בטיסה מעל שמי ישראל בשעות הצהריים של יום העצמאות ניתן להבחין בעשן שמיתמר מעל מאות המנגלים שפזורים ברחבי המדינה, כל פינה שיש בה מקום נמצא בה מנגל, גם אם מדובר בפארק שכונתי נידח.
לכבוד יום העצמאות למדינת ישראל אנו שמחים להציג בפניכם את המדריך לממנגל הישראלי שיפתור לכם בעיות רבות.
במשך שנים פיתחו הישראלים שיטות רבות ומגוונות בנסיון למצוא את השיטה הטובה והבטוחה להדלקת המנגל.
ישנם אנשים שדואגים להטביע את הפחמים בכמות מכובדת של נפט או דלק ולזרוק גפרור פנימה ולמלמל לעצמם ולמנגל "עכשיו נראה אם לא תידלק", אין ספק שברוב המיקרים זה עובד והמנגל נדלק, אבל מהבשר המוכן ניתן היה להריח ריח חריף של דלק.
ישנם אנשים שניסו את מזלם והשתמשו להדלקת המנגל בזרדים וענפים יבשים שהיו פזורים במקום ובמשך דקות רבות עבדו ועמלו וניסו להדליק את המנגל עד שנגמרו להם הגפרורים.
ישנם אנשים שלהדלקת המנגל משתמשים בבקבוק או שניים של חומר מדליק או לחילופין בחבילה שלמה של חומר מדליק מוצק.
ישנם אנשים שקונים מאוורר ניטען אך ורק לצורך הדלקת המנגל או לחילופין מפוח אוויר בצורת משאבה של אופניים.
לפני מספר שנים נדהמתי לגלות בקופות של רשתות המזון הגדולות, מניפה מפלסטיק גמיש שתפקידה לשמש כלי ניפנוף, בהשוואה לחתיכות הקרטון והמטקות זה נראה רעיון בכלל לא רע, רק השאלה אם הדבר עמיד לשעות עבודה רבות ומה יעשו כל המפונקים בשביל שלא תכאב להם היד לאחר הניפנוף.
שסיפרתי לחבר שהוא ממנגל מושבע שאני לא מנפנף ולהדלקת המנגל אני משתמש בחצי קוביה של חומר מדליק מוצק, הוא גיחח ומיד פלט "בו נתערב שלא", הרעיון שלנצח בהתערבות העלה על שפתי חיוך קל אך העדפתי שלא לפגוע בכבודו של האיש וקבענו שביום שבת בצהרים נפגש אצלי בגינה ונעשה "על האש".
יום השבת המיוחל הגיע וחברי הטוב הגיע אלי בביטחון עצמי, שהיום הוא עומד לפדח אותי, מבלי להרבות במילים, לקחתי את המנגל, שפכתי פנימה חבילת פחמים קטנה, לקחתי חצי קוביה של חומר מדליק מוצק ושמתי אותה במרכז, גפרור אחד והקוביה דולקת, אני מסדר סביבה את הפחמים עד שמתקבלת צורה של פרמידה ואז מניח בקצה הפרמידה קופסת שימורים שפתוחה משני הכיוונים.
איך אתה רוצה את הקפה שלך אני שואל, מה זהו, הוא מתפלא, ככה אתה משאיר את המנגל, זאת ההמצאה שלך ממשיך הוא לשאול ואני משיב בחיוב,כן את השאר יעשה הטבע, מה זאת אומרת יעשה הטבע הוא שואל ואז עם הכנת הקפה אני מוצא עצמי מסביר לחברי את התהליך שיוצרת קופסת השימורים שמשמשת לצורך הדלקת המנגל כארובה ועל משולש האש שכולל חום, חומר וחמצן, הארובה חוסמת את האוויר ועל מנת שהקוביה תמשיך לדלוק היא יונקת את האוויר מתחתית הפרמידה ויוצרת בערה חזקה שגורמת לפחמים להדלק, אתם לא מאמינים נסו ותראו.
הישראלים אוהבים לאכול, לא סתם אחוז גבוה מהאוכלוסיה סובל מעודף משקל, אצלנו האוכל הוא החגיגה הגדולה ואם חגיגה אז יאלה מנגל, שיפודים, קבב, סטקים, צלעות, כנפים, מרגז, נקניקיות, כבד אווז, כבד עוף וכל המרבה הרי זה משובח.
שיפודים מומלץ להכין משווארמה נקבה או עוף פרגיות, (הבשר שנמצא על השוק של העוף), אני אישית מעדיף לקנות את הפרגיות או השווארמה נקבה שהם טריים אצל הקצב השכונתי, הקצב מנקה אותם וחותך אותם לקוביות מוכנות לשיפודים, מקילו טרי יוצאים כ - 12 שיפודים עמוסים.
עוף במנגל יוצא טעים וזול, כיום כמעט בכל איטליז שכונתי ניתן לקנות עוף במחיר שווה לכל כיס ולבקש מהקצב השכונתי ל"פרק" את העוף לחלקים השונים : כנפים, כרעיים, חזה עוף, (מהגרונות והעצם המרכזית ניתן לעשות מרק), המלצה לבקש מהקצב להוציא את הבשר שעל הירך ואז נקבל סטייק פרגיות או לחילופין נחתוך לקוביות ונקבל שיפודי פרגיות.
הדעות חלוקות לגבי מאכל חלקים פנימיים, ישנם כאלו שטוענים שחלקים אלו מכילים את כל הליכלוך שהיה בגוף וישנם טוענים כי דווקא חלקים אלו הם בריאים יותר, מבחינתי כבד עוף צלוי על המנגל הוא מעדן שאסור לוותר עליו, כבד משאירים לסוף כאשר הפחמים "דקה לפני הסוף", את הכבד שהוא מומלח היטב מניחים ברשת צליה על המנגל ומחכים בסבלנות.
התיבול לעוף הוא מגוון, ישנם שמעדיפים לתבל במלח ופלפל שחור, ישנם שמעדיפים תבלין עוף בגריל או תבלין לשווארמה וישנם שמעדיפים להשרות את העוף כ - 24 שעות לפני הצליה במרינדה משובחת, ראה מתכוונים מומלצים בפרק שלישי.
בקבב אין קסמים מה ששמים בקבב זה מה שמקבלים, אני ממליץ לעשות את הקבב בבית ולא לקנות קבב מוכן, הקבב המוכן מלא בפוספטים ושומן שמעורבבים עם בשר טחון, גם בטעם יש הבדל ממשי בין קבב מוכן לקבב בייתי, ראה מתכוונים מומלצים בפרק שלישי.
בשר כבש הוא בעייתי במקצת אלא עם כן קונים אותו טרי, על מנת שבשר הכבש יהיה רך וטעים יש להכין אותו מבשר טרי ששהה לפחות 4 - 3 ימים במקרר לאחר השחיטה, בשר כבש קפוא ייצא תמיד קשה, טיפ זה קיבלתי מחברי הטוב הבעלים של מסעדת "הכבש" בכפר הדרוזי, אוספייה. מבשר הכבש ניתן לעשות שיפודים, קבב וכמובן להתענג על הצלעות, את שומן הכבש מומלץ להוסיף גם בשיפודים העשויים משווארמה נקבה וכן לטחון שומן כבש בקבב הבייתי.
בשוק ניתן למצוא מוצרים רבים של בשר בקר, רוב המוצרים שמוצעים לנו הם מוצרים עשויים בשר מעובד, בשר שעבר תהליכים כימיים של הזרקת חומרים ומיים. אני מעדיף לקנות בשר בקר טרי אנטריקוט, פילה, צוואר, שפונדרה וסינטה אצל הקצב השכונתי, האנטריקוט והפילה משמשים אותי להכנת סטקים, מהסינטה אני מכין שיפודים ומהשפונדרה והצוואר קבב.
מה שנקרא בקרב הממנגלים המושבעים מעדנים הם : מרגז, טחול ממולא, צ'וריסוס, כבד אווז, שקדים (חלאווית), ביז ואשכי הודו, את המעדנים אללו קשה להשיג אלא אם כן אתם מכירים קצב אשר מכין אותם לבד או לחילופין מחזיק באותם מעדנים, אני אישית קונה את המרגז בשווק רמלה אצל "דנינו" ובסמוך אליו ניתן להשיג טחול ממולא מעולה, אצל "דנינו" ניתן למצוא גם מעדנים נוספים, מומלץ לטייל בשוק .
מצרכים :
2 כוסות גרגירי חומוס, (מומלץ מסוג הגדול)
6-4 שיני שום.
כוס טחינה גולמית.
מיץ לימון.
מלח.
אופן ההכנה :
משרים את גרגירי החומוס כ - 12 שעות במיים, רצוי להחליף את המיים פעמיים שלוש, מבשלים את הגרגירים במיים על אש בינונית עד שהם מתרככים, מסננים את המיים ושומרים אותם בצד. טוחנים את הגרגירים במכונת טחינה או במעבד מזון, מוסיפים את מיץ הלימון, הטחינה, השום, מלח ומיים מהבישול עד שמתקבלת עיסה רכה, (העיסה מתקשה לאחר כמה שעות לכן רצוי שתיהיה בהתחלה רכה), מוסיפים שום, מיץ לימון ומלח לפי הטעם, מעבירים לכלי איכסון ושומרים במקרר. מומלץ להגיש עם שמן זית, צנוברים או לחילופין לזרוע למעלה פפריקה מתוקה, כמון, זעתר או פטרוזיליה טרייה קצוצה..
מצרכים :
2 חצילים
שום
¼ כף קמון
½ כף פפריקה מתוקה
מלח
שמן
4 כפות חומץ
אופן ההכנה :
קולים את החצילים, מוציאים לקערה את החציל הקלוי, מערבבים עם שאר המצרכים ומתבלים.
מצרכים :
קג' עגבניות
9 שיני שום
3 פלפלים חרפים
½ 2 כפות פפריקה מתוקה
כף מלח
5 כפות שמן
כף שטוחה סוכר
אופן ההכנה :
לקלף את העגבניות ולחתוך לקוביות, לבשל הכל ביחד על אש קטנה עד שהמים מתאדים.
מצרכים :
7 תפוחי אדמה קטנים
2 ביצים קשות
מלח
פלפל שחור
מיונז
אפונה עם גזר קופסא
אופן ההכנה :
לבשל את התפוחי אדמה ולחתוך לקוביות, לערבב עם שאר המצרכים לתבל ולהגיש.
מצרכים :
חצי קילו בשר בקר (רצוי צוואר).
100 גר' שומן כבש.
כפית שטוחה של מלח.
כפית שטוחה של אבקת סודה לשתיה
כפית שטוחה של פלפל שחור.
בצל קצוץ דק.
זר פטרוזיליה טרי קצוצה.
אופן ההכנה :
טוחנים את הבשר ושומן הכבש פעמים, מוסיפים בנדיבות פטרוזיליה טריה קצוצה, בצל קצוץ מתבלים ולשים הייטב לעיסה אחידה, מאכסנים במקרר לפחות 12 שעות, יוצרים קציצות וצולים על מנגל.
מצרכים :
חצי קילו בשר בקר (רצוי צוואר).
100 גר' שומן כבש.
כפית מלח.
כפית פלפל שחור.
כפית אבקת סודה לשתיה
רבע כפית קינמון.
חצי כפית אורגנו.
אופן ההכנה :
טוחנים את הבשר ושומן הכבש פעמים, מתבלים ולשים הייטב לעיסה אחידה, מאכסנים במקרר לפחות 12 שעות, יוצרים קציצות וצולים על מנגל.
מצרכים :
6-4 שיני שום.
חצי כוס רוטב סויה.
חצי כוס יין אדום מתוק.
אופן ההכנה :
כותשים את השום, מערבבים את המצרכים, משרים את השווארמה נקבה או הפרגיות או חלקי העוף בתערובת כ - 12 שעות, משפדים וצולים על המנגל.
כל המתכונים אינם מכילים גלוטן ומתאימים לחולי צליאק הבשרים למעט הקבב מתאימים גם למי שמעוניין ב - הפחתת משקל.