אתר זה משתמש בקבצי קוקיז אתר זה משתמש בקבצי Cookies כדי להתאים אישית תוכן ומודעות. למידע נוסף OK
X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
מועדון החברים של פורטל נכי צהלהכרה כנכהחמי מרפאייעוץ משפטיקנאביס רפואיטפסים להורדהרכב רפואיטבלאות תגמוליםטיפולים רפואייםזכויות והטבותארגון נכי צהלאגף השיקום
X סגירה
 

כיצד לעבור את הועדה הרפואית בהצלחה

שש הטעויות מהן נרצה להמנע בבדיקת ועדה רפואית

מאת : עו"ד יואב אלמגור

כל נכה צה"ל עבר בדיקה בפני הועדה הרפואית; שבאותה מידה ניתן לאמר גם שכל נכה צה"ל זוכר היטב את הבדיקה, ולאו דווקא לטובה.

אלפי ועדות רפואיות נערכות לנכי צה"ל בכל שנה, וקביעותיהן משפיעות השפעה מכרעת על זכויות הנכים בעתיד. לקביעות הועדה השפעה על קבלת הטיפול הרפואי הנרחב שבאמצעות לשכות השיקום, על הקף התגמולים הכספיים והזכויות שמגיעות לנכה.

דוגמאות נפוצות להשפעה הגדולה על זכויות הנכה הן אופן סיווג הפגיעה המוכרת שלו, והדרך בה מתוארות תלונותיו של הנבדק ומסקנות בדיקתו בפרוטוקול הישיבה, כשאלו עשויות להשפיע על החלטת הרופא המחוזי באישורו את הטיפולים הנחוצים לנכה.

כנגד השפעה זו מפתיעה העובדה שתוך דקות ספורות בלבד על הנבדק להציג את מצבו הרפואי באופן אופטימלי לשם קבלת כל זכויותיו.

כמעט תמיד התלונה היא שלא היה די זמן להציג את כל טיעוניו. כעניין שבשגרה, לא אורכת הצגת הדברים יותר ממספר דקות; כתב העת הרפואי היוקרתי לנסט ( Lancet) ציין נתון מפתיע ביותר: מטופלים מופסקים בדבריהם ובתלונותיהם בפני הרופאים שבשירות הציבורי, כדוגמת קופת חולים, לאחר 20 שניות בלבד ! אם כך הדבר במפגש רופא עם מטופל שתכליתו טיפול, כשלרופא  חובות מקצועיות של הרופא לאתר את ההפרעה ממנה סובל המטופל ולאבחונה, הרי שמשך הזמן עלול להיות מצומצם יותר במקרה של דיון בפני ועדה רפואית, שאין כל חובה מקצועית כלפי הנבדק.

זו אולי הסיבה לכך שנבדקים רבים יוצאים בתחושה מתוסכלת שהם לא נשמעו כלל. תחושתם של הנבדקים לגבי תקינות הבדיקה של הועדה הרפואית חשובה ביותר, ולעתים היא תחרט בזכרונם למשך זמן רב.

ואולם כאן נסקור את כמה נקודות, על קצה המזלג, שיסייעו להופעה יעילה שלכם מול הועדה. יש לזכור כי נבדקים עלולים לבצע טעויות משמעותיות בפני הועדה, אשר עלולות לפגוע בתביעתם. ריכזנו מספר המלצות להיערכות בפני הועדה הרפואית דרך הצגת הטעויות הרווחות.

הגזמה

התיצבות של נכה לועדה הרפואית במחשבה שרופאיה צפויים לפסוק אחוזי נכות נמוכים ממה שמגיע לו עלולה לפגוע בו בסופו של דבר. אין להציג מצב רפואי חומר בהרבה מהמצב האמיתי, וקיים סיכון שהנבדק יפגע באופן שלא תפסק לו הנכות שהיתה מגיעה לו ממילא.

עוינות

בשל תאורים רווחים של פעולת הועדות הרפואיות, הנבדק עלול להכשיל את עצמו כשהתיצבותו בפני הועדה תלווה בעוינות מצידו כלפי הרופאים שבועדה, כשהוא צופה שכך יתנהגו הרופאים כלפיו. ואולם זו נבואה שמגשימה את עצמה פעמים רבות, ועדיפה גישה חיובית ועניינית.

העדר מיקוד

על הנבדק לדעת מה מטרת הועדה ומה ייבדק במסגרתה, לשם מיקוד דבריו בפני הועדה. על הנבדק להבין מהם הקריטריונים שמשפיעים על החלטת הועדה, ורק כך יוכל לדבר לעניין בזמן הקצר ביותר שעומד לרשותו בפניה.

ארכנות

תוך זמן קצר על הנבדק לשקף את כל פגיעותיו, שמן הסתם טלטלו אותו ואת בני משפחתו, והובילו להגבלות משמעותיות בכל תחומי החיים. על הנבדק להתגבר על הרצון לשתף את הועדה בכל הקשיים, ולהתרכז רק במה שהוא חיוני במיוחד. זהו מבחן של ממש במקרים רבים, שכן ככל שהפגיעה רחבה יותר הרצון לשתף את חברי הועדה הוא גדול יותר, ודווקא פירוט יתר של התלונות יחשב כ"שידול" של הועדה ואולי אף כמניפולציה, שתפגע בסופו של דבר בנבדק.

בושה

רצוי להשקיע מאמץ בהתגברות על תחושה המבוכה שבתאור הפגיעות האינטימיות, אף שמדובר בבעיות נפשיות וגופניות שכוללות מצוקה רבה ובפני זרים, שיתכן שנתפסים כעויינים. הפתרון עשוי לבוא בצורת הכנה מראש מה ייאמר בישיבת הועדה.

אי ידיעת הזכויות

אין להקל ראש בשורה הארוכה של זכויות להן זכאי הנבדק במסגרת הבדיקה, שאולי נחזות להיות טכניות בלבד, ואולם להו עשויות להיות השלכות קריטיות על ההליכים בפני קצין התגמולים. זכות להגשת תגובה מצד הנבדק לממצאי בדיקה שנערכה לו, תגובה לחקירה פרטית סמויה – הן רק כמה מהדוגמאות הבולטות לכך.

בהצלחה!


( המאמר המלא מפורסם באתר משרד עו"ד יואב אלמגור, http://www.almagorlaw.co.il/ )


 

נותני חסות: