אתר זה משתמש בקבצי קוקיז אתר זה משתמש בקבצי Cookies כדי להתאים אישית תוכן ומודעות. למידע נוסף OK
X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
מועדון החברים של פורטל נכי צהלהכרה כנכהחמי מרפאייעוץ משפטיקנאביס רפואיטפסים להורדהרכב רפואיטבלאות תגמוליםטיפולים רפואייםזכויות והטבותארגון נכי צהלאגף השיקום
X סגירה
 

משבר חמור ביחסי נכי צהל עם אגף השיקום במשרד הביטחון

עידן קלימן, יו"ר ארגון נכי צה"ל: "התפרקות ערכית, מוסרית ותפקודית של אגף השיקום"

ביום רביעי ה - 14 באוקטובר 2020 התכנסה ועדת החוץ והביטחון בראשותו של ח"כ צבי האוזר ובהמשך לבקשתו של יו"ר שדולת נכי צה"ל בכנסת ח"כ עוזי דיין, לדיון מיוחד בעקבות משבר חמור ביחסי נכי צה"ל עם אגף השיקום במשרד הביטחון ולאור פרסום מסקנות ועדת בן ראובן לעניין זכויות נכי צה"ל. 

מסקנות ועדת בן ראובן לעניין זכויות נכי צה"ל חושפות לדברי יו"ר ארגון נכי צה"ל עידן קלימן את התפרקותו הערכית, המוסרית והתפקודית של אגף השיקום שפוגעת פגיעה קשה ואנושה בטיפול הרפואי ובזכויות המגיעות לנכי צה"ל.

ועדת בן ראובן לעניין זכויות נכי צה"ל

ועדת בן ראובן הוקמה בינואר 2020 על ידי מנכ"ל משרד הביטחון האלוף אודי אדם במטרה לבחון את הליקויים באגף השיקום כפי שהם עולים מדוח מבקר המדינה שהתפרסם בשנת 2018 ולאור טענות שהעלה יו"ר ארגון נכי צה"ל עידן קלימן שנכנס לתפקידו לפני כשנה ודרש בתוקף שינוי מהותי ומיידי ביחס וההתעמרות בנכי צה"ל על ידי אגף השיקום. בראש הוועדה מונה האלוף (במיל') איל בן ראובן.

מטרת ועדת בן ראובן

מטרת ועדת בן ראובן הייתה בראש ובראשונה קידום המענה השיקומי, הטיפולי והרווחתי של נכי צה"ל למען שיקומם המוצלח ושיפור איכות חייהם. תוך מתן דגש מיוחד כי נכי צה"ל יקבלו את כל צרכיהם על פי חוק, כמו גם, מתן כלים לאגף השיקום לממש את תפקידו בהענקת תמיכה וטיפול ראוי לנכי צה"ל וחיזוק הקונצנזוס הלאומי לגבי חשיבות הטיפול בנכי צה"ל.

מסקנות ועדת בן ראובן: קטסטרופה

במהלך פעילותה של ועדת בן ראובן נבחנו טענות מבקר המדינה וטענות ארגון נכי צה"ל ומסקנותיה מבשרות רע. הוועדה מצאה כי קיים חוסר אמון עמוק בין אגף שיקום נכים וארגון נכי צה"ל. אגף השיקום פועל על פי נהלים פנימיים שאינם מפורסמים בשקיפות לנכי צה"ל ובניגוד לתקנות שסוכמו בעבר. אגף השיקום פועל בחוסר משאבים שפוגעים באיכות המענה השיקומי לנכי צה"ל.

מתוך הדוח עולה לכאורה שאגף השיקום, הגוף שאמור לסייע לנכי צה"ל פועל באופן לקוי ובמקום לשקם וטפל בנכי צה"ל, נלחם בהם, פועל בחוסר שקיפות, מתערב בהחלטות רופאים מומחים ומונע טיפול רפואי.

עיקרי הנושאים לטיפול

מסקנות ועדת בן ראובן מתייחסות לשורה ארוכה של ליקויים מתמשכים לאורך שנים שפוגעים בטיפול בנכי צה"ל. לאורך תשעה עמודים מפורטת רשימה של ליקויים כמעט בכל תחום, החל מרכב רפואי שאגף השיקום רואה כהטבה בעוד ארגון נכי צה"ל רואה ככלי שיקומי. תהליך הזמנת טיפולים בחמי מרפא, ביטול מבחן ההכנסה, תפקד ועדת צר"מ, טיפול בהלומי קרב ופדויי שבי ועוד שורה ארוכה של המלצות (לרשימה המלאה הקליקו כאן וקראו את דוח ועדת בן ראובן).

דיון בוועדת חוץ וביטחון

כאמור ועדת החוץ וביטחון התכנסה לדיון מיוחד בנושא מסקנות ועדת בן ראובן מהם עולה כי אגף השיקום פועל באופן לקוי בכל הקשור לטיפול בנכי צה"ל. במהלך הדיונים בוועדה ניתנה רשות הדיבור לח"כ עוז דיין המשמש כיו"ר שדולת נכי צה"ל בכנסת, לעו"ד עידן קלימן, יו"ר ארגון נכי צה"ל, ראש אגף השיקום חזי משיטה וחברי הועדה : 

ח"כ עוזי דיין, יו"ר שדולת נכי צה"ל בכנסת :

"אנחנו לא במצב של עוז לתמורה בטרם פורענות, אלא אנחנו באמצע ותוך כדי הפורענות,  וצריך לראות איך יוצאים מזה. המשבר גם בצד הטיפולי-מקצועי וגם בצד החברתי. אנו רוצה שהדיון יציג גם את חומרתו של המצב וגם להגיע להצעות לאופן הטיפול. האחריות ברורה כאן, וגם העובדות בסך הכל. אני מאחל לעצמנו שנהייה ראויים לאנשים שנושאים בגופם את מחיר הביטחון של ישראל".

עו"ד עידן קלימן, יו"ר ארגון נכי צהל: 

"לצערי, בשנים האחרונות, היחסים בין המדינה ובין נכי צה"ל עברו שינוי דרמטי. מיקירי המערכת הפכנו לעול כלכלי.  הלך הרוח שכל כולו היה כיצד להטיב עם פצועי צה"ל, השתנה להלך רוח שרואה את הכל דרך החור של הגרוש.

בריאותו של הנכה ורווחתו הפכו לאחרונות בסדר העדיפויות של מדינת ישראל. אומר את זה בכאב רב ובאחריות מלאה: מדינת ישראל ממררת כיום את החיים לנכי צה"ל.  אגף השיקום של משרד הביטחון, הזרוע המבצעת והאחראית על שיקום נכי צה"ל, קרס!

"זה מתחיל בשער הכניסה, בוועדות הרפואיות. נכה צה"ל חדש, שרק יצא משיקום ארוך, נחשב לגנב ורמאי עד שלא יוכח אחרת. אחרי שהפצוע עבר את המכשול הראשון שהוצב בפניו, הוא צריך להמתין חודשים לרופא, כי פשוט אין מספיק רופאים בנמצא.

פעולה שהייתה פעם פשוטה – כמו הזמנת תרופות, טיפולי פיזיותרפיה, ציוד רפואי  - הפכה לסיוט.

נכה שזקוק לראות רופא – שימתין חצי שנה. החלפת רכב רפואי הפכה למבצע לוגיסטי מטורף. אתה הלום קרב ונזקק לפסיכולוג? רק למשך שלוש שנים. אחרי זה תסתדר"

אין יותר 'האדם שבטנק ינצח', יש את הטנק. האדם פחות חשוב.  אנחנו, פצועי צבא ההגנה לישראל הפכנו לגיבורי האתמול. כיום אנחנו עול כבד על צוואר ביטחון האומה. אני קורא לשר הביטחון גנץ ולשר לנושאים אזרחיים במשרד הביטחון מיכאל ביטון להיכנס באופן מיידי בעובי הקורה ולהביא למהפכה הדרושה באגף השיקום״.

סמנכ"ל וראש אגף שיקום נכים במשרד הביטחון, תא"ל (מיל') חזי משיטה: 

"סל הזכויות וההטבות שמדינת ישראל מעניקה לנכי צה"ל הינו חסר תקדים בכל קנה מידה. אין מקום בארץ או בעולם שמעניק לפצועים, וזה מוצדק במדינה שלנו, את מה שמדינת ישראל מעניקה לנכי צה"ל. 4 מיליארד ש"ח זה תקציב משרד הביטחון לנכים בלבד. ולא, אין בעיה של כסף. אם ראש אגף שיקום יחשוב שצריך תקציב נוסף, התקציב יגיע ולא משנה אם זה על חשבון טנק או מטוס".

"אני חושב שבשנים האחרונות בצענו קפיצת מדרגה משמעותית בטיפול בנכי צה"ל ואנחנו פועלים להשתפר כל העת. בעיקר בימים אלה, אנחנו משלבים ידיים עם ארגון נכי צה"ל. אנחנו היינו הראשונים בחודש מארס לקחת את הקורונה כמסדרון נפרד, להכניס לתוכו את נכי צה"ל ולא לפגוע בהם. הארכנו נכות זמנית, הארכנו תשלומים ותגמולים, הארכנו אובדן כושר עבודה. יצרנו קפסולה לנכי צה"ל בזמן הקורונה. אין לזה אח ורע בשום מקום".

מתוך הדיון בוועדת חוץ וביטחון:

משיטה התבקש להתייחס ליישום דו"ח הוועדה שהוביל חבר הכנסת לשעבר ואלוף (מיל') איל בן ראובן, אשר הגישה את מסקנותיה לפני כחודשיים, ואמר כי הוועדה הוקמה ע" מנכ"ל משרד הביטחון הקודם, ומונחת עכשיו על שולחנו של מנכ"ל משרד הביטחון הנוכחי, אשר ידון בה בפתיחות, ויקבע סדר עדיפויות לגבי היישום.

משיטה גם התבקש להתייחס לאפשרות ביטול מבחן ההכנסה לנכי צה"ל והקפאת זכויותיהם בהחלטת ממשלה, ואמר לגבי ביטול מבחן ההכנסה כי זהו המצב החוקי, ולגבי שאר הזכויות מדובר בהחלטת ממשלה, ולכן הדברים הם לפתחם של הממשלה והכנסת.

סיכום הדיון 

לסיכום הדיון ביקש יו"ר הוועדה, ח"כ האוזר, לאשר החלטת ועדה רשמית. החלטה זו אושרה פה אחד וזו לשונה:

"הוועדה דנה בעניין המשבר ביחסי נכי צה"ל עם משרד הביטחון בראיית תפיסת היסוד של החברה הישראלית, הרואה חובה מוסרית ולאומית לדאוג ולשקם מי שהקריב גופו ונפשו להגנת המדינה ושלום אזרחיה".

"הוועדה שמעה בקשב את עמדת ארגון נכי צה"ל באשר לצורך ברפורמה בכל הקשור לטיפול ושיקום נכי צה"ל".

"הוועדה עומדת על הפערים בין עמדת הארגון היציג לבין עמדת משרד הביטחון".

"הוועדה קוראת למשרד הביטחון לבחון בחינה כוללת את מערך היחסים בין המשרד לבין נכי צה"ל,  בלב פתוח ונפש חפצה, וזאת לרבות: מבחן ההכנסה לנכי צה"ל, פעילות המערך הרפואי לנכי צה"ל, בחינת תורת השיקום ועדכונה, תקנות העסקת נכי צה"ל, מערך הטיפול בהלומי קרב ופדויי שבי, ומעמד בתי הלוחם".

"הוועדה קוראת למשרד הביטחון להשלים את בחינת המלצות ועדת בן ראובן ולהציג בפני הוועדה את עמדת המשרד תוך 45 ימים".

"הוועדה תמשיך לפעול כדי לוודא שיקום האמון, יישור ההדורים ופעולה משותפת לטובתם ורווחתם של נכי צה"ל".


 

נותני חסות: