אתר זה משתמש בקבצי קוקיז אתר זה משתמש בקבצי Cookies כדי להתאים אישית תוכן ומודעות. למידע נוסף OK
X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
מועדון החברים של פורטל נכי צהלהכרה כנכהחמי מרפאייעוץ משפטיקנאביס רפואיטפסים להורדהרכב רפואיטבלאות תגמוליםטיפולים רפואייםזכויות והטבותארגון נכי צהלאגף השיקום
X סגירה
 

סוגיית הטיפול בנפגעי הלם קרב חזרה לכנסת

יו"ר ארגון נכי צה"ל, עידן קלימן נאבק למען נפגעי פוסט טראומה בוועדות הכנסת

בתאריך ה- 22 ליוני 2020 התכנסה ועדת העבודה והרווחה בכנסת בראשותו של ח"כ חיים כץ לדיון בסוגיית טיפול וסיוע לנפגעי הלם קרב.

הדיון נערך לבקשתו של ח"כ אופיר סופר ויושב ראש ארגון נכי צה"ל עו"ד עידן קלימן.

סוגיית הטיפול בנפגעי הלם קרב מגיעה פעמים רבות לדיונים בוועדות הכנסת, כאשר בכל פעם עולה מחדש הקושי איתו מתמודדים נפגעי הלם קרב בהכרה מול אגף השיקום במשרד הביטחון, קבלת טיפול רפואי הולם, ליווי רפואי ועוד שלל היבטים והתעמרות מצד אגף השיקום.

יושב ראש ארגון נכי צהל - עידן קלימן בועדת העובדה והרווחה בכנסת  | צילום : כנסת ישראל

עידן קלימן : ההתעמרות בנפגעי הלם קרב חייבת להיפסק

יו"ר ארגון נכי צה"ל, עו"ד עידן קלימן תקף בוועדה את התנהגותו של אגף השיקום בכל הקשור בטיפול בפצועי צה"ל ובהלומי קרב במיוחד, לדברי קלימן :

"...יש אנשים שמטופלים שנה-שנתיים עד שמגיעים בפעם הראשונה לוועדה. זה יוצר לא פעם תסכול בקרב הפונים שנדרשים להוכיח את הפגיעה שנים רבות אחרי המקרה...".

"...לאגף השיקום אין תקציבים למחקר ופיתוח ולכן הוא נשאר מאחור. לחלל שנוצר נכנסו גופים אזרחיים. מדובר בפגיעה בחוסן הלאומי. המצב כיום מחייב לשאול האם ראוי שמשרד הביטחון ימשיך לטפל בנכי צה"ל או שיש להוציא את הטיפול למשרד פרטי חיצוני? ..."

״... ישנה תמונה עגומה ושאלות קשות לגבי ההכרה בנפגעי פוסט טראומה. חייבים להפסיק עם שיטת מצליח ועם ההפחדה של נכי צה”ל. גורמים מטעם המדינה מגיעים לוועדות רפואיות ומהלכים אימים באופן שיטתי על נפגעים. 

אני לא רוצה שנמשיך לדבר על הבעיות של הלומי הקרב, אלא שנפתור אותן !

ולאור האמון האישי שלי בשר ביטון, ביו”ר הוועדה וביו”ר השדולה למען נכי צה”ל ח”כ עוזי דיין, אני מאמין שיש כאן הזדמנות לשינוי ...”

פוסט טראומה היא פגיעה שמלווה לוחמים רבים והיא מורכבת

דבריו של קלימן מקבלים משנה תוקף כאשר שומעים בוועדה את שיתופו האישי של ח"כ אופיר סופר 

"...פוסט טראומה היא פגיעה שמלווה לוחמים רבים והיא מורכבת, כי היא לא ניכרת לא על פניהם ולא על גופם של הנפגעים. מדובר במיטב בנינו. אנחנו שלחנו אותם והרבה פעמים אנחנו לא זוכרים לבוא ולחבק אותם כשצריך. נכון היה שהדבר היה בטיפול הרמטכ"ל והצבא אבל בפועל עוסק בזה משרד הביטחון..."

נקיים דיון בכל שבוע - עד שהנושא יטופל

יו"ר הועדה ח"כ חיים כץ הודיע כי "... מאחר ונציגי אגף השיקום לא סיפקו תשובות מספקות לטענות שהעלו מתמודדים עם פוסט טראומה, בראשן הצבת קשיים וסחבת בתהליך ההכרה בהלומי הקרב... "

הכריז יו"ר הוועדה: "נקים ועדת משנה בנושא ונקיים דיון בכל שבוע - עד שהנושא יטופל".

חה"כ מבקשים לתמוך בנפגעי פוסט טראומה :

ח"כ אלעזר שטרן, לשעבר ראש אכ"א: "... הרבה שנים להיות הלום קרב הייתה בושה, כי אתה כאילו לא מספיק חזק. זה דבר שלא רואים אותו ולכן החשדנות כלפיך הייתה גדולה יותר. לא יתכן שאנשים שבשבילם נולד המונח נכי צה"ל נופלים בין הכיסאות. המערכת הייתה צריכה לקחת את האנשים האלה והעלאות אותם על ראש שמחתה, רק לשאול מה הם צריכים ...".

ח"כ יאיר גולן, לשעבר סגן הרמטכ"ל אמר: "... פגשתי לאחרונה עשרה לוחמים שהכרתי בשירות הצבאי, שמונה מתוכם פוסט טראומטיים ואף אחד מהם לא הוכר על ידי אגף השיקום. אנשים חווים סיוטים נוראיים ולא מקבלים טיפול כי מבקשים מהם דברים לא הגיוניים- מאיפה הם יביאו דו"ח פציעה אחרי 17 שנה? אנשים לא עובדים 5-10 שנים ולא מקבלים דבר ... "

ראש אגף השיקום : המציאות היא שאי אפשר להכיר בכל אחד שמבקש

מנגד טען ראש אגף השיקום, חזי משיטה כי אגף השיקום מטפל ב – 52,000 נכי צה"ל כאשר 10% מהם סובלים מפוסט טראומה :

"... אדם כזה יקבל כל מה שצריך לקבל, אין לנו סל תרופות. כבר כשיש הבנה שהולכים לקראת הכרה, האדם שלא יכול לעבוד בגין מצבו מתחיל לקבל תגמול חודשי של כ-5,000 ₪ שיהיה לו למחייה. 

אם מדובר במסלול ירוק קבלת ההכרה לוקחת ימים, אולי שבועות. זה קורה כשיודעים מתי היה האירוע ואיפה ואין מחלוקת על מצב האדם. 

מאידך, אם מדובר באדם בן 41 על אירוע שקרה בגיל 19- זה יכול לקחת זמן ..."

"... אגף השיקום עובד על פי חוק. אם ירצה המחוקק - ישנה את החוק וכך נפעל, המציאות היא שאי אפשר להכיר בכל אחד שמבקש ישירות, זה לא עובד ככה. אין לי שום בעיה של תקציב לטפל בנכי צה"ל. קיימים רופאים ואנחנו לא מתערבים בהחלטותיהם ...".

כאמור, יו"ר הועדה ח"כ כץ לא קיבל את טענות אגף השיקום וקבע כי 

"...לאור היעדר קבלת תשובות מספקות מגורמי המקצוע... "

"... הוועדה תקים ועדת משנה לטיפול בנושא הלומי הקרב ותקיים דיון בכל שבוע, עד שהנושא יטופל ..."


 

נותני חסות: