אתר זה משתמש בקבצי קוקיז אתר זה משתמש בקבצי Cookies כדי להתאים אישית תוכן ומודעות. למידע נוסף OK
X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
מועדון החברים של פורטל נכי צהלהכרה כנכהחמי מרפאייעוץ משפטיקנאביס רפואיטפסים להורדהרכב רפואיטבלאות תגמוליםטיפולים רפואייםזכויות והטבותארגון נכי צהלאגף השיקום
X סגירה
 

מפציעה ועד שיקום חלק שני - הפנייה לאגף השיקום במשרד הביטחון

חלק שני - הפניה לאגף השיקום במשרד הביטחון

לקראת השחרור מהצבא כאשר מדובר בחייל חובה, או מיד כאשר העדיפות הראשונה אינה הטיפול הרפואי המיידי, יש להגיש בקשת הכרה למשרד הביטחון.

זוהי הדרך היחידה להתחיל את תהליך ההכרה היות וחוק הנכים מחייב הגשת בקשה, ומועד הגשת הבקשה הינו המועד ממנו נקבעת הזכאות, למעט במקרה של חייל חובה אשר אם יגיש את בקשת ההכרה עד שנה ממועד שחרורו יחשב יום השחרור כמועד תחילת ההכרה.

חוק הנכים מאפשר הכרה כ"נכה צה"ל" במי שנפצע בעת שירותו ועקב שירותו, וכן שפציעתו לא אירעה עקב "התנהגות רעה וחמורה" מצידו.

התנאי של "עת השירות" מחייב שהפציעה אירעה בעת השירות ולא לפניו.  כלומר פציעה שאירעה לפני הגיוס לא תהיה מוכרת כנכות שנגרמה עקב השירות. יחד עם זאת עם השירות החמיר פציעה קודמת, יכול משרד הביטחון להכיר רק בהחמרה שחלה.

לדוגמא, רישום בתיק קופת חולים על כאבים בברך עוד טרם הגיוס יכול לגרום  לכך שהפגיעה התפקודית בברך לאחר פציעה נוספת בברך זו בעקבות נפילה בשירות לא תוכר במלואה אלא רק בחלקה.

חיילי חובה יוכרו גם על פציעות שיארעו בעת חופשה (בארבעה עשר הימים האשונים של חופשה מאושרת ובתנאים נוספים המצוינים בחוק) . חיילי קבע ומילואים יוכרו רק עם פציעתם הייתה "במקום השירות" או בדרך הקצרה ממנו או אליו (ובתנאים נוספים המופיעים בחוק).

התנאי של "עקב השירות" מחייב קשר סיבתי בין השירות לבין הפציעה.  קשר סיבתי זה יכול להיות פשוט וברור מאליו כמו למשל במקרה של פציעה קרבית ויכול להיות מורכב יותר למשל במקרה של פריצת דיסק, הנתפסת בעיני משרד הביטחון כמחלה ולא כפציעה.

במקרה בו יכול הפצוע לפנות לגורמים נוספים, למשל בתאונת דרכים יצטרך הפצוע "לבחור" באחד ממנגנוני הפיצוי הזמינים לו.
תחילתו של ההליך הוא במילוי טופס "בקשת הכרה". הטופס כולל פרטים אישיים הנדרשים לאגף השיקום במשרד הביטחון  לשם פתיחת תיק, וכן מקום לפירוט נסיבות הפציעה והקשר בינה  לשירות.

באם נערך "דו"ח פציעה" חשוב לצרפו לבקשת ההכרה, כמו גם את סיכום אשפוז (או שיכום ביניים אם הפצוע טרם שוחרר מבית החולים).

היות ומשרד הביטחון יטפל רק בפגיעות שיצוינו חשוב מאוד לוודא שכל הפגיעות תצוינה (אפילו אם מדובר בכאב בלבד). במקרה בו התמונה הרפואית אינה מלאה העת הגשת הבקשה, מומלץ לציין בטופס הבקשה להכרת זכות או בדף הנלווה, שעדיין לא התבהרה תמונת הפגיעה המלאה, וייתכן שקיימות פגיעות נוספות שתתבהרנה בהמשך.

כאשר המצב הרפואי מתבהר, כדאי  לדבר על כך עם הרופאים ולפנות לאגף השיקום במשרד הביטחון ולעדכן את בקשת ההכרה באשר לפגיעות הנוספות.

ניתן להגיש את הבקשה דרך הצבא (רמ2 או מערך הנפגעים), לשלחה עצמאית בדואר, למסור אותה ידנית בלשכות אגף השיקום או להגישה באמצעות עורך דין.

אופן הגשת הבקשה חשוב הרבה פחות מאופן מילוי הבקשה, שכן כאמור פגיעות שלא תצוינה בו במפורש לא יפתח באשר אליהם תהליך הכרה, ואי ציון ברור של הקשר הסיבתי לשירות ונסיבות המפציעה המדויקות יכול לגרום לעיכוב הטיפול בבקשה לצורך בירור פרטים אלו.

באגף השיקום קיימים מספר קציני תגמולים שהם עובדי מדינה שעברו הכשרה והסמכה מיוחדת ולהם ניתנה הסמכות על פי חוק הנכים להחליט בבקשות ההכרה המוגשות לאגף השיקום.

לאחר הגשת הבקשה ופתיחת תיק במשרד הביטחון תתקבל החלטה ראשונית של קצין התגמולים בה ייכתב כי הגיע למסקנה שהחבלה  אירעה, או לא אירעה,  בזמן ועקב השירות.

מרגע שהתקבלה החלטת קצין התגמולים על ההכרה בחבלה, זכאי הפצוע  הן לטיפול רפואי על חשבון משרד הביטחון (כתחליף לטיפול על חשבון הצבא) והן לתגמול טיפול רפואי בשל אי כשירותו הזמנית לעבוד, ככל שיש אי כשירות שכזו.  מקום שהדבר נחוץ  לפי המלצת הרופאים המטפלים יהיה זכאי הפצוע גם להסעות לטיפולים.

יודגש כי ביצוע התשלומים ומתן האישורים להסעות ולטפול התרופתי כרוך באישור הרופא המחוזי של משרד הביטחון. עבור אלה הנמצאים באשפוז מלא, נציג/ת הביטחון בבית החולים הוא/היא איש/אשת הקשר, אשר יטפל בהעברת כל הנדרש לקבלת אישורו של הרופא המחוזי.

אלה אשר מצויים באשפוז יום או בכל מסגרת טיפולית אחרת יתבקשו להעביר את בקשותיהם בצירוף המלצת הרופא המטפל לרופא המחוזי בלשכה אליה הוא משתייך לפי אזור מגוריו. ועל כן צוינה בהודעת ההחלטה גם שמה וכתובתה של הלשכה הרלוונטית של משרד הביטחון.

ניתן לבצע גם לבצע בירורים הטלפונים דרך מוקד אגף השיקום באמצעות טלפון מס': 03-7776777.

להמשך עיון:
טופס בקשת הכרה בפציעה
הוראת משרד הביטחון – הכרה בנכות
הוראת משרד הביטחון – בחירה בזכויות
פירוט תהליך ההכרה


ארז  יער
סיגל וארז יער - משרד עורכי דין
www.yaar-law.com


 

נותני חסות: