הליכי הכרה בנכות צהלית מול קצין התגמולים במשרד הביטחון יכולים לארוך מספר שנים, ההליך כולל הכרה בנכות, זימון לרופאים מומחים, קבלת חוות דעת מקצועית, ועדות רפואיות ועוד.
מזה מספר עשורים שנכי צה"ל מרגישים כי לאגף השיקום אין מה להפסיד, אגף השיקום פועל בעצלתיים מתוך סחבת בידיעה מראש שלאחר קבלת אחוזי הנכות על ידי הועדה הרפואית לא ישולמו לנכה תגמולים רטרואקטיביים בגין זכויות המגיעות מתוקף הוראות אגף השיקום, אלא תגמולי נכות בלבד.
במילים אחרות אפשר לומר שאגף השיקום "מרוויח" מראש וחוסך תקציבים במיליוני שקלים על גבם של נכי צה"ל, אם בעזרת "סחבת", פניה לבית משפט וכד'. הליכים שבסופם מונעים מנכי צה"ל קבלת תגמולים בגין הוראות אגף השיקום כמו תגמולי ניידות, דמי קירור, חימום ועוד כאשר המרוויח היחיד הוא אגף השיקום במשרד הביטחון.
בימים שלפני סוף שנת 2013, פסק בית במשפט העליון לטובתו של לוחם גולני לשעבר, נכה צה"ל בהווה, משה לופו. ההחלטה של בית המשפט העליון, שמה קץ לעוול של עשרות שנים.
על פי החלטת כב' בית המשפט בוטלה הוראת אגף השיקום אשר מנעה תשלום רטרואקטיבי בגין זכויות והטבות מתוקף הוראות אגף השיקום, וכן הורה בית המשפט לאגף השיקום במשרד הביטחון לשלם לנכי צה"ל עבור כל הזכויות המגיעות להם מיום השחרור או הגשת התביעה לאגף השיקום.
(עע"ם 7335/10, קצין התגמולים - משרד הביטחון נ' משה לופו ואח'),
אגף השיקום טען מנגד כי קבלת התביעה של מר משה לופו תשפיע על תקציב אגף השיקום, לטענת קצין התגמולים מדובר בתקציבים של עשרות מיליוני שקלים.
במילים אחרות אגף השיקום מודע לעובדה שמר משה לופו צודק, אך עדיין מה שמניע את האגף הוא סכום הכסף ש"נחסך".
כב' השופט דחה את הטענה וקבע כי משרד הביטחון מסר נתונים שגויים וכי בפועל מדובר בתקציב שלא יעלה על 14 מיליון ₪ בשנה.
אך יחד עם זאת קבע בית המשפט כי התשלום רטרואקטיבית יבוצע מהיום והלאה ונכי צה"ל שנפגעו בעבר כנראה של יזכו לדבר וחצי דבר מפסק הדין הנוכחי.
שוב אנו נתקלים באגף השיקום שפועל מתוך מניעים ואינטרסים כלכליים ולא מתוך מתן פיצוי צודק והולם לנכי צה"ל, השיקול הכלכלי של אגף השיקום פוגע בזכויותיהם של נכי צה"ל, בתשלומי התגמולים ואיכות הטיפול הרפואי.
לעתירה שהוגשה על ידי מר משה לופו לבית משפט העליון, הצטרף גם ארגון נכי צה"ל, מעיון בפסק הדין קשה שלא לשאול, מדוע ארגון נכי צה"ל לא פעל לפני שנים למיגור התופעה ?
הרי שכב' השופט אליקים רובינשטיין מציין כי היועץ המשפטי לממשלה מר מני מזוז קבע כבר בשנת 2005 כי מדובר באפליה.
עם חוות דעת כזאת של היועץ המשפטי לממשלה היכן היה ארגון נכי צה"ל ?
מדוע לא דאג הארגון ליידע את החברים והחברות על חוות הדעת של היועץ המשפטי לממשלה מר מני מזוז ?
חוות דעת שבמקרים רבים היו יכולים להשפיע על קבלת תגמולים בגין הוראות אגף השיקום, מדובר על סכומים שמגיעים לחיסכון של 14 מיליון שקלים בשנה.