בעקבות מלחמת חרבות ברזל, נפצעו עשרות אלפי לוחמים ולוחמות במהלך הקרבות והאירועים הביטחוניים שהתרחשו בישראל. חלק מהפצועים הם חיילים ששוחררו מצה"ל מסיבות רפואיות עוד לפני שסיימו את מלוא שירותם הצבאי, ולחלקם טרם מלאו 21 שנים - הגיל המזכה באפשרות לקבל רישיון לנשיאת כלי ירייה על פי החוק שהיהקיים עד כה.
בעקבות פניות רבות לכנסת מצד גופים שונים בראשם יו"ר ארגון נכי צה"ל, עו"ד עידן קלימן וכן אזרחים מודאגים, הוחלט לבצע שינוי חקיקה שיאפשר גם ללוחמים שנפצעו במהלך שירותם, אך לא סיימו 3 שנות שירות או לא הגיעו לגיל 21, לקבל זכאות לרישיון נשק. שינוי זה נחקק במסגרת תיקון מס' 25 לחוק כלי הירייה, שעבר לפני מספר ימים (10.3.2025) בכנסת ישראל.
תיקון 25 לחוק כלי הירייה מרחיב את הזכאות לקבלת רישיון לנשיאת נשק גם לחיילים שנפצעו במהלך השירות, שוחררו מסיבות רפואיות לפני הגיעם לגיל 21, ולא סיימו את מלוא תקופת השירות הצבאי.
עיקרי התיקון:
✅ הרחבת הזכאות: חיילים שנפצעו במהלך השירות ושוחררו לפני גיל 21 יוכלו להגיש בקשה לרישיון נשק, בדומה לחיילים שסיימו שירות מלא.
✅ תנאים לקבלת הרישיון: על המבקשים לעמוד בדרישות הבטיחות, כולל בדיקות רקע והכשרה מתאימה, כפי שנדרש מכל אזרח המבקש רישיון לכלי ירייה.
החוק הקיים עד כה אפשר רק לחיילים שסיימו שירות מלא והגיעו לגיל 21 ומעלה להגיש בקשה לרישיון נשק. כתוצאה מכך, לוחמים שנפצעו בתוך השירות, שוחררו מוקדם ולא הגיעו לגיל המזכה, לא יכלו לקבל נשק להגנה עצמית, אף על פי שנפגעו במסגרת הגנה על המדינה.
תיקון 25 לחוק כלי הירייה אושר בכנסת בתאריך 10 במרץ 2025, והוא נכנס לתוקף מיידית. החוק עבר בקריאה שנייה ושלישית וזכה לתמיכה של 14 חברי כנסת, ללא מתנגדים.
תיקון 25 לחוק כלי הירייה הוא צעד הוגן ומתבקש שמעניק ללוחמים פצועים את הזכות להגן על עצמם, בדומה לשאר הלוחמים שסיימו שירות מלא. התיקון החדש מאפשר לחיילים שנפצעו ושוחררו טרם סיום השירות להגיש בקשה לרישיון נשק, בכפוף לתנאים הנדרשים.
זהו ניצחון חשוב לפצועי צה"ל, שמקבלים כעת הכרה בזכותם להגן על עצמם, ולוקח בחשבון את המציאות הביטחונית שבה אנו חיים.