אתר זה משתמש בקבצי קוקיז אתר זה משתמש בקבצי Cookies כדי להתאים אישית תוכן ומודעות. למידע נוסף OK
X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
מועדון החברים של פורטל נכי צהלהכרה כנכהחמי מרפאייעוץ משפטיקנאביס רפואיטפסים להורדהרכב רפואיטבלאות תגמוליםטיפולים רפואייםזכויות והטבותארגון נכי צהלאגף השיקום
X סגירה
 

מפציעה ועד שיקום – חלק ראשון – מהפציעה ועד הפניה למשרד הביטחון

מפציעה ועד שיקום - ההליכים בצבא ובמשרד הביטחון.

הבהרה ואזהרה: המובא כאן  הוא תיאור כללי ועל כן גם חלקי  של המצב המשפטי, ראוי ורצוי לבדוק כל מצב לגופו, השתדלתי  לדייק בכל פרט ופרט, אך ייתכן כי נפלו שגגות וטעויות, ועל כך צערי, והתנצלותי מראש. אנא הרגישו בנוח לפנות אלי בכל שאלה הערה וטרוניה, ארז יער, עו"ד

חלק ראשון - מהפציעה ועד הפניה למשרד הביטחון

מעת הפציעה בשירות, וההגעה לבית החולים מועבר הפצוע מיחידתו ומוצב ליחידה הצבאית באותו בית החולים. שמה הישן של יחידה זו היה  רמ 2  או  יק"ר (יחידת קישור רפואית).

היחידה אמורה לקשר בין צרכיו הרפואיים והשיקומיים של הפצוע ולעיתים גם משפחתו ובין בית החולים ורשויות הצבא.

ברובם המכריע של המקרים, חוזר הפצוע לאיתנו במהירות וחזור ליחידתו ולתפקידו. במקרים  אחרים נדרש הליך של התאמה מחודשת של פרופיל צבאי, שעשוי לגרום לצורך להצבה בתפקיד או יחידה אחרים מאלו בהם שירת החייל בעת פציעתו.

במקרים הקשים יעמיד הצבא את הפצוע בפני וועדה רפואית צבאית אשר תיקבע לו פרופיל "פוסל שירות" זמני או קבוע .

על קביעת הפרופיל ניתן לערער 30 יום מקביעתו לוועדה רפואית עליונה, וכמו כן ניתן להגיש בקשה להתנדב לשירות.

במרבית המקרים חייל בשרות חובה שנקבע לו פרופיל פוסל שירות ישוחרר באופן מיידי מצה"ל. שחרור זה נובע מהסמכות המוקנית בחוק לצבא לשחרר באופן זמני או קבוע חיילים בשירות חובה, ולהחזירם לשירות באם מצבם הרפואי ישתפר.

לעיתים מתלווה להליך זה תחושה רעה של הפצוע ו/או בני משפחתו שלא ציפו כי הצבא יפעיל הליך לשחרור לפני תום שירות החובה.   שחרור מוקדם זה יכול ליצור מצוקה כלכלית, במיוחד אצל חיילים בודדים, שלא תמיד יש לה מענה. פצועים בדרגת פציעה בינונית ומעלה, יוכלו לקבל בתנאים מסוימים סיוע כלכלי ממשרד הביטחון,.

באם ממשיך החייל את שירות החובה שלו, כלומר שלא נקבע לו פרופיל פוסל שירות, הוא יוכל להגיש את בקשת ההכרה למשרד הביטחון רק סמוך לשירותו, היות וחוק הנכים מקנה זכויות רק ל"חייל משוחרר".

אך במידה ונקבע סעיף פוסל שירות, והחייל משוחרר מיידית מהשירות יציעו נציגי הצבא לפצוע להגיש בקשת הכרה למשרד הביטחון על מנת שישמר הרצף הטיפולי עם השחרור מהצבא ועל מנת להניע את תהליך ההכרה בפגיעה התפקודית בעקבות הפציעה.

עם תום תקופת הפרופיל הרפואי ה"זמני" עשוי  הפצוע להיות מזומן לוועדה רפואית חוזרת על מנת שיקבע הפרופיל הרפואי שלו מחדש, אם כי לעיתים  מקבל הפצוע תעודת שחרור ופטור ממילואים "מחמת צמצום כוחות המילואים" או סיבה אחרת גם בלא זימון וועדה רפואית.

לעיתים נוצר אצל מקבלי הפרופיל הצבאי פוסל השירות הזמני הרושם כי מדובר בתקופה נמנית, ולעיתים אין רשויות הצבא דורשות המשך שירות החובה למלוא אורכו, מסיבות שונות. אבל חשוב לדעת  כי  באופן רשמי התקופה בה מצוי הפצוע בפרופיל זמני פוסל שירות (פרופיל 24)  אינה נחשבת כשירות. היינו שמועד השחרור משירות החובה נדחה, מהמועד  ה"ידוע" בתקופת הזמן בה היה הפצוע בפרופיל זמני.

חשוב לדעת כי החוק מאפשר לרשויות הצבא לדרוש מהפצוע להשלים את שירות החובה לאורכו המלא מיד עם שיפור מצבו הרפואי וקביעת פרופיל רפואי המאפשר חזרה לשירות, אם כי כאמור לא תמיד עומדות רשויות הצבא על השלמה זו.

חייל בשירות קבע, ימשיך את שירות הקבע גם לאחר הפציעה ככל שזו מאפשרת המשך שירות ויוכל להגיש בקשת הכרה למשרד הביטחון, ולהיות מוכר על ידו בעודו בשירות.

עבור חייל מילואים קיים הסדר, שלא תמיד מיושם, של המשך שירות המילואים בתנאים הכתובים בהוראות הצבא, וגם הם יוכלו להגיש בקשת הכרה באופן מיידי.

לא פחות חשוב להתייחס לסוגיית תעודת הלוחם. כעקרון, לוחם זכאי לתעודת לוחם רק לאחר שהשלים 20 חודשי שירות כלוחם אלא אם הפציעה אירעה בפעילות קרבית בטרם הושלמה תקופה זו. ערכה הסמלי של תעודה זו חשוב לעיתים הרבה  יותר מאשר הניתן לעשות עמה.


להמשך עיון:

פקודת מטכ"ל הדנה בטיפול בחיילים פצועים
פקודת מטכ"ל הדנה בהגשת בקשת הכרה למשרד הביטחון
פקודת מטכ"ל הדנה בסיוע למשפחות פצועים מאושפזים
פקודת מטכ"ל הדנה (גם) בחיילי מילואים שנפצעו בזמן ועקב שירותם
פקודת מטכ"ל הדנה בחיילי מילואים שנפגעו במהלך גיוסם בשעת חירום


ארז  יער
סיגל וארז יער - משרד עורכי דין
www.yaar-law.com


 

נותני חסות: