אתר זה משתמש בקבצי קוקיז אתר זה משתמש בקבצי Cookies כדי להתאים אישית תוכן ומודעות. למידע נוסף OK
X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
מועדון החברים של פורטל נכי צהלהכרה כנכהחמי מרפאייעוץ משפטיקנאביס רפואיטפסים להורדהרכב רפואיטבלאות תגמוליםטיפולים רפואייםזכויות והטבותארגון נכי צהלאגף השיקום
X סגירה
 

יציאה לשוק העבודה

כיצד לזהות מכשולים כשיוצאים לשוק העבודה ואילו כלים עומדים לרשותינו

לא פשוט להתמודד עם שוק העבודה הישראלי, וודאי לא כאדם בעל מוגבלויות. מלבד ההתמודדות עם העבודה והמעסיקים, על הנכים בישראל להתמודד גם עם בירוקרטיה וקשיים אחרים בדרך אל התעסוקה ההולמת

השמת נכים בעבודה

שילוב נכים בשוק העבודה

בימינו יש לא מעט חסמים שעלולים להפריע לנכה להשתלב במקום עבודה בארץ, גם אם הוא נכה צה"ל. ישנם קשיים טכניים וישנם קשיי הסתגלות הן מצד העובד והן מצד החברה בה הוא משתלב. עוד לפני ההתמודדות עם קשיים אלו, ישנה ההתמודדות הנוספת מול הגופים השונים המטפלים בשילוב העובד במקום העבודה – אלו אשר אמורים לדאוג להכשרה, למצוא מקום עבודה, לדאוג לקבלת קצבאות וכדומה.

מצבם של נכי צה"ל יחסית לכלל הנכים בארץ הוא טוב. אגף השיקום בשיתוף אנשי הכשרה מקצועית ועובדת השיקום מטפלים בהם, דואגים לקשר בין הגופים המטפלים וגם מעודכנים יותר בחידושים הקיימים לגבי הנושא במשק ויכולים להחליט החלטות מיודעות ביתר קלות.

מצב התעסוקה בקרב כלל הנכים בארץ

להלן הסיבות למצב התעסוקה הרעוע אצל נכי ישראל שאינם נכי צה"ל:

• במקומות עבודה רבים עדיין אין נגישות טכנית לעבודת בעלי מוגבלויות – אפשרות להגיע עם כיסא גלגלים, מחשב עם תוכנת הקראה למתקשים בראייה, תרגום לשפת הסימנים וכדומה

• ישנם חסמים חברתיים לקבלה והשתלבות של נכים במקומות העבודה – החסמים קיימים בקרב כלל העובדים, ההנהלה הבכירה והבוסים הישירים. הסיבות לכך מתחילות מחינוך לקוי לקבלת השונה בכלל החברה

• עדיין קיימות סטיגמות אשר דואגות להסללת נכים לעבודות חלקיות בשכר נמוך מבלי להתחשב ביכולות והפוטנציאל הקיים

• ועדת לרון עדכנה את חוק הקצבאות אשר בעבר גרם למצב בו עבודה חלקית בשכר נמוך ביטלה קבלת קצבה ולכן הפכה ללא כדאית. כיום המצב שונה מעט וניתן לעבוד ללא פגיעה בקצבה ולהגדיל את ההכנסה. למרות השינוי בחוק, אי התמצאות של פקידי הביטוח הלאומי וחוסר המודעות לחוק מצד הנכים לא מביא למימוש הזכויות הללו

• ריבוי גורמים אחראיים – ישנן קבוצות ממשלתיות רבות שאחראיות לקידום ושילוב בעלי מוגבלויות בשוק העבודה. הקבוצות הללו פועלות בחוסר תיאום כאשר אף אחת מהן אינה לוקחת אחריות מלאה על הנושא

• גם מקומות העבודה המציעים עבודות לבעלי מוגבלויות, על פי רוב, מציעים משרות חלקיות בשכר נמוך שאינן תואמות את הפוטנציאל של מחפש העבודה

• קיימים חששות אמתיים מפני השתלבות כושלת בשוק העבודה בשל כל הגורמים הללו

מצבם של נכי צה"ל מעט טוב יותר בהשוואה לכלל השוק. העבודה היחסית צמודה של רבים מהם עם גורמי שיקום הופכת אותם למעט מעודכנים יותר ובעלי סיכויי השתלבות טובים יותר.

השוק מונה כ- 800,000 נכים, כ-60,000 מתוכם הם נכי צה"ל בעלי נכות מעל 20% וזכאים לתגמול בסיסי, מתוכם כמה אלפים מקבלים תגמולים מיוחדים על אי יכולת לעבוד או בגין יכולת לעבודה חלקית . ביטוח לאומי מתגמל אך ורק נכים בעלי 40% נכות ומעלה בזכאות לקצבה כלשהי.

קצבת נכות

קיימים הבדלים בין נכות צה"לית לנכות של ביטוח לאומי – בביטוח לאומי זכאות מותנית בוועדה בה נקבע אי כושר עבודה. ייתכן בהחלט מצב בו שני אנשים במצב דומה יקבלו קצבאות והכרה שונים במשרדים השונים. רק אחוז נמוך יחסית מכלל הנכים האזרחיים מקבל קצבת נכות כללית מביטוח לאומי.

המצב בקרב משרד הביטחון הוא שונה ואחוז גבוה יותר של נכים מקבל קצבה. למרות זאת, הדרך לקצבה ארוכה ועלולה לעבור בתביעות משפטיות.

שכר הטרחה המוגדר על ידי עורכי הדין שנשכרים לצורך קבלת הקצבה על ידי נכים אזרחיים שונה מזה הנקבע עבור נכי צה"ל. במקרים רבים של נכות באזרחות שכר הטרחה נקבע כאחוז מכלל הקצבה שתתקבל, כאשר המצב המקובל לגבי תביעות נכי צה"ל עורכי הדין לוקחים סכום ראשוני + אחוז מסוים מקצבאות של שנתיים.

קצבת נכות נקבעת על פי שלל גורמים נרחב – החל מסוג הפגיעה, גובה ההכנסה, והפגיעה בכושר ההשתכרות. פגיעה בכושר ההשתכרות שונה מאחוזי נכות כיוון שייתכן שאדם בעל אחוזי נכות גבוהים עדיין יכול לעבוד במקצועו ללא פגיעה כלל, לפחות בתיאוריה. בפרקטיקה, חסמי נגישות עלולים להפריע לשילובו בעבודה שאינו נלקח בחשבון כלל.

ביטוחים פרטיים לאובדן כושר עבודה

אובדן כושר עבודה הוא חלק מהשלישייה המרכיבה כיום את מרכיב הפנסיה בקרנות הפנסיה החדשות יחד עם ביטוח חיים וחסכון פנסיוני. כמו קצבת נכות, גם קצבת אובדן כושר עבודה נקבעת על פי הפגיעה ביכולת ההשתכרות ולאו דווקא על פי אחוזי הנכות. אדם שנפגע לאחר שעבד והפך לזכאי לקבלת קצבה על אובדן כושר עבודה יכול לקבל השלמה לגובה הקצבה שנקבעה לאחר תשלום הקצבה מהמשרד הרלוונטי.

הקצבה הזו משולמת לנפגע עד ליציאה לפנסיה אז היא מוחלפת בקצבת הפנסיה. יתרון נוסף בביטוח זה הוא שבמידה וקיימת פגיעה קשה, הביטוח מכסה לא רק את קבלת הקצבה אלא גם את ההפרשות לחסכון הפנסיוני כך שגם במידה והאדם אינו מוצא עבודה הפנסיה שלו ממשיכה לגדול ולצבור.

רצוי ללכת לקבלת ייעוץ פנסיוני כדי להבטיח שתנאי זה מתקיים וגם כי קיימים עדכונים להפרשות. ישנן קרנות המעניקות גידול מסוים על פי ותק להפרשות המבוסס על תרחישי העלאה במשכורת.

אז... מאיפה מתחילים?

המקום הטוב ביותר להתחיל בו עבור נכי צה"ל הוא אצל עובד התעסוקה במחוז השיקום בו הוא מטופל. עובד התעסוקה ידאג להכנסת נכה צה"ל לתור להשמה, הכשרה במידת הצורך וליווי גם הוא במידת הצורך. הליווי יעשה במקרים בהם נדרשת הכשרה תוך מפעלית או ליווי למשך חצי שנה של עובד שיקום לאחר הקבלה לעבודה במקרים של פגיעת נפש או ראש. ישנם גופים נוספים אשר מטפלים בהשמת עובדים בעלי מוגבלויות – הג'וינט, עמותת סיכוי שווה ועוד וכדאי לתת גם להם סיכוי.


 

נותני חסות: