך רמפות ייעודיות. רמפות תוכלו למצוא גם בקתדרלת ויטוס הקדוש (St. Vitus Cathedral), מהמונומנטים המפורסמים של פראג. עובדה נוספת לזכות הקתדרלה היא שבסמוך לה יש חדר שירותים נגיש לבעלי מוגבלויות.
מגדל הטלוויזיה ז'יז'קוב (Zizkov Television Tower) של פראג מספק מראות עוצרי נשימה של העיר. גם בעלי המוגבלויות הפיזיות, לשמחתי, יכולים ליהנות מהם. הבניין המודרני כולל שלוש מעליות, שתוכלנה לקחת אתכן לנקודות התצפית. גם במגדל רוזנדלה שבראש גבעת פטרין, המציע מראות מרשימים לא פחות של העיר, יש מעלית שמונעת מבעלי המוגבלויות את הטיפוס הבלתי אפשרי במדרגות הרבות. החיסרון העיקרי הוא שלמעלית הזו יש דורשים רבים, ולכן אתם יכולים לצפות לזמן המתנה ארוך.
המוזיאונים ומרכזי הקניות של פראג ממוקמים פעמים רבות במבנים מודרניים יחסית, או לכל הפחות בכאלו שהונגשו כך שיתאימו לבעלי מוגבלוית פיזיות. אני כן ממליץ לתכנן מראש את המסלול על פי שאלת הנגישות.
עם כל היופי והצדדים הקלאסיים של פראג, היטמעות בחיי הלילה העשירים שלה היא חלק מרכזי בחוויה בה לדעתי. מכיוון שבשאלת הנגישות עסקינן, אציין בנקודה הזו שלא כל מקומות הבילוי בפראג – וזה כולל רבות מהמסעדות – נגישים באופן משביע רצון. אני לא טוען שהאדם הסובל מהמוגבלות הפיזית צפוי להישאר רעב משך כל הטיול שלו בפראג, אלא שעליו לקחת בחשבון שחלק גדול מהמקומות שהם מבקר בהם לא יתאימו לו באופן מלא. אל תשכחו שגם כאן, אנחנו מדברים על מקומות בילוי הנמצאים פעמים רבות בתוך מבנים העומדים על תילם תקופה ארוכה מאוד ולא בהכרח הותאמו להיות נגישים.
התמונה דומה גם בכל הנוגע למקומות אחרים שאפשר לחשוב עליהם בהקשר של בילוי לילי בפראג, לרבות פאבים, ברים או מועדונים. אני ממליץ לכם לסמן מראש כמה שמות של מקומות הידועים בנגישות הראויה שלהם, גם אם קיימת אופציה ללמוד על הצד הזה שלהם בשיטת ה"ניסוי והטעייה".
התיאטרון השחור (Black Light Theater) הוא חלק מרכזי מאוד בחוויית הבילוי בפראג, או אפילו בפן התרבותי שלה. ברוב המקומות המקיימים מופעים של התיאטרון השחור כן ניתן מענה לנכים בדמות מעליות הלוקחות אותם למפלסים השונים, שורות ראשונות המוקדשות לכיסאות גלגלים או מקומות ייעודיים לצד השורות. עם זאת קחו בחשבון שחלק גדול מהמקומות האלה הוא אינטימיים, כך שהיצע הכרטיסים בהם מוגבל – ועל אחת כמה וכמה כרטיסים למושבי נכים. תהיה זו המלצה מועילה לכן לשריין מראש כרטיסים למופעי התיאטרון השחור המעניינים אתכם, אופציה שגם עשויה לאפשר לכם למצוא מחירים נוחים עבורם. הזמן עכשיו כרטיסים לתיאטרון השחור של פראג